pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:125/301)

Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 170

wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki(...)Kawałki mięsa przekładamy do dużej brytfanki. Wołowinę kroimy na duże kawałki o wielkości około 5 na 8 cm i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Na patelnie z wytopionym tłuszczem po boczku dodajemy nieco oleju, aby powstała warstwa na ok. 2 mm. Włączamy średni gaz.  Kiedy tłuszcz prawie zacznie dymić przyrumieniamy wołowinę. Jednorazowo umieszczamy na patelni zaledwie kilka kawałków mięsa

Kolizje Smaków
Zupa z soczewicą i ciecierzycą w stylu marokańskim 87

pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Zupa grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z serem cheddar Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora z boczkiem ZUPA Z SOCZEWICĄ I CIECIERZYCĄ Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki

nietylkopasta.pl
Kula Smakula 114

wodzie 2.   Przygotowujemy dowolne naczynie żaroodporne, okrągłe, kwadratowe obojętnie 3.   Układamy na około naczynia plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry 4.   Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy 5.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz(...)dużych oczach marchew 8.   Warzywa przykrywamy mięsem, doprawiamy solą oraz przyprawą 9.   Na koniec brzegami boczku przykrywamy mięso 10.           Przewracamy naczynie dnem do góry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 11.           Pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 120

Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami risotto ze szparagami i szparagi w boczku. To takie klasyki, które w maju zjeść trzeba :)  Klikając TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na szparagowe przepisy.  A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie(...)wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa

bistro mama
Szaszłyki z karkówki 210

tylko kilku podstawowych składników, karkówkę, boczek wędzony i cebulę oraz oczywiście marynatę. Jest to danie głównie mięsne, z warzyw dodaję tylko cebulę. Natomiast jeżeli chcę dodać jakiekolwiek warzywa do mojego grillowania, przygotowuję dodatkowo szaszłyki warzywne , które znajdziecie na mojej stronie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki . Składniki: 2 kg karkówki 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 łyżki(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą dobę. Boczek kroimy w plastry, a cebulę obieramy o kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno kawałki karkówki, cebuli i plastry boczku. Układamy w taki sposób, aby na początku i na końcu było mięso. Następnie gotowe szaszłyki pieczemy na grillu. Zazwyczaj wystarczy około 45 minut, często je obracając. Gotowe

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Modra kapusta 122

potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z pomidorami

Obiad gotowy
Rolady z karkówki 99

posypujemy przyprawami, boczek kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, na przyprawione mięso kładziemy boczek,ogórek i cebulę,  ciasno zwijamy i zapinamy wykałaczką,  na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy rolady i pieczemy do rumienienia, następnie zmniejszamy gaz i pieczemy do miękkości(w razie potrzeby podlewamy wodą- ja dodałam 3 grzybki suszone, żeby uzyskać

Kuchnia Beaty
Imprezowe zawijańce tostowe 118

swoje zawijańce dodając np. plasterek szynki lub kawałek papryki. Kromkę z serem zawijamy w roladę dość ciasno, następnie owijamy ją plasterkiem boczku. Powyższe czynności powtarzamy do wykończenia składników. Tak przygotowane zawijańce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 10 minut. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Nasze zawijańce możemy serwować zarówno

Mostek w kuchni
Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem 150

uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku. 3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 170

łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego przyprawy: sól

Mój pomysł na
BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK) 187

siekamy, szklimy.  Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka

Z Majeczką w kuchni
DONUTY BATATOWE 139

dzień roku. Dzień kiedy na śniadanie, obiad, kolacje jemy pączki. Dzień kiedy wszystkie kalorie idą podobno w cycki a nie w boczki :) Donaty z batatów robi się szybko. Potrzebujemy: 285 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY 1 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 160 g cukru

Kuchnia w oparach
Baba ziemniaczana 134

ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zaruniemi najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na ruminao

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 154

przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rolada z indyka nadziewana kaszanką 181

ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut

wesoła kuchnia
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 246

małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blachę po raz kolejny i wbijamy

Karo in the Kitchen
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 165

czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Kolejne 10 minut zapiekamy bez przykrycia

VioletoweKucharzenie
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 165

domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 163

cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem, lub innymi sosami

Gotuj z Agnes
Pasztet wieprzowy 168

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 294

trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy. 4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.  5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem

Szefowa kuchni
Pizza Rukola z fetą z zalewy czosnkowej i boczkiem na cienkim cieście 233

smaruję sosem pomidorowym, układam składniki: najpierw plastry mozzarelli, parmezan (1 łyżka na jedną pizzę), plasterki - kwadraty boczku (cienkie plastry boczku kroję na kwadraty), posypuję fetą i pomidorem w kawałkach. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C na środkowej półce na grzaniu góra-dół. Jak wyjmuję z piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Klasyczne ptysie z bitą śmietaną 230

tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać. Równie wielką miłością darzę jedynie eklerki. Moja Mama nie umiała piec takich rzeczy, ale w pobliżu była całkiem dobra cukiernia i czasami, w niedzielę, chodziłyśmy tam właśnie na ptysie. Zjadałyśmy po jednym

Smaczna Pyza
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 386

pół łyżeczki: soli Przygotowanie zapiekanki: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cukinię kroimy w grubsze plastry ( jak ziemniaki ). Plastry boczku układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( chodzi o to by oddawał swój aromat podczas pieczenia i przechodził do całej potrawy ). Ziemniaki i cukinię układamy naprzemiennie w naczyniu ( jak na zdjęciu ), posypujemy z wierzchu szczyptą soli i czosnku

NiePieprz.pl
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 331

pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Z serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 235

pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.  Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Boczek faszerowany kurczakiem 357

związać sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Po tym czasie boczek w naczyniu podlać szklanką wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, podczas pieczenia można polać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia odkryć aby wierzch się przyrumienił. Przed krojeniem dobrze wystudzić

Monia miesza i gotuje
rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem 634

podsmażyć. Posolić, dodać czosnek i pieprz, na końcu śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Po upieczeniu odczekać kilka minut zanim zacznie się kroić, wtedy mięso nie będzie się targać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 160

kilka plasterków oliwek. Następnie dokładnie zrolować. Boki roladki wcisnąć do wewnątrz, lub "zakleić" boczkiem. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami, jednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami. Smacznego! * Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut

Codzienne Gotowanie
Przepiórki z foie gras - balotyna z przepiórki z foie gras 163

wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, piec około 40-50 minut. Gdy usuniemy z przepiórki wszystkie kości, będzie można ją kroić w plastry i wykorzystać jako zimną przekąskę

królestwo garów
Zielona leniwa zapiekanka z porami 144

uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku

Weekendy w domu i ogrodzie