pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:128/301)

Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 93

Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami risotto ze szparagami i szparagi w boczku. To takie klasyki, które w maju zjeść trzeba :)  Klikając TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na szparagowe przepisy.  A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie(...)wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa

bistro mama
Szaszłyki z karkówki 168

tylko kilku podstawowych składników, karkówkę, boczek wędzony i cebulę oraz oczywiście marynatę. Jest to danie głównie mięsne, z warzyw dodaję tylko cebulę. Natomiast jeżeli chcę dodać jakiekolwiek warzywa do mojego grillowania, przygotowuję dodatkowo szaszłyki warzywne , które znajdziecie na mojej stronie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki . Składniki: 2 kg karkówki 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 łyżki(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą dobę. Boczek kroimy w plastry, a cebulę obieramy o kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno kawałki karkówki, cebuli i plastry boczku. Układamy w taki sposób, aby na początku i na końcu było mięso. Następnie gotowe szaszłyki pieczemy na grillu. Zazwyczaj wystarczy około 45 minut, często je obracając. Gotowe

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Modra kapusta 97

potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z pomidorami

Obiad gotowy
Rolady z karkówki 74

posypujemy przyprawami, boczek kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, na przyprawione mięso kładziemy boczek,ogórek i cebulę,  ciasno zwijamy i zapinamy wykałaczką,  na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy rolady i pieczemy do rumienienia, następnie zmniejszamy gaz i pieczemy do miękkości(w razie potrzeby podlewamy wodą- ja dodałam 3 grzybki suszone, żeby uzyskać

Kuchnia Beaty
Imprezowe zawijańce tostowe 81

swoje zawijańce dodając np. plasterek szynki lub kawałek papryki. Kromkę z serem zawijamy w roladę dość ciasno, następnie owijamy ją plasterkiem boczku. Powyższe czynności powtarzamy do wykończenia składników. Tak przygotowane zawijańce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 10 minut. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Nasze zawijańce możemy serwować zarówno

Mostek w kuchni
Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem 122

uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku. 3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 141

łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego przyprawy: sól

Mój pomysł na
BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK) 161

siekamy, szklimy.  Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka

Z Majeczką w kuchni
DONUTY BATATOWE 117

dzień roku. Dzień kiedy na śniadanie, obiad, kolacje jemy pączki. Dzień kiedy wszystkie kalorie idą podobno w cycki a nie w boczki :) Donaty z batatów robi się szybko. Potrzebujemy: 285 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY 1 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 160 g cukru

Kuchnia w oparach
Baba ziemniaczana 105

ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zaruniemi najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na ruminao

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 122

przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rolada z indyka nadziewana kaszanką 160

ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut

wesoła kuchnia
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 203

małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blachę po raz kolejny i wbijamy

Karo in the Kitchen
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 139

czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Kolejne 10 minut zapiekamy bez przykrycia

VioletoweKucharzenie
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 147

domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami

Weekendy w domu i ogrodzie