pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:142/301)

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 178

musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy.   Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie(...)greckim jogurtem, mocno posypane świeżo posiekanym koperkiem. Bardzo wiosenne i lekkie, mocno pachnące wędzonką – można oczywiście bez problemu je odsmażyć, odgrzać lub zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli

Karo in the Kitchen
Klops z boczku i szynki 135

Pora zimowa sprzyja w mojej kuchni pieczeniu  pasztetów ,  mięs czy klopsów. Zmieniam tylko nieco składniki czy dodatki i znów mam coś do chlebka, moi mięsożercy tylko na to czekają :) Składniki : 1/2 kg chudego surowego boczku 1/2 kg surowej szynki 3 jajka sól, pieprz czarny i ziołowy ok. 5 łyżek kaszy manny 3 ząbki czosnku  2 małe cebule(...)przyprawy i jajka oraz kasze mannę- wyrobić Cebule pokroić drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa Masę dokładnie wyrobić ponownie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam w foremce 30 cm x 12 cm przez 60 min. Tak przyrządzone mięso będzie smaczne na zimno do chleba, ale również możemy podać je na ciepło na obiad

Proste Potrawy
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 156

kostkę cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i zestawić z palnika. W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie(...)łyżeczkę farszu, następnie skleić dokładnie brzegi i odstawić na podsypany mąką blat lub na papier do pieczenia (również delikatnie podsypany mąką). Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Podajemy okraszone boczkiem z cebulką. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Angielskie śniadanie 153

zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę(...)złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję. Pomysł dobry na zimowe

Ania i Marcin gotują
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 95

soli / pinch of salt Masa / mass: 150 g wędzonego boczku  / 150 g smoked bacon 300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12 % 4 jajka / 4 eggs 2 żółtek / 2 egg yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy(...)ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formy smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek

Projekty ze smakiem
Prażonki/duszonki z wolnowaru 228

To była zachcianka mojego męża. Mimo że to nie sezon na prażone, pieczone czy duszone z kociołka, on zażyczył ich sobie teraz na przednówku wiosny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką 86

faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą to proste i pyszne danie, w dodatku ładnie prezentuje się na talerzu. Mogą być samodzielnym daniem lub przystawką. Smakują doskonale i są sycące. Przepis nie jest skomplikowany i opiera się na ogólnodostępnych składnikach. Polecam! Składniki: 400 g dużych pieczarek 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g wędzonego boczku 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)masło i wrzucić posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać zrumieniony boczek z cebulą, śmietanę i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać żółtka, pieprz, ewentualnie sól i wymieszać. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić pieczarki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około30

Oryginalny smak
Domowy wypiek chleba 48

tego mniej i bardziej zaawansowanego. Jeśli nigdy nie odważyłeś się na pieczenie chleba, bułeczek czy domowej pizzy sięgnij po ten tytuł. Autorka Lauren Chattman prostym i zrozumiałym językiem opisuje techniki pieczenia pieczywa. Dawniej nikogo nie dziwił zapach domowego pieczywa. Dziś, wielu z nas nie podejmuje własnych prób pieczenia chleba m.in. z wygody bądź obawy przed niepowodzeniem wywołanym stopniem trudności samych(...)niezbędnik, który w płynny sposób pomaga zrozumieć całą istotę tematyki książki, nie tylko ograniczając się do pieczenia czy wyposażenia kuchni. Znajdziesz tu przeróżne przepisy od tych bardziej znanych po te wytworne, które zaskoczą Twoich gości. To m.in. przepisy na domowy chleb kukurydziany z boczkiem i tymiankiem, panettone, rzymską pizzę bez wyrabiania, smażone ciastka beignets, bagietki z mąką kukurydzianą, placki naan

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 126

zwane moskole spiskie, czyli czysto ziemniaczane lub czysto mączne – wówczas pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. A jak zrobić to fajne danie, które może być śniadaniem, kolacją lub po prostu dodatkiem? Proszę bardzo (składniki na placki dla 2 osób): Składniki: 6-7 średnich ziemniaków (ok. ½ kg – wybrałam odmianę „do pieczenia’ i był to dobry pomysł) Mąka pszenna Sól – do smaku(...)uznania Pieprz – do smaku wg uznania 1 łyżka przyprawy „Suszone pomidory z czosnkiem” (opcjonalnie) Nieduża łyżka masła Dodatki: Masełko solone, masełko czosnkowo-tymiankowe, sos jogurtowy, chips z boczku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości

Kate's Kitchen
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 102

Dzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu .  Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie  2 czerwone cebule(...)Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek. Dodajemy starty ser mozzarella  i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód. Na górę układamy pokrojony w plastry ser camembert i posiekaną natkę pietruszki.  ✅ Gotową tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180C i pieczemy  przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor

Niezły Młynek
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 155

Dzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu .  Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie  2 czerwone cebule(...)Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek. Dodajemy starty ser mozzarella  i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód. Na górę układamy pokrojony w plastry ser camembert i posiekaną natkę pietruszki.  ✅ Gotową tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180C i pieczemy  przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor

Niezły Młynek
Roladki drobiowe rolowane w boczku z suszonymi pomidorami pieczone na ziemniakach 2423

zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag  suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego boczku łuskanego(...)posypujemy startym serem żółtym, zawijamy w roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach.  Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny.  Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso

Wanilia i Kardamon
Rożki ze szpinakiem i fetą 134

Bardzo smaczne przekąski pieczone w piekarniku Szybkie, proste i łatwe do przygotowania! Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Szybko sycą i zaspokajają głód. Można je podawać samodzielnie lub maczać w zimnym sosie ( czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym ). Podane do barszczu czerwonego, doskonale zastąpią klasyczne paszteciki Są świetnym pomysłem, jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę(...)pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm) , wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół) , aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość.   Zależnie od gustu i upodobań, do farszu można dodać pokrojone suszone pomidory, zrumieniony boczek

Kulinarny S.O.S.
Bigos z boczkiem 166

Bigos z boczkiem Dziś prosty przepis na bigos z boczkiem. Nie jest, to tradycyjny bigos, a raczej jego szybsza, prosta wersja. Ale zapewniam, że smakuje równie

Słodkie okruszki
"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 115

śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz

kruche babeczki
Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 73

zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej

Kocham..lubię..gotuję..
Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek 155

już kotleta z indyka i na jednej połowie rozkładamy listki bazylii, żurawinę i kulki mozzarelli. Następnie zawijamy i owijamy boczkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód możemy da troszkę oliwy). Tak samo robimy z pozostałymi kotletami. 3. Nasze roladki pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem i surówką lub sałatką. Smacznego

kruche babeczki
Rolada schabowa z boczkiem 207

boczku.  Mięso zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak przygotowany kawałek mięsa z wierzchu dokładnie owinąć plastrami boczku. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, roladę wstawić w naczyniu żaroodpornym, do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 45 minut.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Co dziś na obiad? Filety z kurczaka w jogurcie 134

minimum 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij filety z kurczaka i opcjonalnie możesz je owinąć w plastry boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie ułóż filety z kurczaka . Jeśli pozostanie trochę marynaty, polej ją kurczaka w naczyniu. Piecz przez 30 minut. Ja podałam filety z kurczaka w jogurcie razem z krokietami ziemniaczanymi, jednak świetnie pasuje także do ryżu(...)sprawnie. Jeśli nie masz pomysłów na szybkie obiady, pobierz darmowego e-booka, do którego link znajdziesz poniżej, a jeśli chcesz koniecznie wykorzystać filety z kurczaka, zobacz mój przepis na pieczonego kurczaka z porami i filety z kurczaka w sosie pieczarkowym . Smacznego! :) Artykuł Co dziś na obiad? Filety z kurczaka w jogurcie pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 88

obrać. Cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek zmielić w chopperze lub potrzeć na tarce o cienkich oczkach. Por pociąć w półtalarki. Boczek pokroić na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać mąkę, olej, jajka oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 60 minut. Smacznego

Przepisy Babci
Warzywa Zapiekane Pod Pierzynką Ziemniaczaną 121

przekładamy podgotowane warzywa, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!! Ps. do puree możemy dodać podsmażoną kiełbaskę, boczek lub cebulkę :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 166

podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku. P. ochrzcił ją po prostu jako grochową,którą można się

U Fiolki
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 158

środek położyć pasek sera żółtego i następnie oblepić go mięsem mielonym.Taką roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym,w taki sam sposób przygotowujemy resztę roladek.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40-45 minut.Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Jajeczne chmurki 138

Białka oddzielone od żółtek i z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę Do ubitej piany dodajemy podsmażony i ostudzony boczek, poszatkowaną natkę cebulki oraz starty ser. Mieszamy i przekładamy na blachę tworzac 3 chmurki w któych robimy małe wgłębienia Pieczemy 3 minuty w 180oC Wyjmujemy z piekarnika i we wgłębienia dajemy po 1 żółtku Pieczemy kolejne 3 minuty Gotowe posypujemy

Mechanik w kuchni
Ciasto czekoladowe z gruszkami 138

gasz , no to kończę, bo zaraz napiszę, że z boczkiem też będzie super :) Składniki: 125 g miękkiego masła 100 g ciemnej czekolady 180 g powideł śliwkowych 150 g drobnego cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka (lekko ubite widelcem) 150 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki  Przygotowanie: Masło roztapiamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, chwilę czekamy

bistro mama
Zupa krem z topinamburu i quinoy z boczniakami à la chrupiący boczek (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 126

Uwielbiam topinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu  1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy

Quinoa Raz!
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 411

Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Deser z serkiem ricotta i borówkami z posypką crumble 95

Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje

Kubki smaku
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 178

folię aluminiową lub spożywczą i wstawić  do lodówki na 12-24h. Po tym czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z buraczkami i karmelizowanym boczkiem na kolorowo 139

pół cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej nadzienie czerwone: 1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany 150 g kefiru 1 jajko 1 łyżka octu 1 łyżka cukru pieprz  1 łyżka mąki kilka plasterków boczku 2 plastry cebuli brązowy cukier ser mozzarella tarty ok 50 g oregano Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko

Gotowanie jest łatwe
Tarta z boczkiem i fasolką szparagową Mamut 142

cukru. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem

Czerwień i błękit
Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India 151

Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko. Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową, posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry.  Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą

Wanilia i Kardamon
Kurczak ze śliwką 168

delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków