pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:86/100)

Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 162

ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania(...)Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj. Smacznego! English version Sausage, vegetable and mash bake (6-8 porcji) Ingredients: 1 kg potato, peeled

karmelowy
Stripsy a’la KFC 61

pieprz, przyprawę gyros mieloną paprykę, czosnek granulowany. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną do panierowania. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście naleśnikowym a następnie obtocz w mące pszennej. Pieczenie stripsów Na głęboką patelnie nalej sporą ilość oleju – tak by po wrzuceniu kawałka mięsa było ono całkowicie przykryte. Możesz również wykorzystać frytkownicę nagrzewając ją do około 180 stopni(...)spora ilość spalonych kawałków mięsa bądź panierki należy całość wymienić. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Stripsy a’la KFC przez Paulina 2021-06-05 Bigos z młodej kapusty przez Paulina 2021-06-04 Sernik z murzynkiem przez Paulina 2021-05-31 Domowe sposoby na nieprzyjemny zapach stóp przez Paulina 2021-05-24 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z kosza

To Musisz Wiedzieć
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 238

jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka(...)inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach. Opisywane danie może niekoniecznie

Kulinarna Pokusa
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 172

palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte(...)następnie na "2" i ciasto gotowe). Metalową obręczą wykrawam koła i od razu nakładam po 1 pełnej łyżeczce zimnego farszu i dokładnie zlepiam. Odstawiam na oprószony mąką papier do pieczenia i postępuję w ten sam sposób z pozostałym ciastem. Tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 102

razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania(...)Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i grzyby i dusić do miękkości kapusty (ja robiłam to w szybkowarze, więc zajęło mi to 15 minut od zagotowania). Następnie wyjąć kapustę z grzybami na sitko i poczekać aż całkowicie wystygnie. Przesiekać kapustę

Krylowa Kuchnia
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 60

jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego poziomu alkoholu (ok.14% abv), ponieważ

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 68

jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego poziomu alkoholu (ok.14% abv), ponieważ

Kate's Kitchen
Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu 161

jarmuż, mam i ja :)    Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana. Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie: zawiera silne przeciwutleniacze o  właściwościach przeciwzapalnych;, jest bogatym źródłem witaminy k, witaminy c, karotenoidów(...)czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe:ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Każdy smak chipsów pieczemy oddzielnie. Rada:  Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki

Moniki Smakołyki
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 174

Danie podane z sosem bazyliowo-fetowym i surówką z czerwonej kapusty. Poniżej szczegóły. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pyszne paszteciki drożdżowe 126

mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem *** *** Paszteciki wkładamy do nagrzanego

Blog z Apetytem
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 866

Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami(...)Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty

Słodka Strona
Paszteciki Z Kapustą 169

siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało to około 40 minut ). Podczas duszenia podlewamy co jakiś czas niewielka ilością wody i mieszamy aby kapusta nie przywierała do dna. 2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier  i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą(...)kółka nie składamy na polówki tylko przyklejamy z farszem jedno do drugiego i z całego takiego kółka wycinamy np. gwiazdki.) 5. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (paszteciki w tym czasie jeszcze sobie podrosną ) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy paszteciki białkiem.  Pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Kuchnia Europejska potrafi zaskoczyć! 44

domowej kuchni, ale zawsze danie ugotowane przez kogoś lepiej smakuje. Colcannon, czyli Irlandzki rodzaj purée z ziemniaków. Smaczne i lubiane przez Polaków purée w Irlandii serwowane jest z kapustą lub jarmużem z odrobiną masła, mleka oraz przypraw. Danie to zapieka się w piekarniku. Mule to Belgijskie danie serwowane z frytkami. Mule gotuje się w winie, winie ze śmietaną(...)danie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Potrawa składa się z pokrojonych w plasterki warzyw takich jak ziemniaki oraz bakłażan, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego a całość zapiekana jest w piecu. Włoska pizza to danie obok którego, nie można przejść obojętnie, będąc w tym państwie. Najsłynniejsza pizza na całym świecie to neapolitana a jej składnikami jest ser mozzarella, bazylia oraz

ProstePesto.pl
Roladki drobiowe z czerwonym pesto 96

dosłownie wszystko i pasują do nich prawie wszystkie składniki. Roladki drobiowe z czerwonym pesto to pyszna propozycja na danie główne. U mnie podane w towarzystwie dufinek i surówki z kapusty pekińskiej Roladki drobiowe z czerwonym pesto Składniki: 4 piersi z kurczaka około 10 suszonych pomidorów około 10 listków bazylii 2 łyżki pestek słonecznika 5-6 łyżek oleju z zalewy(...)spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Później pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Na koniec nie zapomnijcie wyciągnąć wykałaczek lub ściągnąć sznurek. Smacznego Artykuł Roladki drobiowe z czerwonym pesto pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje