pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:101/301)

Boczek pieczony w niskiej temperaturze 145

rozmarynu, Wszystkie przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozmarynem. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień. Boczek mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika

królestwo garów
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 216

kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż się zrumieni. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić gałką pieprzem oraz solą. Na podpieczony spód wyłożyć boczek, zalać masą jajeczną i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut, aż masa będzie ścięta. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 404

wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia. Co sądzicie o mojej zapiekance? Znacie zatar

Zofiana
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 240

posypać koprem i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem. Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku. Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Sos porowy: Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy. Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki

Kraina Miodem Płynąca
Tarta ze szparagami i kozim serem 128

duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto: 250g mąki pszennej, 200g masła(...)Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.     Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz.   Ser kozi zmiksować blenderem

Z miłości do słodkości
Parówki zapiekane z serem i boczkiem + film 74

długie parówki 6 plastrów żółtego sera 6 pasków boczku surowego wędzonego przepis Z parówek zdejmujemy osłonki, a następnie przekrawamy je na pół. Każdą parówkę owijamy w plaster sera żółtego a następnie w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około

Smakowite Dania
Muffiny z boczkiem i szpinakiem 186

Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju 2 jajka 330 g kefiru ok 15 plasterków wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1-2 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku garść listków szpinaku Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Przestudzić i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać

Gaździnka warzy
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 196

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki(...)suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 173

chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił.  Smacznego! — BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 223 kcal(...)Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 222

chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił.  Smacznego! — BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 223 kcal(...)Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Aromatyczny boczek pieczony. 123

jedynek" i oprócz typowych przypraw dodałam kardamon i goździki. Może dla niektórych z Was to codzienność, ale dla mnie - niemały eksperyment! Aromat pieczonego mięsa rozchodził się w całym domu, był niesamowity podobnie jak smak boczku! SKŁADNIKI: 1,2 kg. świeżego chudego boczku 3 łyżki oliwy lub oleju 12 goździków  4 nasiona kardamonu 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku(...)ząbki) WYKONANIE: przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać. mięso nakłuwamy, macerujemy w marynacie, zostawiamy na noc przykryte folią aluminiową, następnego dnia wkładamy do rękawa pieczemy w temp. 180-200 stopni około godz.(pamiętajcie mięso zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby zamknąć w nim soczystość), następnie obniżamy temp. do 140-150 stopni ,wyjmujemy mięso z rękawa

Kuchnia Beaty
Sałatka z truskawek i pieczonego prosciutto 156

orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według(...)Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż plastry prosciutto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut aż szynka będzie dobrze wypieczona, czyli łamliwa i chrupka. Wyciągnij z piekarnika, przestudź, połam na małe kawałki. Szynkę lub boczek możesz wysmażyć na patelni: połóż plastry na zimną patelnię, postaw na kuchence, podgrzewaj aż wytopisz cały tłuszcz. Krok

Niedzielny kucharz
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA 152

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką. Polecam przepis :) Czas przygotowania : około 1h Liczba porcji: 4 SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 cebule szalotki 5 łyżek chutney z mango 9 łyżek dobrej(...)Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy. Krok 6. Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Smacznego :) Zobacz inne przepisy na grilla >>> *zdjęcie

Moja Książka Kucharska
szparagi zapiekane w boczku 133

wędzony Szparagów nie obierałam ze skórki, tylko odcięłam twarde końcówki. Umyłam i owinęłam każdy z osobna plastrem boczku. Fajnie, jeśli boczek jest cieniutko pokrojony. Po upieczeniu jest tak przyjemnie chrupki. Tak przygotowane szparagi wyłożyłam na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Przekąska przepyszna! Nie użyłam do niej ani grama soli, wystarczyła

Pieprzyć z Fantazją