pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:158/301)

Tarta cytrynowa 112

użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki

Słodki sentyment
Rösti z serem halloumi i chorizo 137

mąki, przygotowuje się je z grubo startych ziemniaków (surowych lub wstępnie ugotowanych) i smaży lub piecze w formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą są również bardzo popularne. U Donny Hay znalazłem jednak niecodzienną wersję na ziemniaczane placki

Food Square
Bagietki czosnkowe 178

smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w czterech miejscach *** *** W nacięciach bagietek umieszczamy masło czosnkowe *** *** Bagietki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Najlepiej smakują na ciepło *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
babka ziemniaczana 140

Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący :D Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną

Pieprzyć z Fantazją
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 144

około 20x50cm (dłuższym bokiem do siebie). Krótsze brzegi delikatnie posmarować wodą. Na środkowej części rozłożyć połowę boczku z chorizo i jajek. Przykryć jednym bokiem. Na warstwę ciasta kolejną część farszu i przykryć drugim bokiem. Dokładnie zalepić. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy chlebek jest już gotowy, ostrym

Zielona Kuchnia
Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem 159

godzinę. 3.  Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki po rosyjsku 1916

pierogów z naleśnikiem. Składniki Naleśniki: 500-600 ml mleka kilka łyżek mąki łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia jajko olej do smażenia szczypta soli Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Omasta: 500 g boczku surowego 2 cebule 50 ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Naleśniki: Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem

R'n'G Kitchen
Tarte flambée 157

Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę i podsmażamy na patelni, bez użycia oleju. Śmietany łączymy, dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej. Nasz sos rozsmarowujemy na cieście, na to układamy nadzienie i pieczemy w 220 stopniach przez około 15 minut. Prawdziwą tarte flambee jest pieczone na kamieniu w bardzo wysokiej temperaturze, a ciasto powinno być

Delusional Trine
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 188

tłuściejszy na cienki plasterki. Na drugi dzień rozgrzej grill,namocz bambusowe patyczki w wodzie. Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
FRITATA rodem z piekła (Pomidor,chili,bekon,cebula,ser) 198

zaserwuję wam tą drugą opcję. Frittata to rodzaj włoskiego omletu z przeróżnymi dodatkami, najczęściej pieczona w piekarniku u mnie już raz gościła na blogu w wersji  mini (przepis tutaj) . Masę jajeczną wzbogaca dodatek wysokoprocentowej śmietanki oraz mleko. Nadzienie stanowią: wędzony boczek, ser typ Gouda, spora ilość chili, tymianek, cebula, oraz pomidory. Prosto ale bardzo aromatycznie

vaniliowoczekoladowa
Rolada z boczku na kanapki 157

sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pstrąg zawijany w boczek 181

blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy ryby do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 20-25 min zależy od wielkości pstrąga. Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekanka makaronowa z warzywami i boczkiem 166

całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Warzywa, boczek, makaron i 1/3 część startego sera mieszamy ze sobą. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy pomidory pokrojone w plastry. Całość obsypujemy resztą startego sera. Pieczemy około 30 minut

Qchnia po prostu
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 142

zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje