pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:91/100)

Rolada schabowa z suszonymi owocami 386

postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :) Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób(...)bawełnianym sznurkiem.  Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.  Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 161

przepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was  16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce   PLANT IS FOOD  oraz pod tagiem #plantisfood . Sukcesywnie będę(...)Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie

Food Square
Langosz – chrupiące placki z dodatkami prosto z Węgier 62

ciepło, zaraz po przygotowaniu. Możliwości kombinacji z dodatkami są właściwie nieograniczone i pozwalają odkryć pełnię smaku tego węgierskiego przysmaku. Czosnek, śmietana, starty ser żółty, posiekane zioła czy kiszona kapusta to tylko kilka z wielu tradycyjnych opcji, które wzbogacą langosza węgierskiego . Dodatkowo, eksperymentując z nietypowymi składnikami, takimi jak suszone pomidory, szynka czy pikantne sosy , można stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe i uczynić(...)piekarnika potrzebujemy tych samych składników, co do tradycyjnej wersji, czyli mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru i drożdży.  Po wyrobieniu ciasta drożdżowego formujemy placki, które następnie pieczemy w piekarniku, aż uzyskają rumiany kolor. To idealna propozycja dla tych, którzy pragną delektować się tym przysmakiem w zdrowszej formie. Artykuł Langosz – chrupiące placki z dodatkami prosto z Węgier pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 297

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe(...)luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniaczki 191

kapustę wystudzić, żeby się nie poparzyć. Ja cierpliwością nie grzeszę i rzadko kiedy czekam. Ale załóżmy, że wystudziłam kapustę, więc wyciągam z niej ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Kapustę odciskam na sicie i przekładam na deskę do krojenia, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam ją do większej miski, dokładam przesmażone grzyby z cebulą, mieszam dokładnie. Wszystko doprawiam solą, pieprzem(...)Każdy rulon kroję na kilkucentymetrowe "plastry", przykrywam je ściereczką i zostawiam je do wyrośnięcia na około 25 minut. Po tym czasie kawałki przekładam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia, układając w dostępach między sobą. Każdy kawałek smaruję roztopionym masłem na końcu posypując wybranymi ziarnami lub po prostu solą.  Kapuśniaczki wkładam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piekę

Blondynka Gotuje
Omlet z szynką, serem i pomidorami 190

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 204

Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może(...)partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się nie zlepiały, jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika

Karo in the Kitchen
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 151

siedzę w kawiarni i popijając przepyszną kawę - korzystam z ich wifi, a w międzyczasie pozbyłam się piecyka z którego korzystałam (Konrad, mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywał! :)), więc pieczenie odpadało, ponadto w mieszkaniu miałam do dyspozycji 3 niezbyt ostre noże, po 2 sztuki sztućców, 2 talerze, 1 miskę i deskę do krojenia. Rozgardiasz był niemały, ale mam nadzieję(...)towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 183

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka warstwowa z kurczakiem 247

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS 132

powiedzieć rozkochałam w sobie Łukasza przeszło rok temu ( a dziś jest już moim mężem! ). Pulled Pork to inaczej szarpana wieprzowina. Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym. Ja, w domowych warunkach do tej pory przygotowywałam ja w tradycyjnym szybkowarze stawianym na gazie. Teraz(...)wątpienia potwierdzi mój zachwyt! A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu! Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa

Ostra na Słodko
Surówka z sałaty lodowej 65

Surówka z sałaty lodowej, papryki i kukurydzy to idealny dodatek do mięsnego obiadu i potraw z ziemniaków. Smakuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych lub duszonych w sosie mięs. Szybka, prosta i kilkuskładnikowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok. Surówkę z sałaty lodowej podasz np. do gulaszu wieprzowego lub kotletów mielonych . W przepisie dokładny opis przygotowania krok po kroku(...)posiekany w kostkę zielony ogórek typu “wąż”, kilkanaście pomidorków koktajlowych, pęczek rzodkiewki, groszek konserwowy, ogórki kiszone lub konserwowe. Zapraszam także do wypróbowania mojej pysznej surówki z czerwonej kapusty, idealnej do mięs oraz potraw ziemniaków. Surówka z czerwonej kapusty Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 137

gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów(...)Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki

Niedzielny kucharz