pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:112/301)

Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie 84

Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 5 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 180 kcal Zapiekana jajecznica to świetny sposób nie tylko na śniadanie ale też na pyszną kolację. Prosta w wykonaniu a całkowicie odmienna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych jajek 100 g wędzonego boczku gotowanego (polecam w plastrach) szczypiorek bądź natka pietruszki sól i pieprz(...)natk\u0119 pietruszki i dok\u0142adnie wymieszaj.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zapiekana-jajecznica-pomyslem-na-inne-sniadanie\/#wpzoom-rcb-direction-step-6166bb08999d8","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Boczek pokr\u00f3j w plastry lub skorzystaj z ju\u017c pokrojonego. Wy\u0142\u00f3\u017c nim dno naczynia.","text":"Boczek pokr\u00f3j w plastry lub skorzystaj z ju\u017c pokrojonego. Wy\u0142\u00f3\u017c nim dno naczynia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl

ProstePesto.pl
Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce 215

steki: 2 steki typu tomahawk (lub innych, ale regulując wtedy czas pieczenia) sól pieprz olej do smażenia Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g mieszanych grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki 5 plasterków boczku, pokrojonego w kostkę 1 szklanka śmietanki 36% sól i pieprz do smaku listki(...)Natrzyj steki porządnie solą i pieprzem, włóż na patelnię i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Przełóż steki na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz aż termometr wskaże temperaturę około 60 oC w środku steka. To zajmie około 20-30 minut, ale najlepiej użyć termometru kuchennego by mieć 100% pewność. Wyjmij steki

karmelowy
Babka ala kugel 199

przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę

Lubczyk i Wanilia
Kanapkowy schab curry 231

kanapek Składniki : 2 kg schabu 3 łyżki soli peklowej 3 l wody 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka czosnku granulowanego Folia do pieczenia Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik(...)wkładamy do lodówki na noc . Schab musi być zawinięty ciasno i dokładnie w kilka warstw . Drugiego dnia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 C i w tej temperaturze , pieczemy około 1,5 godziny , ciągle go obracając ( tak co 20 minut ) . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim schab do ostygnięcia – dojścia . Wystudzony , razem z folią przekładamy do lodówki i następnego

Ogrodnik w podróży
Babka ziemniaczana 267

Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję(...)ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.   Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem 124

czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często jem surowy kalafior z sosem czosnkowym ). Boczek w cienkich plasterkach usmażcie na suchej patelni, na małym ogniu aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Pestki słonecznika uprażcie na suchej patelni. Zetrzyjcie ser na grubych oczkach – ważne(...)pracy lub zjeść wieczorem oglądając serial. Więcej moich uniwersalnych i wielozadaniowych sałatek tutaj: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem Sałatka curry z kurczakiem Artykuł Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Bekonowe muffiny śniadaniowe 173

Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i roztrzepujemy całość. Następnie zalewamy nasze muffiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut (aż wszystko będzie ładnie ścięte) w 180 stopni. Muffiny można zrobić również bez boczku, pomijając o etapy przygotowania go. Jak również można pominąć spryskanie oliwą, a zamiast tego ułożyć foremki na muffiny. Zrobiłam dwie

Gotuj z Mąką
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 154

łyżki oliwy przyprawa do ziemniaków papryka ostra sól, pieprz Wykonanie: naczynie do zapiekania lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut

Raj dla Podniebienia
Kotlety z ryby i orkiszu 113

dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki(...)drobną kostkę boczek, cebulę o czosnek. Wyłóż boczek na patelnię, wstaw na kuchenkę, podlej łyżeczką oleju, podgrzewaj aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Wtedy dodaj do niego cebulę i smaż 6-8 minut aż cebula zmięknie i zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Pod koniec dodaj czosnek, zamieszaj i smaż minutę. Zdejmij warzywa i boczek z patelni, przestudź. Krok

Niedzielny kucharz
Menu na imprezę – propozycje przepisów 282

serem Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki

Kuchnia Bazylii
Kapusta po góralsku 184

kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli

Mechanik w kuchni
Tarta z kurkami, boczkiem i porem 145

kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi

Szefowa kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 751

szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie) 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego (oryginalnie śmietana) szczypta

bastalena
Babka ziemniaczana z boczkiem 113

Masę ziemniaczaną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, keksówki lub na blaszkę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h w trybie góra-dół. [caption id="attachment_8582" align="aligncenter" width="1024"] Babka ziemniaczana z boczkiem[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków: Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Moskole – Placki

e-PrzepisyKulinarne