pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:115/301)

Zapiekane figi 172

świeże figi boczek parzony w plastrach ser gorgonzola Sposób przygotowania: Figi nacinamy z wierzchu (tworząc krzyż) wkładamy do nich ser zawinięty w plastry boczku. Owoce zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy prosto z pieca. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 461

średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać, zanim wlejemy masę ziemniaczaną na blachę ) 3. Zetrzeć ziemniaki na tarce

Weekendy w domu i ogrodzie
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 214

delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać wodą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum ogórkiem...Smacznego

Gosia gotuje
Ziemniaki z grilla 233

warstwy. 3. Boczek pokroić w niezbyt grube plastry. 4. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć składniki w kolejności : ziemniak, boczek, cebula, ziemniak, boczek, cebula. 5. Całość posypać przyprawą do grilla. 6. Dokładnie zawinąć folię i piec na grillu do momentu aż ziemniaki będą miękkie

A Ty Smakuj Mnie
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 222

wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
Schab z boczkiem i tymiankiem 276

połowę przygotowanego boczku i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ponownie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć  pozostałym boczkiem, aż pokryje całe mięso. Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła. Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę. Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut

Zabawa smakiem
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 837

czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.    (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut

Czerwona Porzeczka
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 401

większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze(...)szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone, a lubicie bardziej chrupiące, wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem

Karo in the Kitchen
Kurczak z fetą i szparagami 160

prostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie. Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam(...)szparagi zielone. Jeśli macie białe szparagi to możecie także użyć ich zamiast tych zielonych. Nie przykrywajcie kurczaka kiedy go pieczecie. Alkohol z wina powinien zupełnie odparować. Lubisz szparagi zielone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą . The post Kurczak z fetą i szparagami appeared first on MeCooks

mecooks
Roladki wołowe 173

nich przepis Roladki wołowe: 2 porcje Składniki: 2 plastry wołowiny o grubości ok. 1-1,5 cm (najlepiej udziec lub pieczeń) 2 porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu

PatiGotuje
Schabowe z młodą kapustką 144

przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        1 mała główka kapusty młodej ·        5 dag boczku wędzonego ·        1 papryka czerwona ·        1 cebula ·        1 marchew(...)bułce tartej. 2.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3.    Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne

Kulinarna Chwila
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 231

chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości(...)soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach

Kuchnia w czekoladzie
Rolada drobiowa z pieczarkami i boczkiem 216

Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, owijamy nićmi. Mięso układamy w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odkryć mięso aby ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 235

gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze(...)trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.  Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

maniapieczenia
Lazurowo - śliwkowe roladki drobiowe 152

komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki maggi tymianek sól(...)czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek,  plasterki czosnku i polać miodem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny