pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:152/301)

Szparagi pieczone z wędzonym boczkiem podane z jajkiem sadzonym 136

minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła i wbijamy delikatnie jajka

Kuchenne Wariacje
Bułki tradycyjne 168

piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jako dodatki do bułki możemy użyć: - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek - 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni - 80 g startego sera gruyère - 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę

Marder&Marder Manufacture
Pizza z sadzonym jajkiem 176

pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać

Ugotować
Zapiekane skórki ziemniaczane 145

dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany. Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną. Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
CEBULARZE 151

blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać,  grubo posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a  płaskim dnem  kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 165

ziołami, dusić razem do miękkości. 3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy przez

Apetyczna babeczka
Krautstrudel - strudel z kapustą 154

liściem laurowym i dwoma kuleczkami ziela angielskiego. Po kilku minutach odsączyć i dodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem. Pietruszkę posiekać i dodać do farszu. Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą. Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć

Ze smakiem i z pasją
Kieszonki z kurczaka z oscypkiem w sosie gruszkowo- śliwkowym 143

oliwa z oliwek - sól i pieprz     Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Kochani jeśli podoba się Wam mój blog

SMYKWKUCHNI
Zimowy placek z porem. 169

blachy. Przelozyc na natluszczona blache, uformowac brzegi. Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Dodac do boczku posiekana w plastry cebule i por. Poddusic. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Zestawic z ognia, przestudzic i wylozyc na ciasto. Ciasto piec przez 25 minut w piearniku nagrzanym wczesniej do 200°C lub do 180°C z termoobiegiem. Podawac zaraz

Przysmaki Karolki
Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone + sos czosnkowy ;) 367

nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym

Czerwona Porzeczka
Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 280

Wystarczy włożyć do otwartej puszki ostry duży nóż i od niechcenia ‘podziabać’ pomidory na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w półcentymetrowe słupki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano. Dodajemy cebulkę i szklimy. Wrzucamy czosnek, smażymy aż straci ostry surowy zapach. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem i pół puszki wody. Wsypujemy zioła i przyprawy, mieszamy, gotujemy(...)mozzarellą. Wstawiamy foremki do piekarnika, rozgrzewamy go do 180⁰C i pieczemy tak długo, aż całość zacznie smakowicie bulgotać a ser z wierzchu dokładnie się rozpuści i lekko przyrumieni – około 35-45 minut. SKŁADNIKI na dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli

Karo in the Kitchen
Pasztet z królikiem 164

PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczonki 65

obecnie nie jestem w stanie zrobić tego lepiej. Brak fajnego naczynia do pieczenia, trochę brak pomysłu. Zresztą, nieważne już. Jest! Wiem, że jest wiele opcji pieczonek, jedni robią je z burakami, inni z marchewką, zdarza się i kapusta. U mnie – minimum, nawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam(...)wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 160

szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki(...)nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ziemniaki hasselback 68

Absolutnie przepyszne pieczone ziemniaki, których aromat unosi się w całym pomieszczeniu . Mowa o cienko krojonych i pieczonych ziemniakach hasselback, które przywędrowały do nas ze Szwecji. To własnie tam przyrządzono je po raz pierwszy w restauracji Hasselbacken (około 200 lat temu). Ziemniaki możecie przyrządzić również z wykorzystaniem boczku czy sera, które należy włożyć między nacięcia . Spróbujcie koniecznie i znajdźcie(...)można podłożyć np. 2 drewniane łyżki po bokach). Pokrojone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ziemniaki posmaruj olejem i następnie posyp obficie przyprawami. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaki przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg. Po wyjęciu posyp je parmezanem. Podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania