pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:135/301)

Zrazy z mięsa mielonego 180

słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo

Maminek kulinarny
Pieczony boczek 155

jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej strony. Pomidory pokroić w plasterki.  Gotowanie bobu krok po kroku

ClauditteMissCooking
Pomidor malinowy faszerowany bobem 135

minut  w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów. Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać. Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy. Piec ok 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pod koniec można dodać plasterek żółtego sera. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 202

srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym

Basia w kuchni
Szarlotka tradycyjna 214

Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut.  Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Podpiec spód przez około 15 minut(...)zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Boczki foremki cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem

maniapieczenia
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2025

bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu(...)Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec w 200 st. C przez 2 godziny, zostawić na noc w piekarniku. – Następnego dnia

To co kocham
Pizza bagieta 97

u0107 boczek na patelni.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 2 porcje i rozwa\u0142kowa\u0107 na prostok\u0105t.\r","Posmarowa\u0107 sosem pomidorowym na po\u0142owie (wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw\u0119dzi.\r","Roz\u0142o\u017cy\u0107 plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawin\u0105\u0107, formuj\u0105c bagiet\u0119, zlepi\u0107.\r","Posypa\u0107 przyprawami.\r","Piec oko\u0142o(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni. Podzielić ciasto na 2 porcje i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym na połowie (wzdłuż długiej krawędzi. Rozłożyć plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawinąć, formując bagietę, zlepić. Posypać przyprawami. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione. Udekorować

Bardzo Gruby Smok
Dorada pieczona w boczku 122

głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomarańczę pokroić w plasterki. Rybę oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę.    Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać

królestwo garów
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 178

EOE7C31X , postanowiłam przygotować również dania pieczone z termoobiegiem -  makaron blyskawicznie się zapiekł, a ser na wierzchu roztopił się i zrumienił równomiernie, nic się nie przypaliło. Może wreszcie się przekonam do termoobiegu , kto wie... ? :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 150 g boczku 4 kiełbaski śląskie (około(...)boczek pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną  w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, sol i pieprz do maku. Przesmaż całość jeszcze jakieś 5 minut.  Teraz dodaj makaron i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalej śmietanką ,a wierzch posyp tartym serem. Piecz całość około

Słodko-Słony Świat Ilony
Co zrobić z pieczonej dyni 231

zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i zamieszczam tutaj w jednym miejscu. Smacznego! Jeśli macie do mnie pytania czy prośby o zestawienia przepisów, zostawcie komentarz! Jak upiec dynię Pita ze szpinakiem i dynią Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane(...)dynią i kukurydzą Sos do pizzy z dyni Pasztet z kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Szpinak z pieczoną dynią i łososiem Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni

Dorota Smakuje
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 268

cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy  Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła(...)całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia). Szczypiorek kroimy i odkładamy na bok.  Po podpieczeniu (nie wyłączamy piekarnika), na ciasto wykładamy podsmażony farsz- boczek, cebulkę i pora. Na to wylewamy mieszankę śmietanowo- jajeczną, posypujemy połową pokrojonego szczypiorku i wstawiamy do piekarnika

Symfonia Smaków
Babka ziemniaczana 106

podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy, dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę pszenną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący. Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać(...)bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania brązowo – złotego kolory skórki. Danie super na ciepło. Można polać sosem grzybowym, można podać ze śmietaną, można jeść solo. Z moich obserwacji: * Konsystencja babki zależy od ziemniaków jakich używamy do tego wypieku. Im bardziej są suche tym bardziej

Pieprzyć z Fantazją
„Buraczki po wiejsku” z patelni 145

dodatek do dań mięsnych . Łatwe i bardzo , bardzo smaczne Składniki : 4 średniej wielkości buraczki kawałek wędzonki , najlepiej swojskiej ( kiełbasa , boczek itp ) 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka smalcu Buraczki pieczemy w foli w piekarniku bez obierania lub gotujemy tradycyjnie . W piekarniku to czas około 1,5 godziny w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą. 306

kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu. Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem. Składniki: biała kiełbasa (surowa), 4 szt. to ok. 0,5 kg pół młodej kapusty 1 mała cebula 10 dkg wędzonego boczku 0,5 szkl. bulionu (warzywny lub drobiowy) do przyprawienia: sól, czarny mielony pieprz, duża(...)szczypta cukru, wędzona słodka papryka Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do czasu aż się przeszkli. Następnie dodać kapustę pokrojoną w paski. Smażyć 5 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Przełożyć kapustę do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach (zapobiegnie to popękaniu podczas pieczenia) i ułożyć na kapuście. Kapustę podlać ciepłym

Codziennik Kuchenny
Kociołkowanie 240

uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić. Przepis który podaje jest podstawowy i można go dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula(...)plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny.  Podczas pieczenia kociołka bardzo

Codzienne Gotowanie