pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:120/301)

Klops wołowy pieczony 161

czasie najczęściej poszukujemy przepisów na przekąski, śledzie czy mięsa.  W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy.  W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek.  Przepisy będą proste, składające się z kilku składników. Klops wyszedł bardzo smaczny na gorąco, ale jeszcze lepszy na zimno(...)suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru. Grzyby przed gotowaniem moczymy 2 godziny

Życie zaczyna się w kuchni
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 128

przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu. Artykuł Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Pieczone ziemniaki z boczkiem 198

Bardzo lubię pieczone ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym. Składniki: 4 duże ziemniaki, boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa(...)przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać  - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu

W kuchni u Moniki
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 278

ciepła cebuli stracił swój mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki(...)surowego wędzonego boczku 10g suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego

Karo in the Kitchen
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 440

ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej. Składniki: - ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów* - 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka(...)soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią.    - W drugiej

Smaczne Zdrowe
Tarta z boczkiem, camembertem i borówką 96

31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g plasterków wędzonego, surowego boczku opakowanie sera camembert 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Na zalewę: opakowanie serka wiejskiego, gęstego 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku Do podania: dżem z borówki lub żurawiny   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży(...)warstwę – piórka cebuli, plasterki boczku – można ładniej rozłożyć, bo będę widoczne na wierzchu tarty, ser camembert – podobnie jak boczek można ładnie rozłożyć. Posypujemy tymiankiem, odrobiną pieprzu, wylewamy równomiernie resztę zalewy.   Tak przygotowaną tarte wkładamy do zapieczenia na 25-30 minut – środek powinien być rumiany i ścięty – podczas pieczenie może się podnieść, ale opadnie

Smaczna Strona
Najlepsze przepisy na szparagi 92

Korzystajcie, pieczcie, gotujcie i chrupcie. A niedługo na blogu nowe przepisy na dania ze szparagami. Zupy Szparagowa zupa z kaszą jaglaną z pesto Zupa krem ze szparagów z boczkiem Sałatki Ziemniaczana sałata ze szparagami w pesto Sałatka z quinoa ze szparagami i fetą Dania główne Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Placek z cukinią i szparagami Pieczony kurczak

Cooking for Emily
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 180

młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków)  , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie(...)powinny być ugotowane na półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy  w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest naprawdę

Kuchnia Beaty
Pizza z boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulką i pomidorem 61

boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulką i pomidorem. Pizza wyszła super, wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi dwie takie pizze. Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: 500 g mąki typ 450 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 330 - 350 ml ciepłej wody 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: passata suszone oregano boczek(...)niej oregano i mieszamy. Smarujemy pizzę. Na sos pomidorowy rozsypujemy startą mozzarellę. 5. Teraz rozkładamy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, plasterki boczku, ogórki pokrojone w plasterki, pomidorki i posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę.  6. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Smacznego

kruche babeczki
Ciapkapusta 102

tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 300 g kiszonej kapusty 150 g wędzonego

niecodziennikpary
Jabłkowe panckes z sosem czekoladowym 107

truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem     chłodnik jablkowy z cynamonem   Jabłka Grójeckie - nieco historii Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa

Kulinarne przygody Gatity
Rabarbarowy chutney z jabłkami 120

truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem   Parę słów o Jabłkach Grójeckich Jabłka Grójeckie to owoce o iście królewskim rodowodzie. Cenny skarb młodziutkiej Bony dla jej męża

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 194

uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie tak aby nie dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku.  Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente.  Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki

Kuchnia na wzgórzu
Bigos staropolski 117

również podsmażyć. • Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem, kiełbasą i żeberkami. • Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą. • Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek, przemieszać składniki, polać połową wina i piec dalej przez 1 godzinę

To co kocham
Przekąska na Halloween - kotleciki mumie 229

Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części. 7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę. 8. Mumie ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 min w temp. 200°C. ( opcja góra-dół ) 9. Po upieczeniu uzupełnić oczy mumii kropelkami keczupu

Atlas Smaków
Piersi z kurczaka z brzoskwiniami i boczkiem babci Basi 167

natrzeć solą i papryką. Odstawić na minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę oleju i wody i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Uwaga : po 20 min zdejmujemy pokrywę i włączamy termoobieg, żeby się trochę zarumieniło

Pysznosci Babci Basi
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i wędzonym boczkiem 237

obierania) i osuszyć ręcznikiem. Każdego z osobna ponacinać (co kilka milimetrów, nie do końca), a między nacięcia (nie w każde) powkładać kawałki boczku i plasterki czosnku. Ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas zależny jest od rodzaju i wielkości ziemniaków). 10 minut przed końcem pieczenia

Di gotuje
Młoda kapusta ze skwarkami. 109

świeży boczek kroimy w paski, boczek wędzony w kostkę, smażymy z posiekaną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami do 3/4 miękkości, usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać kapustę, a na maśle pozostałym z pieczenia smażymy pokrojone w kostkę pomidory, mięso, pomidory, kapustę łączymy , mieszamy, ewentualnie doprawiamy, dusimy do miękkości mięsa i kapusty

Kuchnia Beaty
Zapiekanka ziemniaczana 212

czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.          Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto z kapusta i boczkiem 102

posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st

Camilla w kuchni
Babka ziemniaczana 180

majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec ok 70 min w temp 200 st. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany

Gotowanie jest łatwe
Grecka uczta z Pascalem 146

główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy

GRUBY WAŁEK
Zapiekane serowe pomidory z boczkiem 75

masy typu gładka pasta. Pomidory nadziewamy pastą i układamy na blaszce. Dodajemy do tego nadziane na wykałaczki plasterki wędzonego boczku. Wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego na 220 stopni w ustawieniu góra i dół. Pieczemy ok 30 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking
Ciasteczka z ricottą 122

środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy rant widelcem naciskając , 4. Pieczemy w temp 190 st. około 15 minut na złoty kolor. 5. Po upieczeniu boczki posypujemy cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 174

chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki z piekarnika 255

masę. Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania