pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:86/100)

PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 177

palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte(...)następnie na "2" i ciasto gotowe). Metalową obręczą wykrawam koła i od razu nakładam po 1 pełnej łyżeczce zimnego farszu i dokładnie zlepiam. Odstawiam na oprószony mąką papier do pieczenia i postępuję w ten sam sposób z pozostałym ciastem. Tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 106

razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania(...)Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i grzyby i dusić do miękkości kapusty (ja robiłam to w szybkowarze, więc zajęło mi to 15 minut od zagotowania). Następnie wyjąć kapustę z grzybami na sitko i poczekać aż całkowicie wystygnie. Przesiekać kapustę

Krylowa Kuchnia
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 64

jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego poziomu alkoholu (ok.14% abv), ponieważ

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 69

jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego poziomu alkoholu (ok.14% abv), ponieważ

Kate's Kitchen
Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu 171

jarmuż, mam i ja :)    Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana. Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie: zawiera silne przeciwutleniacze o  właściwościach przeciwzapalnych;, jest bogatym źródłem witaminy k, witaminy c, karotenoidów(...)czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe:ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Każdy smak chipsów pieczemy oddzielnie. Rada:  Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki

Moniki Smakołyki
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 186

Danie podane z sosem bazyliowo-fetowym i surówką z czerwonej kapusty. Poniżej szczegóły. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pyszne paszteciki drożdżowe 133

mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem *** *** Paszteciki wkładamy do nagrzanego

Blog z Apetytem
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 869

Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami(...)Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty

Słodka Strona
Paszteciki Z Kapustą 176

siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało to około 40 minut ). Podczas duszenia podlewamy co jakiś czas niewielka ilością wody i mieszamy aby kapusta nie przywierała do dna. 2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier  i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą(...)kółka nie składamy na polówki tylko przyklejamy z farszem jedno do drugiego i z całego takiego kółka wycinamy np. gwiazdki.) 5. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (paszteciki w tym czasie jeszcze sobie podrosną ) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy paszteciki białkiem.  Pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć! 53

domowej kuchni, ale zawsze danie ugotowane przez kogoś lepiej smakuje. Colcannon, czyli Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków. Smaczne i lubiane przez Polaków purée w Irlandii serwowane jest z kapustą lub jarmużem z odrobiną masła, mleka oraz przypraw. Danie to zapieka się w piekarniku. Mule to Belgijskie danie serwowane z frytkami. Mule gotuje się w winie, winie ze śmietaną(...)danie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Potrawa składa się z pokrojonych w plasterki warzyw takich jak ziemniaki oraz bakłażan, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego a całość zapiekana jest w piecu. Włoska pizza to danie obok którego, nie można przejść obojętnie, będąc w tym państwie. Najsłynniejsza pizza na całym świecie to neapolitana a jej składnikami jest ser mozzarella, bazylia oraz

ProstePesto.pl
Roladki drobiowe z czerwonym pesto 101

dosłownie wszystko i pasują do nich prawie wszystkie składniki. Roladki drobiowe z czerwonym pesto to pyszna propozycja na danie główne. U mnie podane w towarzystwie dufinek i surówki z kapusty pekińskiej Roladki drobiowe z czerwonym pesto Składniki: 4 piersi z kurczaka około 10 suszonych pomidorów około 10 listków bazylii 2 łyżki pestek słonecznika 5-6 łyżek oleju z zalewy(...)spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Później pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Na koniec nie zapomnijcie wyciągnąć wykałaczek lub ściągnąć sznurek. Smacznego Artykuł Roladki drobiowe z czerwonym pesto pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pasztet Wiosenny. 144

Proponuję poeksperymentować i użyć swoich ulubionych dodatków do podkreślenia smaku. Proszę, oto mój sprawdzony przepis. Składniki: chude mięso 860g (ja użyłam chudej szynki wieprzowej) wątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek 4 ząbki po garści świeżej natki pietruszki i koperku suchy chleb/bułka  100g 4 jaja łuska babki lancetowatej 3 łyżki przyprawy(...)taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 40 minut. Gotowe! Smacznego! Wartość kaloryczna porcji 120g Pasztetu Wiosennego = około 167 kcal

IzaGotuje
Garden party 186

sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Odkładamy 2 łyżki ubitej śmietanki a do reszty dodajemy mascarpone i delikatnie(...)takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny

Mienta blog
Sos z opieniek 33

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Sos z opieniek Składniki: 500g opieniek (same kapelusze, najlepiej młode) 1 duża cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 kopiasta łyżka mąki 500ml bulionu warzywnego 150ml śmietany(...)małym ogniu ok 5 minut. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i majerankiem, wlać do sosu, wmieszać. Zagotować. przed podaniem posypać sporą ilością natki pietruszki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą, kotletem. Sos również można podać z pulpecikami.  Smacznego

Obiad gotowy
Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną 23

tylko jako dodatek do pieczywa, naprawdę nie będziecie się mieli do czego doczepić. Dorzućcie do niego liść sałaty, parę plasterków kiszonego ogórka i np. ulubioną pieczoną szynkę (w przypadku My była to pieczona pierś indyka). Będzie cacy, mówię Wam. I zdrowo. Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa. A, i jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, spokojnie możecie do paprykarza(...)pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania