pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:154/301)

Pasztet z królikiem 158

PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczonki 60

obecnie nie jestem w stanie zrobić tego lepiej. Brak fajnego naczynia do pieczenia, trochę brak pomysłu. Zresztą, nieważne już. Jest! Wiem, że jest wiele opcji pieczonek, jedni robią je z burakami, inni z marchewką, zdarza się i kapusta. U mnie – minimum, nawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam(...)wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 153

szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki(...)nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ziemniaki hasselback 67

Absolutnie przepyszne pieczone ziemniaki, których aromat unosi się w całym pomieszczeniu . Mowa o cienko krojonych i pieczonych ziemniakach hasselback, które przywędrowały do nas ze Szwecji. To własnie tam przyrządzono je po raz pierwszy w restauracji Hasselbacken (około 200 lat temu). Ziemniaki możecie przyrządzić również z wykorzystaniem boczku czy sera, które należy włożyć między nacięcia . Spróbujcie koniecznie i znajdźcie(...)można podłożyć np. 2 drewniane łyżki po bokach). Pokrojone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ziemniaki posmaruj olejem i następnie posyp obficie przyprawami. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaki przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg. Po wyjęciu posyp je parmezanem. Podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami

Przepisy na widelcu
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 83

oraz SmokeFire EX6 GBS , które łączą w sobie najlepsze cechy zarówno grilla węglowego, gazowego, jak i elektrycznego. Grille Weber umożliwiają nie tylko grillowanie, ale także opiekanie, wędzenia, a nawet pieczenie pizzy czy ciast. Charakteryzują się innowacyjnością oraz bezkompromisową jakością, gdyż zostały wyprodukowane z bardzo wytrzymałych materiałów, a powierzchnie grilla zostały pokryte emalią porcelanową zapobiegającą rdzewieniu i pękaniu materiału. Cechy grilli(...)potraw w zestawie (potrzebna do działania Weber Connect) zasilany prądem stałym napęd zapobiegający zatorom w podajniku równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni przyrządzania możliwość grillowania, opiekania, wędzenie i pieczenia pokryte emalią porcelanową powierzchnie grilla Weber zapobiegają rdzewieniu i pękaniu materiału automatyczny podajnik paliwa mocny silnik zapewnia szybkie i mocne rozgrzanie rusztu łatwe czyszczenie dzięki wysuwanej szufladzie ze zbiornikiem na tłuszcz

Kuchnia MagdaLeny
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 157

kawałki średniej wielkości . Boczek także kroimy w kawałki podobnej wielkości jak wątróbka. Ser tniemy w kostkę -tak jak dwa poprzednie . Wszystkie składniki przekładamy do miski dodając do nich , sól , pieprz , wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion . Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch posypujemy bułką tartą

Ogrodnik w podróży
Spaghetti alla carbonara 145

Szybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól

Kucharka Tarka i Miarka
Spaghetti alla carbonara 174

Szybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól

Kucharka Tarka i Miarka
Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem 72

oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g startego parmezanu szczypta soli i pieprzu 15 sztuk przepiórczych jaj pęczek zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku 3 łyżki  oliwy z oliwek  gałka muszkatołowa, świeżo tarta, szczypta na każdą porcję Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy(...)mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem. Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach. Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko. Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów. Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około

Tajemnice Smaku
ZIEMNIAKI FASZEROWANE 113

rozgniatamy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy drobniutko pokrojoną cebulą i boczek, gdy wszystko jest prawie podsmażone wciskamy 1 ząbek czosnku i smażymy jeszcze chwilkę. Skórki ziemniaczane faszerujemy masą ziemniaczaną, posypujemy cebulką a następnie otartymi serami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 25 minut

harrisa
Roladki schabowe z suszonymi śliwkami i boczkiem 351

Przychodzi taki czas, kiedy człowiekowi po prostu się nie chce. Nie chce mu się sprzątać, gotować czy piec. Lub szykować inne duperele na święta. Mam ostatnimi czasy takie wrażenie, że jest tego po prostu za dużo... Za dużo przepisów pt. "musisz to upiec, bo bez tego nie będzie prawdziwych świąt!" (nota bene popełniłam ostatnio jeden z tych wypieków i okazał(...)jakiego supermarketu... W tym całym świątecznych ferworze mam dla Was przepis, który się sprawdzi nie tylko na święta, ale i na każdy obiad. Roladki schabowe nadziewane suszonymi śliwkami i boczkiem. Bardzo przyjemne połączenie. Do tego sosik, podkręcony nieco konfiturą żurawinową i... chyba tyle wystarczy :) Oczywiście proporcje można łatwo dostosować do własnych potrzeb :) Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu

My simple kitchen
Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu 211

mała brokuła świeża  2 cebule czerwone  3 plastry boczku pancetta  100 gram serka pleśniowego niebieskiego 1 łyżkę cukru brązowego  sól, i świeżo zmielony pieprz  2 gałązki świeżego tymianku  2 łyżki masła   SPOSÓB WYKONANIA : - ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto  lekko w odstępie(...)sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty - gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem, - na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut  - po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem W parę chwil możemy

Basia w kuchni
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 145

plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy(...)bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 113

rozsmarować śmietanę, na śmietanę wyłożyć utarty na tarce ser, boczek podsmażony z cebulą oraz drobno krojoną szałwię. Ciasto delikatnie zwinąć w rulon, zaczynając zwijanie od jednego z dłuższych boków. Po zwinięciu ciasta pokroić rulon na plastry o szerokości 3 do 4 centymetrów każdy. Pokrojone plastry ciasta ułożyć na blasze do pieczenia tak, aby spód i wierzch plastrów zawierały nadzienie. Każdy

mecooks
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 234

Ósma piętnaście, wchodzimy do klasy. Zimno straszliwie, więc staję sobie z boczku marząc, żeby już zabrać się do pracy i trochę rozgrzać. W tym momencie padło jednak na mnie pełne politowania spojrzenie nauczyciela, który pokierował mnie do piekarnika (w którym mogłyby wygodnie usiąść i napić się herbaty cztery dorosłe osoby), kazał otworzyć drzwi i przekręcić gałeczkę . W tym momencie owiało(...)łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze