pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:150/301)

Pieczonki z ogniska 114

pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka  smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką  ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny

Andzia Pichci
Szparagi w szynce z grilla 170

Szparagi w szynce z grilla to bardzo prosty dodatek do potraw serwowanych z grilla. Przygotujemy go bardzo szybko i bardzo prosto. Do tej przystawki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony omlet ze szparagami 131

patelni podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się  zarumieni

Niezły Młynek
Makaron z pieczonymi pomidorkami 91

makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z pieczonymi pomidorkami Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 200 g makaronu orichette lub muszelek

nietylkopasta.pl
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 177

solą i pieprzem. 3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość: 1. Na podpieczony spód wykładaj podsmażony boczek i starty ser (zostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami. 2. Zalej całość masą śmietanowo- jajeczną, posyp wierzch pozostałym serem. 3. Piecz 30min. w 180*C. 4. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego! Quiche Lorraine Ingredients: Pastry: 110g flour 50g butter

Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 109

zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj

kruche babeczki
jak upiec w domu kasztany 148

niezwykle delikatny smak, wymagają jak dla mnie, intensywnych dodatków. I ten warunek spełnia przepis na kasztany z boczkiem wędzonym i selerem naciowym . Natomiast gdy jesteśmy na jarmarku świątecznym i zaczynamy odczuwać chłód, to nic tak nie rozgrzeje, jak tytka pieczonych kasztanów. Dla tych, którzy chcieliby spróbować przygotować je w domu podaję poniższy przepis. Nie zapomnijcie do nich podać czerwonego

Eksperyment sobotni
Grillowana kaszanka z wędzonym boczkiem 97

pieprz kilka gałązek tymianku kilka ząbków czosnku Przygotowanie Kaszankę przyprawić solą i pieprzem. Owinąć kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Dodać po 2 ząbki czosnku i jedną dwie (do smaku) gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć w aluminiową folię i położyć na grilla. Piec ok 40-45 min na lekkim ogniu.  Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczarkowe kule (na grilla) 173

doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu. 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką. Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy metalową kratkę z pieczarkowymi kulami nad brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami

Kuchnia w czekoladzie
Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem 177

osolonej wodzie na pół-twardo. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu.  Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można

Czerwona Porzeczka
Królik duszony z warzywami 159

kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni. KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA

Darcia w kuchni
Szaszłyki grillowe 330

wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie

Tanie przepisy studenckie
Duszonki, prażonki domowe z piekarnika 533

kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo  delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 203

st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa pizza na cienkim spodzie 149

czasie, lekko je przerabiamy i wykładamy na blaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami  oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem

Krakowskie smaki Ani
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 120

koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera. 4. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut .  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczone ziemniaki Hasselback. 346

szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie. Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką. Oliwa do posmarowania ziemniaków. Masło do polania ziemniaków. Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól. Umyte(...)posypujemy  np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. 20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego

Kulinarny karnet Christophera
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 99

linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz do smaku Składniki ciasta(...)góry. Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pieczonki z piekarnika 107

Jesień zawsze kojarzyła mi się z zapachem ogniska i pieczeniem ziemniaków. Odkąd kupiłam sobie żeliwny garnek do zapiekania w ognisku jesień kojarzy mi się z obłędną, warzywno mięsną zapiekanką. Pieczonki, bo o nich mowa zawsze kończą u mnie sezon działkowy. Gdy nad górami ściele się jesienna mgła, a ogród szykuje się do zimowego snu, rozpalamy ognisko (musi być spore(...)zapiekania układamy liście kapusty. Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy wędzony boczek oraz kiełbasę, lekko mieszamy i wykładamy na liście kapusty. Wierzch smarujemy smalcem i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez godzinę. Zdejmujemy wierzchnie, przypalone liście kapusty i podajemy. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 78

Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym żółtkiem w roli głównej. Śniadanie mistrzów zadowoli każdego. Drukuj Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 5 od 1 osoby Autor: Pawel Clad Danie: Śniadanie Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 270 kcal Śniadaniowe kokilki wypełnione jajkiem

ProstePesto.pl
Szarlotka orkiszowa z kratką 159

wanilię, masło i zimną wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 min. Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Podpiec spód przez około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciasta(...)trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cukier, cynamon, wymieszać.  Boczki foremki wysmarować masłem i cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm i ułożyć kratkę na całym cieście. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 40 - 45 min, aż wierzch ładnie się

maniapieczenia