pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:63/100)

Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6310

Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych

Kolorowy Przepisownik
Co na lunch do pracy? 23

bulgur oliwki pomidory suszone papryka świeża ziarna słonecznika do posypania buraczki/bataty pieczone z tego przepisu Zestaw II Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu kiszone warzywa po ormiańsku koktajl dyniowo-pomarańczowy Zestaw III tarta wytrawna z tofu gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw IV sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing

Lamarida.pl
Kwaśno-słona zupa soljanka 68

łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z brukselką i ziemniakami 68

mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Wyszło pyszne i sycące danie. Polecam!  Inne przepisy na brukselkę znajdziecie tu: Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem Pieczona brukselka (sałatka na ciepło) Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Obiad gotowy
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 57

jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Przepis na jajochlebki Przepis na jajochlebki czyli tosty po francusku(...)które zawsze wychodzi. Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową 3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty! Przepis na okonomiyaki Czas na trochę egzotyki i kuchnię japońską. Ostatnio niezwykłą popularnością cieszą się japońskie placki z kapusty pekińskiej czyli okonomiyaki. To swojego rodzaju czyściciel lodówki

ProstePesto.pl
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 126

Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż

mecooks
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 125

ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodowe pancakes 87

otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato!   Składniki (na ok. 10 sztuk placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka

pink envelope
Chłopska chata, czyli ziemniaki w mundurkach. 139

zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko

vegetanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 186

głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem

Kuchnia domowa Ani
"Oszukane" gołąbki 301

półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Cheated" Stuffed Cabbage 400 g minced

bastalena
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami 25

jeszcze trochę wilgotności, postanowiłam nasączyć śliwki. Winem. Bo akurat miałam otwartą butelkę. Aromat wina nadał roladkom trochę innego klimatu. Na tyle innego, że moje dziecko, które normalnie bardzo lubi pieczone mięso zjadło tylko jeden kęs, zrobiło grymas i w sumie tyle było z jedzenia mięsa (jakoś mnie to nie zmartwiło). Uprzedzam więc, roladki smakują trochę inaczej niż zazwyczaj(...)Wszystko zwinęłam, usmażyłam i wrzuciłam do pieca na jakąś godzinę. Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami wyszły pierwsza klasa. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, bardzo polecam Wam ten sposób przygotowania schabu. Pierwszą partię zjedliśmy oczywiście z puree ziemniaczanym i burakami (jedną niewielką porcję zrobiłam z sałatką ze zdjęcia), drugą z kiszoną kapustą. Nie muszę chyba pisać, która wersja

Kardamonovy
Kapuśniaczki 807

cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki! Składniki Farsz 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 1,5 kg pieczarek sól pieprz vegeta Ciasto 5 szklanek mąki 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mleka Przygotowanie Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam w kostkę(...)tarce jarzynowej. Poddusiłam do odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut. Autor

Wasze Przepisy
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 597

drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut. Najlepiej smakują podawane

Malinowo w kuchni
Chrupiace Udka Z Piekarnika 142

Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto

Gotowanie...to proste !