pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:113/301)

Baba Ziemniaczana 260

wody. mnie ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować. Do ziemniaków dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka i boczek, doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć przygotowaną masę i piec na złoty kolor przez około 1 - 1,5 godziny w temperaturze

Mama Gotuje
Paszteciki z wieprzowiną 184

CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić. W garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany(...)starczyć na wszystkie wgłębienia. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki - przykryć wierzch i skleic boki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie babeczki delikatnie wyjąć z formy ( podważając nożem brzegi ale tak żeby nie zrobić dziury bo wyciekną soki i babeczki będą suche), ustawić na blasze

Cooking for Emily
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem 251

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Moja wersja pasztetu 163

przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe(...)wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej dobrze wyrobioną masę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy pasztet ładnie się przyrumieni z wierzchu a wbity w niego zaostrzony, drewniany patyczek

blog.moje-pasje.info
Roladki paprykowe z kurczaka zawijane w boczku. PRZEPIS 121

pieprzem, posmaruj cienko musztardą, połóż plasterek boczku, następnie nakładaj farsz (około łyżki na każdą roladkę), zwiń, zawiń w kolejny plasterek boczku i zepnij wykałaczkami. Drugą cebulę pokrój w plastry, rozłóż je na dnie żaroodpornego naczynia, na nich połóż roladki. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podawaj z sosem cebulowym, który wytworzy się w brytfance. Rada: roladki możesz też

Kulinarna Polska
Jogurtowe ciasto z kiwi. 154

same zalety i jedną wadę. Jest niedrogie w przygotowaniu, łatwe i szybkie, a wada to niestety idzie w boczki...może jakby zjadł jeden kawałek, to by nie poszło, ale nie da się poprzestać na jednym. Dodam, że podczas pieczenia tak cudownie pachnie, że nie można doczekać się kiedy będzie gotowe i najchętniej ukroiłoby się kawałek gorącego. Zachwalam, zachwalam, więc koniecznie

Izabelawkuchni
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 127

Kotlety z puree ziemniaczanego z dodatkiem podsmażonego boczku z cebulką oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł

Kuchnia MagdaLeny
Mięsna babka z sosem tatarskim i kolorowym wnętrzem 135

Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń z mięsa mielonego podana w formie od babki. Dodatek jajek, groszku i marchewki dodatkowo urozmaiciły smak. 500 mięsa mielonego wieprzowego 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 3 łyżki sosu tatarskiego 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 2 jajka (ugotowane na twardo) 7 plastrów boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso(...)oraz sos tatarski. Całość ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Dno foremki do babki (moja jest silikonowa) wykładamy plastrami wędzonego boczku. Na boczek rozkładamy równomiernie mięso mielone. Ugotowane, obrane i pokrojone w plastry jajka wciskamy w mięso. Mięsną babkę pieczemy w 190*C przez 60 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu tatarskiego

VioletoweKucharzenie
Sernik kokosowy 92

żółtka 200 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Dno tortownicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam(...)delikatnie mieszam. Wyciągam tortownicę z piekarnika, wlewam masę serową i na górę trę na tarce jarzynowej 1/3 ciasta czekoladowego. Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze przez 15 minut. Następnie otwieram piekarnik i pozostawiam w nim sernik do wystygnięcia. Sernik kokosowy gotowy. Teraz mogę polać go czekoladą

Słodki sentyment
Kotlety schabowe po zbójnicku 619

artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? ). Następnie pokroić je w nie za dużą kostkę. Gdy cebula będzie już zarumieniona dorzucić na patelnię pieczarki, oprószyć je delikatnie solą (można pominąć jeśli boczek jest dość słony) oraz doprawić pieprzem do smaku. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec dodać musztardę sarepską, wymieszać. Wyłączyć palnik i odstawić farsz(...)mozzarella zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim kotlety schabowe, a następnie za pomocą łyżki nałożyć farsz z boczku, cebuli i pieczarek. Na koniec wierzch posypać startym serem mozzarella. Zapiekać kotlety po zbójnicku przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerze

Kulinarne Przeboje
Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno 221

Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga  I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane(...)startego sera np Cheddar (lub więcej ) 1 papryczka jalapeno, pokrojona  w bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C.  Wyłożyć  blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć  ciasto na blacie  - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać  serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać

Stare Gary
Gęsi pasztet z żurawiną 147

kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar z gotowania boczku i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 189

drożdży lub 7 g suszonych 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej) 1 łyżka oliwy DODATKI 30 g cukinii (1/4) 1 kulka białej mozzarelli 4 plastry chudego, cieniutko pokrojonego boczku 1 szalotka SOS POMIDOROWY 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili (opcjonalnie) i cukru (jeśli(...)cienkie piórka.  Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu pomidorowego (pozostały sos przekładamy do miseczki) i wykładamy dodatki: plastry boczku i cukinii oraz porwaną na kawałki mozzarellę. Na wierzchu układamy cebulkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż spód i brzeg pizzy będą dobrze zrumienione.  Ostrożnie wyjmujemy na blat, wierzch posypujemy suszonym oregano i podajemy

cool and minty
Kolorowe kotleciki 173

rozgrzanym oleju z obu stron. 4.    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5.    Mozzarellę przekładamy do naczynia. 6.    Dodajemy serek śmietankowy. 7.    Następnie starty ser cheddar, wszystko razem mieszamy. 8.    Na mięsie układamy boczek. 9.    Smarujemy masą serową

Kulinarna Chwila
Kasztany jadalne z brukselką 208

lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego(...)paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.  3. Kasztany układamy

My Culinary Art