pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:98/301)

Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette 159

Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i przyprawy – proponuję po pół łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Naczynie, którego użyjesz do pieczenia, posmaruj tłuszczem – masłem lub olejem. Wyłóż połowę masy z ziemniakami i boczkiem. Ser pokrój na dość grube plastry. Podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na ziemniakach. Następnie wyłóż na ser masę ziemniaczaną, którą przykryjesz

Eat me! Fit me!
Polska pizza leśna 177

pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań) kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę 1/4 cebuli 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć inny dobrze topliwy ser) sos pomidorowy lub passata pomidorowa do wysmarowania spodu pizzy opcjonalnie 2 szczypty(...)pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć też passaty), następnie całość posypujemy startym serem, układamy pokrojony w kosteczkę boczek i kurki odsączone z zalewy. Całość można dodatkowo po wierzchu poprawić ulubionymi ziołami. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
Zapiekanka chlebowa z porem 142

jako - 2 łyżki roztopionego masła - 1/2 szklanka wody Masa: - 2 duże pory, tylko biała część - 3/4 szklanki startego żółtego sera - 2 jajka - 2 łyżki kwaśnej śmietany  - kilka plastrów boczku (opcjonalnie) - 2 łyżeczki suszonej bazylii - sól - pieprz - olej 1. W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól . Gdy drożdże wyrosną(...)śmietanę, bazylię oraz starty ser, mieszamy tworząc gęsty sos.  4. Na przygotowany wcześniej spód dajemy pory, oprószamy je solą i pieprzem, dajemy boczek i równo rozprowadzamy masę serowo - jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut

Apetyczna babeczka
Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 161

mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka lub maślanki 50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka 100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo

My Culinary Art
SAŁATKA Z GRILOWANYM KURCZAKIEM I CZOSNKIEM 125

kilka czarnych oliwek *****************************************************************  1 . Piersi kurczaka zapiekać na ruszacie przez 6 minut z każdej strony , až będą dopieczone w środku. 2 . Boczek przysmażyć , aż będzie kruchy , tłuszcz odlać , mięso wystudzić. 3 . Podczas pieczenia kurczaka , do malaksera włożyć czosnek , żółtka , musztardę , cukier i pieprz cajenne.W trakcie mieszania dodawać olej cienkim strumieniem , aż mieszanina nabierze konsystencji majonezu. 4 .Wymieszać(...)Sałatę pociąć na małe kawałki i włożyć do dużej miski .Wymieszać z sokiem z cytryny.Ulożyć na schłodzonych talerzach . 6 . Kurczaka pociąć w kawałki i umieścić na talerzu , posypać boczkiem , oliwkami   i pomidorami. 7 .Sałatkę polać sosem  majonezowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 183

teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll down for recipe in English Pieczony pstrąg nadziewany grzybami (2 porcje) Składniki: 2 pstrągi, oczyszczone i umyte 2 plastry boczku, pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych(...)pieprzem do smaku, dodaj tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Smacznego! English version Mushroom stuffed trout (2 servings) Ingredients

karmelowy
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem 119

kosteczkę, gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki. Na pizzy ułożyć ser a na nim pozostałe składniki, posypać szałwią. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. 3.5.3208 The post Pizza z dynią, gruszką i boczkiem appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Kisz loratyński 88

ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około łyżki.   Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich wlewamy kremówkę, doprawiamy(...)słone, dlatego do zalewy nie dodaje już soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.   Na boczek z cebulą równomiernie rozsypujemy starty parmezan. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i delikatnie obracamy formą, aby równomiernie się rozlała.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, do zarumienienia na złocisto. Upieczoną tartę możemy od razu podać lub zjeść też

Smaczna Strona
Rolada z piersi z indyka ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 152

powinien być rozsmarowany na nie więcej niż 3/4 powierzchni mięsa a plastry boczku i pomidory należy ułożyć w dwóch rzędach, tak jak na zdjęciu poniżej. Takie ułożenie spowoduje, że nadzienie będzie w kilku miejscach rolady, tak jak i szpinak, a cała rolada nie rozpadnie się podczas pieczenia. Zwinąć roladę, zaczynając od końca z ułożonym nadzieniem (lewa strona). Wierzch rolady powinien(...)dół bez termoobiegu. Naczynie powinno być przykryte, żeby woda nie odparowała zbytnio. Roladę zapiekać 40 minut. Następnie przygotować glazurę żurawinową. Na patelnię wlać kilka łyżek soku, który wyciekł z pieczeni rolady, dodać 2 łyżki żurawiny, rozgnieść konfiturę i zagotować. Można dodać więcej soku z pieczeni lub dolać odrobinę wody jeśli całość będzie nazbyt gęsta. Tak przygotowaną glazurą polać

Ze smakiem bez glutenu
Schab pieczony z nadzieniem 208

pracy.  Schab pieczony z nadzieniem  1,5 kg schabu bez kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego )  10 dkg fety 2 ząbki czosnku  15 dkg suszonych pomidorów w oliwie  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku.  Schab myjemy pod zimną wodą(...)rozjechał ” się przy pieczeniu.  Przekładamy schab na formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny.  Ja na swoim kawałku schabu położyłam skórę z surowego boczku ( została w produkcji białej kiełbasy ) aby wytapiający się z niej tłuszcz nawilżał mięso. Po upieczeniu mięsa, odstawiłam

Kuchnia na wzgórzu
Zupy kremy - zestawienie najlepszych 165

grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z  dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa z kalarepki i pietruszki z listkami szałwii

Codzienna kuchnia niecodzienna
suszony na piecu boczek 144

boczek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Ziemniaczany krem z boczkiem 40

boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal) Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody 120 g śmietany 18 % 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 8 plastrów wędzonego boczku ½ pęczka(...)kostkę. Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem. Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaczany krem z boczkiem 82

garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem. Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka(...)dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować

KuchniaWeDwoje.pl
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 166

tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się co roku mistrzostwa pieczenia właśnie babki ziemniaczanej. Do Supraśla ściągają więc kucharze i wielbiciele tego przysmaku, aby spróbować najlepszego wypieku. Podczas tego wydarzenia można zjeść nie tylko klasyczną babkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem, ale również taką z grzybami, wędlinami, a nawet owocami. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu(...)wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać do nich trochę boczku lub polać po upieczeniu keczupem

Słodkie okruszki