pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:165/301)

DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 288

Każdą  kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze

Mała w garnku miesza
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 148

białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem 191

cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając ( jajko zagęści szpinak ). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy

Smaki Ewy
Boczek rolowany z czosnkiem 118

żeby go ponownie związywać, więc nacierałam zrolowany. Bez problemu pomiędzy sznureczkami się dało to zrobić. Boczek z zewnątrz został natarty solą peklową, pieprzem i majerankiem, natomiast do środka napakowałam całe ząbki czosnku oraz powyższe przyprawy. Mięso leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie piekłam je w rękawie ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Państwo Wojtczuk gotują
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 182

prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący

Kuchnia Paulettes
Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert 184

dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tartę około 30 minut. Podajemy na ciepło

kruche babeczki
Biała pizza z kurczakiem i szparagami 150

otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można podawać na ciepło i na zimno

Magiczne Życie Marty
Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 234

całość do dużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć.  Na wierzchu ułożyć plastry boczku, brokuła, papryki i cebulę i pieczarki.  Ja jedną pizzę zrobiłam wegetariańską.  Na wierzchu posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika na 25-35 min. Wszystko zależy w jakiej formie pieczemy i jak piecze nasz piekarnik.  Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem

Jemy Pijemy
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 197

GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb na żurku 171

Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA 132

Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku

Walijskie Pichcenie
Wytrawna włoska crostata 194

posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.   Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem.  Piec ok. 25minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Pasztet z królika 152

sklepu Tradismak 1 łyżka przyprawy do pasztetu typ wielkanocny, dostępnej TUTAJ szczypta imbiru pieprz, sól 2-3 foremki aluminiowe, takie jak te ---> foremka aluminiowa Mięso z królika, boczek wieprzowy i podgardle zalewamy zimną wodą, aby je przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec(...)mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba.  Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki

MamaOskarka
Carbonara z piekarnika 256

Carbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna(...)gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (ja piekłam z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy

Poezja smaku
Żurek 200

Składniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1

kgwjanczewo