tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się co roku mistrzostwa pieczenia właśnie babki ziemniaczanej. Do Supraśla ściągają więc kucharze i wielbiciele tego przysmaku, aby spróbować najlepszego wypieku. Podczas tego wydarzenia można zjeść nie tylko klasyczną babkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem, ale również taką z grzybami, wędlinami, a nawet owocami. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu(...)wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać do nich trochę boczku lub polać po upieczeniu keczupem
Słodkie okruszkiwykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby przeszła na drugą stronę rulonu(...)potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek
Bułka z ChlebemŚmietanę wymieszać z papryką ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 15 minut po czym posypać startą mozzarellą. Piec ponownie aż ser się roztopi. Po upieczeniu posypać koperkiem. tortellini zapiekane z boczkiem
O kuchni z uczuciemGnocchi z boczkiem i kapustą Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś(...)obiadu. Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę
Blog z Apetytempołowie ciasta zaznaczam szklanką delikatnie kółka i w środek kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam drugą połową ciasta i wykrawam szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejam i pączki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie rozgrzewam tłuszcz (smażyłam na oleju kokosowym) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu
Słodki sentymentBourguignon, czyli Wołowina po burgundzku, jedno z najsłynniejszych dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu
ladykitchendzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta
les mirabelleskroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie posypujemy startym parmezanem, pokrojonym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 – 20minut. Faszerowane plastry cukinii serwujemy
Tajemnice Smakuczas na odpoczynek...? Stawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas(...)solą i pieprzem, całość mieszamy dłońmi i pieczemy w 200 stopniach ok 40 min, przed podaniem oprószamy posiekanym koperkiem 5. Kapusta - w szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy całość aż cebula zmięknie, kapustę drobno szatkujemy i dodajemy cebuli i boczku, mieszając smażymy ok 10 min, dolewamy wino, czekamy
Słodki Kompromisdrożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: ok120 g boczku wędzonego 1 cebula 2 marynowane papryczki piri piri ok 200 g żółtego sera garść rukoli 7 różyczek(...)Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza a'la Blue Marine
peggiwkuchniGęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam
Wanilia i Kardamonpołowie ciasta zaznaczamy szklanką delikatnie kółka i w środek kładziemy po łyżeczce dżemu. Przykrywamy drugą połową ciasta i wykrawamy szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejamy i pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz (smażyłam na oleju) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu kawałeczek ciasta
Słodki sentymentpołowie ciasta zaznaczamy szklanką delikatnie kółka i w środek kładziemy po łyżeczce dżemu. Przykrywamy drugą połową ciasta i wykrawamy szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejamy i pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz (smażyłam na oleju) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu kawałeczek ciasta
Słodki sentymentpokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach C około 2 godzin. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw aby rolada nabrała rumianego koloru
kgwjanczewo