pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:88/301)

Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 144

podpieczone ciasto rozkładamy mozzarelle pokrojoną w plasterki, na nią część naszego boczku. Tarte zalewamy masą, na wierzchu układamy szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Boczek faszerowany 158

dawniej mieliby rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 112

mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Śliwki w boczku 1555

robią furorę na każdym party. Składniki: śliwki suszone boczek gotowany (krojony w cienkie plastry) wykałaczki Sposób przygotowania: Każdą śliwkę zawijamy osobno w cienko pokrojony plasterek boczku. Przekłuwamy wykałaczką. Śliwki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Udziec sarny z sosem z grzybów 125

słupki słoniny. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obłożyć skórą z wędzonki ( w przypadku gdy nie posiadamy takiej skóry można zastąpić ją boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz 72 stopnie. Po wyjęciu odstawić na 10 minut(...)wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Pieczony udziec z sarny z sosem grzybowym podałam z frytkami z topinambura.   zastawa

królestwo garów
Przepiórki faszerowane 120

spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych

królestwo garów
Przepiórki z turówką wonną 108

wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut. zastawa

królestwo garów
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 228

podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Pizzę podawać posypaną pietruszką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 194

Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 filety z miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę, owiniętą boczkiem, posól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA:  Sałatę myjemy, osuszamy.  W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku

SMYKWKUCHNI
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 78

pierogi z mięsem, czasem tarta, innym razem paszteciki drożdżowe, które już na blogu znajdziecie. Inna możliwość to przygotowanie domowego pasztetu pieczonego.  Do jego zrobienia używam: - mięso z rosołu pozbawione kości - ewentualnie do 100g słoniny lub tłustego boczku, jeżeli mięsa są mało tłuste - seler, por, inne warzywa z rosołu  - cebula świeża - 7 jajek (5 na twardo, 2 surowe(...)wierzchu ziarnisty pieprz. Zielony jest delikatniejszy w smaku. Leciutko dociskam ziarenka, by przywarły  do pasztetu.  Pasztet piecze się na środkowej półce piekarnika około godziny w 180 stopniach. Zamiast papieru można formę wyłożyć cieniutkimi jak papier paskami boczku. Wtedy można pominąć boczek dodawany do mielenia. To bardzo fajne danie. W każdym domu wychodzi trochę inne. Jak sałatka warzywna. Można

I tu będę miała takie te
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 118

duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie: 100g wędzonego boczku opakowanie świeżego szpinaku ząbek czosnku opakowanie kremowego serka śmietankowego pieprz Na sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 50g sera Lazur 2 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku   Zaczynamy(...)uzyskania jednolitego ciasta konsystencji śmietanki – możliwe że będzie trzeba dodać więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk.   Przygotowujemy farsz – boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym na drobno. Na zimną patelnie wrzucamy zmielony boczek, włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się

Smaczna Strona
Tarta z boczkiem i kozim serem 105

Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 30 dkg wędzonego boczku 10 dkg sera koziego 1 cebula pęczek szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem(...)minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem. 3. Masa jajeczna: W garnuszku

Krokusowy Dom
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 228

potraw dzieciństwa zdecydowane muszę zaliczyć również pieczeń rzymską. Jest oszczędna w wykonaniu i atrakcyjna dla dzieci (jajo w środku), a do tego nigdy się nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula(...)Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go podawać również z sosem tatarskim. Polecam również klops z mięsa i grochu

Tradycyjna Kuchnia
Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami 177

wodą i moczyć około 2 godzin. Mięso ułożyć na blasze (lub naczyniu żaroodpornym), obłożyć namoczonymi owocami i polać wodą, w której przebywały. Tak przygotowany boczek przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 2 h w temperaturze 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso odrobinę się zarumieniło

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania