pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:87/301)

Pizza po polsku na dyniowym cieście 210

wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym

Czerwień i błękit
Sałatka brokułowa (z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami) 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć

Di gotuje
Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 158

podpieczone ciasto rozkładamy mozzarelle pokrojoną w plasterki, na nią część naszego boczku. Tarte zalewamy masą, na wierzchu układamy szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Boczek faszerowany 171

dawniej mieliby rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 125

mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Śliwki w boczku 1570

robią furorę na każdym party. Składniki: śliwki suszone boczek gotowany (krojony w cienkie plastry) wykałaczki Sposób przygotowania: Każdą śliwkę zawijamy osobno w cienko pokrojony plasterek boczku. Przekłuwamy wykałaczką. Śliwki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Udziec sarny z sosem z grzybów 133

słupki słoniny. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obłożyć skórą z wędzonki ( w przypadku gdy nie posiadamy takiej skóry można zastąpić ją boczkiem wędzonym) i włożyć do worka foliowego do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. Ja wkładam do środka termometr. Wyjmuję z piekarnika gdy mięso osiągnie wewnątrz 72 stopnie. Po wyjęciu odstawić na 10 minut(...)wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Pieczony udziec z sarny z sosem grzybowym podałam z frytkami z topinambura.   zastawa

królestwo garów
Przepiórki faszerowane 133

spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych

królestwo garów
Przepiórki z turówką wonną 116

wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut. zastawa

królestwo garów
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 244

podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Pizzę podawać posypaną pietruszką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 211

Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 filety z miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę, owiniętą boczkiem, posól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA:  Sałatę myjemy, osuszamy.  W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku

SMYKWKUCHNI
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 90

pierogi z mięsem, czasem tarta, innym razem paszteciki drożdżowe, które już na blogu znajdziecie. Inna możliwość to przygotowanie domowego pasztetu pieczonego.  Do jego zrobienia używam: - mięso z rosołu pozbawione kości - ewentualnie do 100g słoniny lub tłustego boczku, jeżeli mięsa są mało tłuste - seler, por, inne warzywa z rosołu  - cebula świeża - 7 jajek (5 na twardo, 2 surowe(...)wierzchu ziarnisty pieprz. Zielony jest delikatniejszy w smaku. Leciutko dociskam ziarenka, by przywarły  do pasztetu.  Pasztet piecze się na środkowej półce piekarnika około godziny w 180 stopniach. Zamiast papieru można formę wyłożyć cieniutkimi jak papier paskami boczku. Wtedy można pominąć boczek dodawany do mielenia. To bardzo fajne danie. W każdym domu wychodzi trochę inne. Jak sałatka warzywna. Można

I tu będę miała takie te
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 130

duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie: 100g wędzonego boczku opakowanie świeżego szpinaku ząbek czosnku opakowanie kremowego serka śmietankowego pieprz Na sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 50g sera Lazur 2 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku   Zaczynamy(...)uzyskania jednolitego ciasta konsystencji śmietanki – możliwe że będzie trzeba dodać więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk.   Przygotowujemy farsz – boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym na drobno. Na zimną patelnie wrzucamy zmielony boczek, włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się

Smaczna Strona
Tarta z boczkiem i kozim serem 116

Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 30 dkg wędzonego boczku 10 dkg sera koziego 1 cebula pęczek szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem(...)minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem. 3. Masa jajeczna: W garnuszku

Krokusowy Dom

Proponowane wyszukiwania