pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:79/100)

Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami 190

ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Drobno kroimy cebulę, pieczarki, szatkujemy kapustę kiszoną. Na patelnię wlewamy trochę oleju, przesmażamy cebulę dodajemy pieczarki, gdy zmiękną kiszoną kapustę, smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski, na blacie lub stolnicy rozwałkowujemy na ok 0,5 cm placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół(...)niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie ;) ). Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść. Smacznego

Co na wege obiad?
Małe drożdżowe co nie co… 185

Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy wodą i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kaszę, cebulę i kapustę. Smażymy na małym ogniu ok 25 minut aż kasza delikatnie zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Studzimy. Gdy nasze ciasto wyrośnie odrywamy od niego po kawałku wielkości mandarynki - w rękach(...)moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 87

Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości(...)przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali

Kolorowy Przepisownik
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 129

Zostały one naturalnie wyeliminowane z mojego jadłospisu z mega prozaicznego powodu... nie lubię obierać ziemniaków, to takie moje kuchenne dziwactwo :) Dlatego postanowiłam wyjść na przeciw moim uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata(...)Posypujemy pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Kroimy kilka plastrów masła i układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach.  Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym na bazie beszamelu.  Sos cytrynowy

Mój Smak na Życie
Colesław (surówka obiadowa) 140

marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz   Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez(...)smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę.   Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych).         Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafior duszony w śmietanie – Cukinia

Kulinarne S.O.S.
Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup 151

Dziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego, aromatycznych przypraw i makaronu z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków. Polecam na rozgrzewający obiad w te chłodne dni. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kapuśniak w stylu orientalnym (6-8 porcji) Składniki: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 l bulionu drobiowego 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 mała główka kapusty (lub 1/2 dużej), posiekana 300 g opakowanie makaronu pszennego (nudli) 1 upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona w plasterki (opcjonalnie) sól, pieprz miód do smaku posiekana pietruszka do smaku Przygotowanie

karmelowy
Czwartek: Kurczak generała Tso 94

obtocz mięso w obsypice. Strząśnij nadmiar bułki i wyłóż polędwiczki na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 15-18 minut aż mięso dobrze się upiecze. Wyjmij z pieca. Krok 2 W międzyczasie wymieszaj składniki sosu: sok z 3 pomarańczy, po łyżce sosu sojowego, cukru, octu ryżowego, sosu sriracha, suszonego czosnku i tartego imbiru. Wylej całość na patelnię(...)zgęstnieje. Wyłącz ogień. Krok 3 Przełóż upieczone polędwiczki na patelnię i dokładnie obtocz w sosie. Przełóż na talerz i posyp sezamem. Podawaj z gotowanym ryżem i surówką z kapusty. Artykuł Czwartek: Kurczak generała Tso pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 145

pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli(...)użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany. Możecie też wymieszać różne gatunki. sól pół łyżeczki płatków chili olej Najpierw naszykowałam ciasto, do tego najlepiej wykorzystać robota kuchennego, ale ja wyrabiałam ręcznie i też

Pichceniomania
Makaron z pesto bazyliowym, burratą i pomidorkami koktajlowymi 60

sposobów i dodatków, aby uczynić ten makaron jeszcze lepszym. Świetnie sprawdza się dodatek parmezanu, zamiast burraty można dodać ser mozzarella. Zachęcam także do dodania grillowanych, pieczonych lub gotowanych warzyw. Makaron doskonale smakuje z pieczoną papryką, szparagami, bakłażanem, cukinią albo brokułami. Mając więcej czasu, do makaronu można przygotować grillowane krewetki albo kurczaka. To bardzo wszechstronne danie, ulepszajcie ten przepis(...)smażony z warzywami i makaronem>>> Sałatka z makaronem z zupek chińskich>>> Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>> Pyszne łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami>>> Makaron z pesto Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z pesto, bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Z podanych składników przygotujesz około 5 porcji spaghetti

Moja Książka Kucharska
Gołąbki cygańskie 1504

przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę manną, jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy kapustę i mieszamy tak długo, aż składniki bardzo dokładnie połączą się. Formujemy 8 kotlecików. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy partiami na brązowy kolor z  obu stron(...)solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 268

Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne(...)sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta francuskiego.   Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.  Każdy kapuśniaczek bardzo delikatnie nacinamy ostrym nożem, smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.  Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.  Moje posty

Słodka Strona
Gołąbki light 121

Ryż gotujemy ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja  nigdy  więc sypię sól i pieprz na oko) z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut, aż zrobi się lekko  miękka  tak, że liście podczas zginania się(...)liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok  drugiego   9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia 10. w 0,5 l wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat 11. powstałym roztworem polewamy gołąbki 12. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów. 900

Dziś mam dla Was krótkie zestawienie przepisów na pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania sałatki i surówki. Mam nadzieję, że wśród wymienionych przepisów każdy znajdzie coś

Słodkie okruszki
Paszteciki z kapustą i grzybami 102

zmiękły – trwa to ok 20 minut. Następnie kroimy je w mniejsze części, wody nie wylewamy. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, szklimy. Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą na tyle by odpowiadała nam jej kwaśność. Przekładamy na deskę i drobno kroimy. Dodajemy do cebulki wraz z grzybami i mieszamy. Dodajemy(...)francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20642

jest prosty i może być fajną alternatywą  dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie(...)mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę.  Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Nastepnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180s na około 15 minut, aby dopiekły sie w środku. Równie dobrze, możemy podlać je bulionem i dusić na małym ogniu. Podawać z ziemniakami

Walijskie Pichcenie