pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:72/100)

ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 113

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)DODATKOWO : kartofelkraut-ciapkapusta surówka z czerwonej kapusty                                                         PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki. 188

liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć .  Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.  Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec

W kuchni u Moniki
Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS 55

Składniki na ciasto z suchym makiem: 8 białek 2 jajka 200 g cukru 150 g masła 125 g suchego maku mielonego 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub aromatu) Składniki na krem budyniowy do makownika: 650 ml mleka 65 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 8 żółtek 75 g mąki pszennej(...)koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj też olejek migdałowy i wymieszaj. Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane

Via Gusto
Sajgonki utopione w papryce 129

Przyprawa do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        1/3 główki kapusty pekińskiej ·        3 marchewki ·        5 szt. Papieru ryżowego ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem. 4.    Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do mięsa. 5.    Jedną paprykę kroimy w paseczki, wszystko dokładnie mieszamy. 6.    Pozostałe papryki kroimy w krążki. 7.    Papier ryżowy zanurzamy

Kulinarna Chwila
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 120

jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek. SMACZNEGO ! ***** A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę, aby wyświetlić przepis wraz ze zdjęciami. PULPECIKI W OCCIE PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM SUSHI MAKI Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KAPUSTY I OLIWEK

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 399

dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą.  Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami.  Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego  rozwinąć(...)każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.  Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią

Aromatyczne Podróże
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 187

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i serem 165

Poznajcie tę rzadko przyrządzaną wersję pierogów, oczywiście chodzi o składniki farszu, gdyż same pierogi jak pierogi, ale spróbujcie tego niecodziennego farszu, naprawdę polecamy, jarskie i smaczne

kgwjanczewo
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 182

Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki. Rozdrobnić również natkę pietruszki. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)obrotach, dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone gołąbki 284

liście kapusty (aby łatwiej się zawijało można delikatnie nożem ściąć grube części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy(...)minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów).   Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kulebiak chlebowy 158

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny
Bigos po cygańsku 218

oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las.  Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania(...)szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową. 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dokładnie mieszamy i podajemy na stół jeszcze parujące. Podajemy z ziemniakami

My Culinary Art
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 134

korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka(...)pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Podzielić go na 3 części. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego

dom-agi.pl
Rolada schabowa z pieczarkami i serem 94

pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry. Z soków które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy(...)momentu aż  sos zgęstnieje. Smacznego. Rolada schabowa z pieczarkami i serem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Żeberka wieprzowe w kapuście Karkówka po cygańsku Artykuł Rolada schabowa z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku