pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:168/301)

Żur sandomierski 172

drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka(...)czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy

wesoła kuchnia
Quiche? a może jednak tarta…! 195

choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki(...)ciasta wykorzystać do zrobienia mini quiche lub (tak jak ja to zrobiłam) upiec babeczki Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem i delikatnie je nakłuwamy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (papier śniadaniowy itp) wysypujemy na nie np fasole i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni

sierotka maRysia w kuchni
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 102

owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy Was wódka w składzie ciasta. Alkohol(...)ścianek naczynia, posmaruj całość rozkłóconym jajkiem, wstaw do lodówki na godzinę. Krok 7 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż dno papierem do pieczenia i wysyp na niego drobną fasolkę, ryż, cieciorkę i dokładnie wypełnij tak, aby obciążenie przylegało do brzegów. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij

Niedzielny kucharz
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 109

owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy Was wódka w składzie ciasta. Alkohol(...)ścianek naczynia, posmaruj całość rozkłóconym jajkiem, wstaw do lodówki na godzinę. Krok 7 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż dno papierem do pieczenia i wysyp na niego drobną fasolkę, ryż, cieciorkę i dokładnie wypełnij tak, aby obciążenie przylegało do brzegów. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij

Niedzielny kucharz
Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 126

przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików. Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze(...)najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas! Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 116

śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Składniki: 500g wędzonego boczku 5 cebul 4 liście laurowe 500ml żuru z butelki (zakwas) 120g chrzanu 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 4-5 ziemniaków 4 jajka 3 białe surowe kiełbasy majeranek sól pieprz(...)piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1 litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek

Szalona Kuchnia Eweliny
Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło 84

wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, oraz starty ser żółty na wierzchu. Tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut. Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło Zobacz inne przepisy na tosty: Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie Grillowane tosty z jajkiem na twardo Tosty z boczkiem i jajkiem sadzonym

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z młodych ziemniaków 124

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż wszystko nabierze rumieńców. KROK 3. Podsmażony boczek i cebulę zalewamy śmietaną i przyprawiamy gałką muszkatołową. KROK 4. Ziemniaki po przestygnięciu kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i przyprawiamy kminkiem, rozmarynem, ostrą papryką i czosnkiem. KROK 5. Ziemniaki polewamy śmietaną z cebulą i boczkiem. KROK(...)Jajka łączymy z drobno posiekanym szczypiorem i wylewamy na brytfankę z naszymi ziemniakami. KROK 7. Ser żółty trzemy na tarce i zasypujemy nim całą potrawę. KROK 8. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 60 minut. Czas przygotowania: około 2 godz. SMACZNEGO! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Związek na patelni
Babka ziemniaczana „Blacharz” 114

wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy plastry słoniny, gotową babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 680

piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 40min. (Piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką   Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Meksykańskie Chili con carne – przepis Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Księga

Księga-Smaku
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 219

rozsypać połowę startej mozzarelli. Na ser położyć podsmażone pieczarki z cebulą oraz kawałki podsmażonego boczku. Pizzę po wierzchu posypać pozostałą, startą mozzarellą. Rant pizzy posmarować (przy pomocy pędzelka) roztopionym masłem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a brzeg pizzy ładnie się

Gospodyni Miejska
Klasyczne zrazy wołowe 219

każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy

Blog z Apetytem
Zapiekanka Makaronowa Z Pieczarkami I Mozzarellą 191

naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników. Na samą wierzch zapiekanki dajemy pieczarki pokrojone w plasterki, obsypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 15-20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wykładamy ser mozzarella i dopiekamy

Gotowanie...to proste !
Babka ziemniaczana z boczkiem 476

Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie

My Culinary Art
pyszna wątróbka kurczaka z grilla:Airfryer hd9240/30 155

pokroić na grubsze kawałki, mąkę wymieszać z przyprawami na szpikulce nadziewać wątróbki, cebule, papryki, boczek, pędzelkiem posmarować olejem z każdej strony i z każdej strony obsypać mąką Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć szpikulce 20 cm długości, piec 10-12 minut, w połowie czasu można posmarować olejem po wierzchu wątróbka jest soczysta

W Mojej Kuchni Lubię