pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:158/301)

Wołowina po burgundzku 114

liść laurowy 150 g wędzonego boczku 200 g małych pieczarek 1 łyżka oleju 50 g masła (1/4 kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, a cebulę na ćwiartki. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, podsmażając go, po czym zdejmujemy boczek z patelni, zostawiając na niej tłuszcz(...)garnka, wlewamy gorący bulion wołowy oraz czerwone wytrawne wino, całość trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Wrzucamy boczek, mięso wołowe, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy i ponownie czekamy do zagotowania wywaru. Teraz brytfannę wkładamy do rozgrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika i pieczemy pod pokrywą 2 godziny. Pod koniec pieczenia, na patelni przysmażamy pieczarki. Jeśli są naprawdę małe, smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta o smaku pizzy 93

wszystko razem wyrabiamy i dajemy na 1 godzinę do lodówki .Potem ciasto rozwałkować dać do foremki i pieczemy 30 min w temp 180 st .Gdy jest już upieczona i ostygnie posmarować ketchupem ,a potem nałożyć ulubione dodatki ,ja dałam plasterki kiełbasy ,troszkę boczku ,papryki czerwonej i posypać mozzarellą ,zapiekamy w piekarniku

Moje Wyroby
Keto galette ze szparagami (Paleo, LowCarb) 92

ciężko, ale najważniejsze, że się udało! Keto galette z boczkiem i szparagami Keto galette ze szparagami na każdą porę dnia Galette szparagowa wyszła wyśmienita w smaku, a i wygląd ma iście rustykalny… Czyli wszystko jest tak, jak powinno. Oprócz oczywistego składnika w postaci szparagów do nadzienia użyłam także boczku oraz jajka rozbełtanego z odrobiną sera feta (w wersji bez nabiału(...)ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną

Modern Cave Girl
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 121

tłuszczyk wytopił. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną tłuszczu i układam warstwami plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką. Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Cielęcina – jak ją przygotować? Dlaczego warto sięgać po nią częściej? 210

mięsa. Lepiej odczekać chwilę, by nabrało temperatury zbliżonej do pokojowej. Do dłuższej obróbki termicznej, na przykład do pieczenia, najlepiej nada się kawałek mięsa zawierający odrobinę tłuszczu. Uchroni je to przed zbytnim wysuszeniem. W niektórych przepisach można znaleźć zalecenie, by cielęcinę owinąć plastrem boczku. To również świetny sposób na uniknięcie jej wysuszenia – chyba że akurat przebywamy na diecie. Do dań tego

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 199

ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia *** *** Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem *** *** Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 – 20 minut, do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 159

mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.  UWAGA !  Czas pieczenia może być krótszy w zależności

Kuchnia Paulettes
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 94

marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę

wesoła kuchnia
Drobiowe roladki duszone z porami 123

poprzecinać nożem. Takie mięso możemy podawać w postaci roladek, z sosami, jak również pieczone w ziołach. Ja dzisiaj proponuję w postaci roladek duszonych z porami i jabłkiem. Składniki: -4 porcje mięsa z udek bez kości -4 plastry wędzonego boczku -2 duże pory ( biała część ) -1 jabłko -200 g  śmietany 18% lub jogurtu naturalnego -4 łyżeczki musztardy

Kulinarne przemyslenia
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 105

gotujemy do czasu aż woda się zagotuje. Odlewamy i odkładamy na bok. Gdy wszytko przestygnie boczkiem owijamy makaron i faszerujemy go kurkami z Carbonadą. Na blaszkę kładziemy folię i smarujemy oliwą z oliwek ,następnie nasze roladki i znów smarujemy oliwą . Pieczemy 40 minut w 180C Smacznego

Viola cooks with passion
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 632

Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nimi ziemniaki. Całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 bez przykrycia. Po wyciągnięciu ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem

e-PrzepisyKulinarne
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 117

można ewentualnie podlać wszystko odrobiną wody. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam około 30-40 minut aż powierzchnia sera się zarumieni.  Możecie (to wersja dla pożeraczy mięs) dodać warstwę z np.szynki parmeńskiej  albo podsmażonego,chrupiącego, wędzonego boczku. Zdjęcie  być może nie oddaje smaku dania... ale zapewniam,że smakowało rewelacyjnie! Smacznego

potrawyregionalne
Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą 154

studzimy. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zwijamy. Całość spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy roladki przez 15 min. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pasztetowa słoikowa 161

kanapek. I tak właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram

Smaki Ewy
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 134

czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy (wylepiamy spód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni). składniki na nadzienie: 6 zielonych szparagów 6 plastrów wędzonego boczku (cienkich) 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 jajka sól, pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo puszyste białe bułeczki 134

dobrze, że od każdej bułki rosną boczki (tak na marginesie,to lepiej jeść parzystą liczbę, żeby boczki były symetryczne ;) Wiem, że pieczywo razowe daje więcej korzyści. A mimo wszystko zjadam te bułki. Ba! Nie dość, że zjadam to, jeszcze sama je piekę i karmię nimi rodzinę. A to wszystko dlatego, że wiem też jakie są puszyste i miękkie, i pyszne

Pełny talerz
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 136

godzinę. 2.Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki a następnie rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić

A Ty Smakuj Mnie
Z... Ziemniak! 213

wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania(...)ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem. Pyszne

Kitchens Alphabet
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 154

danie jest bardzo zdrowe - ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte - kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni z cebulką nadaje daniu wyjątkowy smak i zapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki(...)Takie leczo polecam jeść same lub z dodatkiem bagietki z pieca z masełkiem. My to danie jemy w domu (dosłownie) o każdej porze dnia:) Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu. Składniki: 690 g passaty 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar

Zasmakuj Kuchni
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 111

wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut. Na dużej patelni usmaż wraz z pieprzem cebulę i czosnek, ma być szklista nie brązowa. Dodaj do garnka. Pokrój na grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj

SMYKWKUCHNI
Tarta z żurkiem 116

papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni

wesoła kuchnia
Pasztet domowy 366

domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 szt seler(...)szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 155

Czas Gotowania: 18 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 lub wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 2 łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulą lub więcej 4 ziemniaki o wielkości 230 g - 240 g/szt, nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw. Wybierz ziemniaki takie, aby po położeniu nie przechylały się(...)przypada 1 jajko) 2 plasterki dowolnej suszonej szynki lub boczku świeża szałwia lub inne zioło, drobno posiekaj 1 szalotka, pokrój na ćwiartki i upiecz jak do rosołu sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony troszkę roztopionego masła Przygotowanie przygotuj sos pomidorowy wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek

Szybko Szybkowar
Kasza pęczak pieczona z mięsem 78

wysiłku. Smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Kasza pęczak pieczona z mięsem jest jednym z ulubionych dań jednogarnkowych w moim domu. Kasza bardzo dobrze smakuje i można ją zrobić praktycznie w jednym naczyniu, jeśli oczywiście mamy dużą patelnię z pokrywką, która nadaje się do pieczenia w piekarniku. Pieczona kasza pęczak będzie mniej lub bardziej kaloryczna, w zależności(...)boczek. Moja wersja kaszy ma podobny smak, ale jest zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna.  Kasza pęczak jest bardzo pożywna i korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy, dlatego warto przygotowywać ją na zdrowy obiad . Dobrze smakuje na ciepło od razu po upieczeniu, jak również podgrzana na drugi dzień. Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Przepis na kaszę

Kuchcik gotuje
Włoska lasagne z mięsem mielonym 76

warstwy płatów makaronu, z powodzeniem możesz wykonać więcej warstw. Na wierzch ostatniej ułożonej warstwy sosu beszamelowego wyłóż starty parmezan. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w sumie 40 – 45 minut. Pierwszą połowę czasu piecz odkryte lasagne, przez ostatnie 20 minut zapiecz pod przykryciem folii aluminiowej. Po upieczeniu uważaj na gorące naczynia długo trzymające ciepło. Gotowe danie serwuj koniecznie(...)name":"MI\u0118SO MIELONE PO BOLO\u0143SKU","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Cebulk\u0119 poszatkuj drobno, boczek i marchewk\u0119 pokr\u00f3j w jak najdrobniejsz\u0105 kostk\u0119. Wrzu\u0107 je na patelnie, zeszklij i podsma\u017c przez kilka minut.","text":"Cebulk\u0119 poszatkuj drobno, boczek i marchewk\u0119 pokr\u00f3j w jak najdrobniejsz\u0105 kostk\u0119. Wrzu\u0107

ProstePesto.pl