pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:138/301)

OSZUKANY RAMEN 115

sosu sojowego porcja makaronu ramen (z „zupki chińskiej”) jajko na miękko („zwykłe” lub marynowane -> PRZEPIS) pieczone pomidorki (PRZEPIS) posiekana kapusta pekińska lub inna chrupiąca sałata/kapusta pokrojona, zblanszowana fasolka jumbo plaster podsmażonego, wędzonego boczku dymka czarny sezam gorąca woda makaron (suchy) umieść w miseczce, zalej wrzątkiem tak, by go przykryła. Przykryj i zostaw

SandraFrej.com
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON 116

koniak oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy liść laurowy, posiekane listki tymianku oraz natki pietruszki, wkładamy podsmażone mięso oraz boczek. Wszystkie składniki powinny być zakryte zalewą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 2,5-3h (u mnie termoobieg). Na reszcie masła podsmażamy obrane szalotki oraz całe pieczarki. Dodajemy do mięsa

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem 114

patelni. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Ziemniaki, różyczki kalafiora i marchew przekładamy do jednej miski. Dodajemy ser pleśniowy i boczek. Całość mieszamy ze sobą. Składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pierzem oraz zalewamy śmietaną. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w temp. około 180 C przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy przykrycie, całość posypujemy starym

e-PrzepisyKulinarne
Przepisy na grilla! Dania z rusztu, sałatki i dodatki do grilla! 399

SHISH KEBAB Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILL ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE BURGERY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM PRZEPIS TUTAJ CAMEMBERT Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ROLADKI WARZYWNE PRZEPIS TUTAJ SZPARAGI W BOCZKU PRZEPIS TUTAJ   SAŁATKI DO GRILLA: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ BROKUŁOWA SAŁATKA GRILLOWA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z MOZZARELLĄ

Blog z Apetytem
Pizza z serowymi boczkami 113

oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka paseczki pokrojonej mozzarelli. Zaklejam mozzarellę. Piekę na formie do pizzy przez około 20 minut (piekarnik nagrzany do 170 stopni)   Artykuł Pizza z serowymi boczkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
FORSZMAK 164

przepyszne danie. U mnie w formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej

Smaczne Zdrowe
Rolada z indyka z suszonymi owocami 193

mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do indyka, solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę delikatnie owijamy sznurkiem, wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przed

Bajeczna Kuchnia
Parówki z serem w cieście drożdżowym 267

ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 120

wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag.  Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli.  Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut w 180 st C. Smacznego

Gaździnka warzy
Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami 267

mleko. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Czekamy aż całość zgęstnieje, dodajemy ser i przyprawy. Jeszcze chwilę gotujemy i dorzucamy boczek i warzywa. Mieszamy ,dusimy całość 2 min. Masę wykładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pozostałym tartym serem. Pieczemy ok 30 min. Podajemy posypaną natką. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekanka-ze-szparagami-brokulami/ MieszamWGarnku   Artykuł Zapiekanka serowa ze szparagami i brokułami pochodzi

Mieszam w Garnku
Inny Wymiar w sercu Warszawy 152

wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego(...)współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem (17-30 zł).        Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę

Wylizany Rondel
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 144

czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym

Moja smaczna kuchnia
Quiche z boczkiem i cebulą 108

jajka, dodać mleko, śmietanę, doprawić pieprzem, całość wymieszać widelcem. Na lekko przestudzony spód wylać trochę masy jajecznej, na to wyłożyć boczek i cebulę (najlepiej jak jest trochę zimniejszy już) posypać tartym serem, wylać resztę masy i posypać serem. Piec w 190 stopniach, przez około 40 minut aż się przyrumieni  na wierzchu a cała masa. Najlepiej smakuje ciepłe

Delusional Trine
Kolorowe szaszłyki 69

minut. Następnie obierz cebulę i pokrój na 4 kawałki, jeśli cebulki są małe lepiej pozostawić je w całości.  Boczek i paprykę pokrój na kawałki. Wszystkie składniki nabij na przemian by było kolorowo na szpikulce do szaszłyków. Piecz około 5 minut, obracając i smarując oliwą. Dopiero po upieczeniu można posypać solą i pieprzem do smaku. Porada:  Jeśli szpikulce

Z notatnika
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 138

pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 143

minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut

kruche babeczki
Muffiny cheesburgerowe. 143

pół i delikatnie spłaszczyć dłonią. Ostrożnie umieścić w natłuszczonej formie muffinkowej. Na spodzie każdej bułki umieścić łyżeczkę keczupu i kawałek boczku. Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera. Włożyć do piekarnika na kolejne

zadanie-gotowanie
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem 170

przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku

Różowa kuchnia
Zrazy z mięsa mielonego 150

słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo

Maminek kulinarny
Pieczony boczek 125

jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej strony. Pomidory pokroić w plasterki.  Gotowanie bobu krok po kroku

ClauditteMissCooking
Pomidor malinowy faszerowany bobem 105

minut  w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów. Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać. Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy. Piec ok 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pod koniec można dodać plasterek żółtego sera. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 172

srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy majerankiem (możemy też dodać pokrojony w kostkę boczek ) - składamy brzegi do środka i i zwijamy (robimy taką bombę :)) - gotowe tak przygotowane układamy na grillu i pieczemy - podajemy w towarzystwie musztardy Smacznego Jedzmy nasze polskie jabłka i oraz inne produkty tylko w taki sposób nie damy upaść naszym

Basia w kuchni
Szarlotka tradycyjna 178

Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut.  Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Podpiec spód przez około 15 minut(...)zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Boczki foremki cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem

maniapieczenia
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1984

bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu(...)Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec w 200 st. C przez 2 godziny, zostawić na noc w piekarniku. – Następnego dnia

To co kocham
Pizza bagieta 64

u0107 boczek na patelni.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 2 porcje i rozwa\u0142kowa\u0107 na prostok\u0105t.\r","Posmarowa\u0107 sosem pomidorowym na po\u0142owie (wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw\u0119dzi.\r","Roz\u0142o\u017cy\u0107 plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawin\u0105\u0107, formuj\u0105c bagiet\u0119, zlepi\u0107.\r","Posypa\u0107 przyprawami.\r","Piec oko\u0142o(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni. Podzielić ciasto na 2 porcje i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym na połowie (wzdłuż długiej krawędzi. Rozłożyć plasterki mozarelli i sera. Ciasto zawinąć, formując bagietę, zlepić. Posypać przyprawami. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione. Udekorować

Bardzo Gruby Smok
Dorada pieczona w boczku 98

głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomarańczę pokroić w plasterki. Rybę oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę.    Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać

królestwo garów
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 135

EOE7C31X , postanowiłam przygotować również dania pieczone z termoobiegiem -  makaron blyskawicznie się zapiekł, a ser na wierzchu roztopił się i zrumienił równomiernie, nic się nie przypaliło. Może wreszcie się przekonam do termoobiegu , kto wie... ? :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 150 g boczku 4 kiełbaski śląskie (około(...)boczek pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną  w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, sol i pieprz do maku. Przesmaż całość jeszcze jakieś 5 minut.  Teraz dodaj makaron i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalej śmietanką ,a wierzch posyp tartym serem. Piecz całość około

Słodko-Słony Świat Ilony
Co zrobić z pieczonej dyni 180

zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i zamieszczam tutaj w jednym miejscu. Smacznego! Jeśli macie do mnie pytania czy prośby o zestawienia przepisów, zostawcie komentarz! Jak upiec dynię Pita ze szpinakiem i dynią Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane(...)dynią i kukurydzą Sos do pizzy z dyni Pasztet z kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Szpinak z pieczoną dynią i łososiem Carpaccio z pieczonej dyni z kozią bryndzą, słonecznikiem i olejem z pestek dyni

Dorota Smakuje
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 235

cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy  Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła(...)całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia). Szczypiorek kroimy i odkładamy na bok.  Po podpieczeniu (nie wyłączamy piekarnika), na ciasto wykładamy podsmażony farsz- boczek, cebulkę i pora. Na to wylewamy mieszankę śmietanowo- jajeczną, posypujemy połową pokrojonego szczypiorku i wstawiamy do piekarnika

Symfonia Smaków
Babka ziemniaczana 74

podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy, dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę pszenną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący. Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać(...)bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania brązowo – złotego kolory skórki. Danie super na ciepło. Można polać sosem grzybowym, można podać ze śmietaną, można jeść solo. Z moich obserwacji: * Konsystencja babki zależy od ziemniaków jakich używamy do tego wypieku. Im bardziej są suche tym bardziej

Pieprzyć z Fantazją
„Buraczki po wiejsku” z patelni 113

dodatek do dań mięsnych . Łatwe i bardzo , bardzo smaczne Składniki : 4 średniej wielkości buraczki kawałek wędzonki , najlepiej swojskiej ( kiełbasa , boczek itp ) 1 cebula 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka smalcu Buraczki pieczemy w foli w piekarniku bez obierania lub gotujemy tradycyjnie . W piekarniku to czas około 1,5 godziny w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą. 261

kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu. Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem. Składniki: biała kiełbasa (surowa), 4 szt. to ok. 0,5 kg pół młodej kapusty 1 mała cebula 10 dkg wędzonego boczku 0,5 szkl. bulionu (warzywny lub drobiowy) do przyprawienia: sól, czarny mielony pieprz, duża(...)szczypta cukru, wędzona słodka papryka Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do czasu aż się przeszkli. Następnie dodać kapustę pokrojoną w paski. Smażyć 5 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Przełożyć kapustę do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach (zapobiegnie to popękaniu podczas pieczenia) i ułożyć na kapuście. Kapustę podlać ciepłym

Codziennik Kuchenny
Kociołkowanie 192

uwagi podczas pieczenia. Do prawdziwego kociołkowania, niezbędny jest oczywiście kociołek i ognisko oraz to co chcemy w kociołku przyrządzić. Przepis który podaje jest podstawowy i można go dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula(...)plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny.  Podczas pieczenia kociołka bardzo

Codzienne Gotowanie
TARTA z porem 165

porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól(...)godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki

kolorowotorcikowo
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem 141

średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE: Jabłka opłukać, bez obierania ze skóry pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Fenkuł oczyścić, opłukać, odciąć zielone części, resztę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki. Jabłka, fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć 5 minut.  Zalać gorącą wodą, tak aby były nią zakryte, dodać liść laurowy, trochę tymianku, pieprz i sól do smaku. Gotować

Kuchenne zapiski Edyty