ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a na dno wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować
Delicious Titbitssuchych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Na dno wstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Bułeczki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 10-13 minut (do zrumienienia). Warzywa myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem
Smaki Na TalerzuSkładniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ( 620g ) , 300g boczku surowego w plastrach, 3 ogórki kiszone, kilka kawałków papryki czerwonej, konserwowej ( 155g ), posiekany koperek ( może
W kuchni u MonikiNajbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko, bo drugiego dnia zostały jedynie okruszki.. Składniki na kruche ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki Szczypta soli Mąkę z solą przesiać. Masło z cukrem ubić(...)Wałkować na grubość ok. 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy (tortownica ok. 23 cm). Zrobić boczki a ciasto nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika na 17 minut, po upływie czasu zdjąć papier i piec jeszcze ok. 13 minut. Składniki na masę
Czarnawisienkagłównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej wody
Symfonia Smakówfaworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki
KuchniaWeDwoje.plprzepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej
KuchniaWeDwoje.plrodem z Lotaryngii wynalazł pewien piekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu rodzaj tarty, nie wymagający szczególnie(...)swoich ulubionych przypraw, ale ostatecznie stwierdziliśmy, że papryka jednak nie pasuje do tej potrawy). Na gotowym spodzie rozłożyć boczek, posypać pokrojonym serkiem i zalać masą śmietanowo-jajeczną (ja dodałam jeszcze troszkę szczypiorku, żeby było kolorowo), wierzch zaś obsypać startym żółtym serkiem. Piec w 170 C przez 30 minut, wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiczkach przetrzymać jeszcze w środku. Podawać
Przepysznik - BLW i nie tylkoWkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st. Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne). Zielone części płuczemy i kroimy w drobną kostkę lub w paseczki. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pory, smażymy, aż pory
Gotowanie moimi oczamiwierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika, posypujemy jajka resztą sera i dopiekamy kolejne 8 minut. Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonego boczku. Doprawiamy danie czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast, z ulubionym pieczywem
Gorący kąsekmoże chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy
Kolizje Smakówjajkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia trochę napuchną, ale po wyłączeniu piekarnika wrócą do swojej wcześniejszej wielkości. Polecam też inne dodatki… ser żółty (edam, gouda), tarty parmezan, ser pleśniowy , ser kozi, mozzarellę, suszone pomidory, szpinak, szczypiorek, cebulę, pora, boczek, kiełbasę, świeże lub suszone zioła. Używam silikonowych
Kulinarne S.O.S.jajkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia trochę napuchną, ale po wyłączeniu piekarnika wrócą do swojej wcześniejszej wielkości. Polecam też inne dodatki… ser żółty (edam, gouda), tarty parmezan, ser pleśniowy , ser kozi, mozzarellę, suszone pomidory, szpinak, szczypiorek, cebulę, pora, boczek, kiełbasę, świeże lub suszone zioła. Używam silikonowych
Kulinarny S.O.S.pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku. W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy z obu stron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię