gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się wszyscy w domu do nich dorwą Składniki: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 125 g serka mascarpone 2 łyżki mleka 1 średnia cebula ok. 300 g cienkich plasterków boczku wędzonego świeżo mielony pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Zaczynamy(...)zostawić ciastu miejsce na wyrośnięcie. Teraz ostrym nożem kroimy nasz rulon w plasterki grubości ok. 2 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Każdy “zawijas” smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość i będzie złotego koloru. Możemy zajadać je od razu (jak tylko wystygną
gotować!gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się wszyscy w domu do nich dorwą Składniki: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 125 g serka mascarpone 2 łyżki mleka 1 średnia cebula ok. 300 g cienkich plasterków boczku wędzonego świeżo mielony pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Zaczynamy(...)zostawić ciastu miejsce na wyrośnięcie. Teraz ostrym nożem kroimy nasz rulon w plasterki grubości ok. 2 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Każdy “zawijas” smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość i będzie złotego koloru. Możemy zajadać je od razu (jak tylko wystygną
gotować!Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze(...)piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plMakaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad. Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami
Słodkie okruszkiKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu. Mieszałem od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie
R'n'G Kitchenpiknik, sos zabrać osobno i polewać podczas jedzenia według uznania. Ja lubię dużą ilość sosu, mniam! Składniki (na 4 tortille): 2 filety z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku główka sałaty rzymskiej połówka dojrzałego awokado sól i pieprz do smaku słodka papryka i czosnek granulowany do posypania kurczaka 4 placki tortilli – użyłam pełnoziarnistej Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)idealnie soczyste. Pieczemy na niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony. W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy z ognia. Gdy mięso jest
Smaczna Stronaczarnym Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli, nakłuć widelcem Na wierzchu ułożyć pokrojone, obrany plastry jabłka Rękaw zamknąć klipsem, nakłuć w kilku miejscach i włożyć boczek do nagrzanego piekarnika (temp. 190-200*C), na 30 min. potem zmniejszyć temp.na ciut niższą
Proste Potrawymintaja przyprawa do ryb Rybę umyć, osuszyć, przyprawić i szczelnie owinąć w papier do pieczenia. Przygotowaną rybę ugotować na parze (kilka minut pod przykryciem). Makaron ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . W międzyczasie na suchej patelni przesmażyć wędzony boczek. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, wyrzucić je. Następnie odkroić główki, a pozostałą
Ugotowaćrównież smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka
Wanilia i Kardamonjajek, ale jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je tu dodać. Czasami dodaję też boczek wędzony lub frankfurterki zamiast tradycyjnej kiełbasy. Jest gęsty i treściwy! A może macie ochotę na wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami? Przepis ➨ Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula(...)Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękki i wlewamy zakwas. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 10 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rada: Zamiast kiełbasy tradycyjnej czasami dodaję boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub frankfurterki pokrojone w plasterki
Kuchnia MagdaLenydodatkiem sera białego. Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i pyszne. Można je podawać jako samodzielne danie, z omastą z cebuli lub boczku, na słodko ze śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna. Składniki(...)podajemy ciepłe. Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu: Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym Kluski ruskie – pyszny domowy obiad Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną Jaglane kluski z sosem grzybowym Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Artykuł Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie pochodzi
e-PrzepisyKulinarnedanie, które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego(...)ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy do obsmażenia mięsa do podania pieczone buraki Przygotowywanie farszu Na samym początku kaszę opłukać, odcedzić, zalać
UgotowaćKarkówka po flisacku Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością(...)grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem *** *** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180’C i pieczemy przez 1,5 godziny *** *** Po tym czasie potrawę odkrywamy
Blog z ApetytemPost Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojezapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej(...)klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty ser (gdy nie zapomnimy go, tak jak ja...), przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek i inne przyprawy (gdy je dodajemy). Całość
Smaczne Zdrowe