pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:91/301)

Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 185

też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy  robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki na bokach formy tak do połowy(...)blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę

Jedzeniomania
Proste i pyszne faszerowane pieczarki 142

skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki i boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy

Ogrodnik w podróży
Sałatki i przystawki 237

Papryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka

Chilli Czosnek i Oliwa
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 223

Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty. Można również zwinąć jeden, większy kawałek mięsa i zrobić dużą roladę, którą potem da się pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest(...)wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić.  Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku . Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 233

wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 197

przegotowanej ciepłej wody, 1 zabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis  9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek: 3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietana każdej osobie(...)boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską pieczoną

Z Majeczką w kuchni
Pancetta(surowy suszony boczek) 297

odcinamy skórę i wyrównujemy krawędzie tak aby powstał prostokąt. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i nacieramy dokładnie boczek z wszystkich stron zaczynając od czosnku. Boczek wkładamy do worka i pakujemy próżniowo lub do woreczka strunowego.Worek wkładamy do blaszki do pieczenia i obciążamy czymś.Ja użyłem kółek od hantli 3 kg. Całość wędruje do lodówki na 7 dni,codziennie przewracamy boczek na drugą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos staropolski 148

różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć(...)nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 177

niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej uczty. Tartiflette, to tradycyjne danie alpejskich górali, zamieszkujących tereny Górnej Sabaudii, którzy w XIII i XIV w. chcąc płacić panu(...)plastry i ugotuj al dente w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w kosteczkę lub słupki i podsmaż na patelni. 3. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i dodaj do boczku - zeszklij. 4. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię i podsmażaj przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką. 5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet mięsny 90

bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić, dlatego zaczęliśmy piec własny, domowy pasztet. Dużą zaletą jest to, że można go za każdym razem inaczej doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu(...)którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka

niecodziennikpary
Smalczyk wiejski z mięsem 135

Smalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka z frytkami i serem halloumi 62

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci dlatego chciałam przemycić je w sałatce w postaci frytek pieczonych w piekarniku. Myślę, że jak raz ją spróbujecie będziecie szybko biec do kuchni po dokładkę.  Składniki na 5 porcji: 9 niedużych ziemniaków mix sałat 140 g 120 g boczku wędzonego pomidorki koktajlowe ( kilka na każdą porcję) 225 g sera halloumi 1 łyżeczka słodkiej(...)pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C (termo obieg) . Pieczemy frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut, potem zwiększamy temp. do 240 stopni C i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Frytki muszą być rumiane. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni aż będzie dobrze wysmażony

noteskulinarnyfiga
Idealny bigos 236

najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku 2 łyżki

Poezja smaku
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 189

zaparzonej kawy, 1 szklanka bulionu wołowego, 100 ml whisky, 200 ml Razowego Kwasu Chlebowego Olej z pestek winogron, sól, pieprz do smaku. Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki, 6 marchewek, 1 posiekana chili, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, oliwa aromatyzowana czarną truflą, śmietanka 18% lub mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę(...)koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić na 8 słupków  po 5 cm. Na każdy nawinąć plaster boczku, spiąć wykałaczką, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na ok. 25 minut (aż boczek będzie chrupiący).  Usunąć wykałaczki i marchewki (wyrzucić), boczek wystudzić. Z mięsa zgarnąć marynatę do brytfanki, w której będzie pieczona. Polędwicę osuszyć

SzczyptaSmaQ