pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:81/301)

Zapiekany omlet ze szparagami 160

plastrami boczku. Jajka roztrzepać razem ze śmietaną, dodać zioła i przyprawy. Całość zmieszać ze szparagami. Masę jajeczną przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie na rozłożonym boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 151

płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki

ladykitchen
1448. Placek z szynką 164

wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 517

cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać

Zabawa smakiem
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 225

cienkie krążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne(...)pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć razem z papierem na kamień i piec 6-12 min. Po ok 3-4 min wysunąć z pod ciasta papier. Moja tarta po 8 min. była gotowa. W międzyczasie

Stare Gary
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 141

Versate le patate nella padella con la pancetta, mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm.  Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem. Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną.  **** Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo di 24 cm di diametro.  Sistemate

La grande e la piccola cuoca
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 172

obieramy i przekrawamy na pół. Jedną polówkę smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka wkładamy plasterek boczku i składamy razem. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok. 30 min. Na ruszcie, nie w żarze jak ziemniaki z ogniska. Ziemniaczki z boczkiem na grilla

Pyza i Surówka
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK 86

upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad :) Składniki: * 500 g filetów z piersi kurczaka * 15 śliwek suszonych (użyłam  Skworcu ) * 15 plasterków wędzonego boczku * 5 patyczków do szaszłyków * 1/3 szklanki oleju * 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu  Huzar ) * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki(...)między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek. Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja w piekarniku: piekarnik nagrzać do 160'C, piec około 30 minut

Zrób to smacznie
Szynka pieczona (ze skórą) 140

pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę, ale to zrobię. Kiedyś.) - sól - pieprz Przygotowanie(...)głębokie nacięcia i wkładamy w nie: 1/2 ząbka czosnku, kawałek cebuli lub kawałek boczku (do każdego nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso

Życie zamknięte w smaku
(Nie) codzienne mielone (pieczone kotlety wołowo-wieprzowe z boczkiem i serkiem) 215

Przepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też(...)dodawać. Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek sera, następnie lepimy kotlety. Każdy kotlet zawijamy w plasterek boczku. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C ok. 20-30 min.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami 75

Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami. Lubicie bakłażany? Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Faszerowany bakłażan(...)kwadrans. Kiedy pojawi się na nich tzw. rosa ścieramy ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Pieczemy je przez 15-20 minut do miękkości. Boczek i cebulę drobno siekamy. Paprykę, pieczarki , pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę. Na dużą patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, szklimy, dodajemy pieczarki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 101

szklanki bulionu sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek 350g metki łososiowej 170g twarogu 7 łyżek mleka 300g mąki 1 proszek do pieczenia 250g śmietany 2 jajka Przygotowanie: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić

Gaździnka warzy
Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 83

skórki, przekrój na równe połówki. Środek każdej połówki spulchnij widelcem, żeby łatwiej chłonął sos. Ziemniaki ułóż na blaszce do zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek zapiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupki, możesz go przed pieczeniem posypać chilli i odrobiną cukru, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Ostudź i pokrusz na kawałki. Upieczone, gorące mięso, porozrywaj, poszarp widelcem na małe kawałeczki(...)wymieszaj z sosem który powstał przy pieczeniu. Każda połówkę ziemniaka polej sosem i nałóż na nią szarpane mięso w solidnej porcji. Przykryj grubym plastrem sera Raclette lub innego i zapiecz w piekarniku tylko tyle żeby ser się rozpuścił. Przełóż na talerze, posyp boczkiem, prażoną cebulką i szczypiorkiem. Serwuj na gorąco . Po prostu pychota Smacznego! Artykuł Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette

Ogrodnik w podróży
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 163

warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem.  Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku(...)łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania