rzepakowym zeszklić cebulę pociętą w piórka. Dodać kapustę i przemieszać. Dodać przyprawy. Wyjąc miękkie grzyby z wody. Wodę wlać do kapusty a grzyby pociąć w paseczki i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić. Formę na tartę(...)Następnie wyjąc z piekarnika podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć równomiernie przygotowany farsz a na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta figury. Posmarować je roztrzepanym jajem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut
AZgotuj!wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam ją w serowym koszyczku w nowej odsłonie. Jest bardzo smaczna i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 150 g sera mała sałata lub kapusta peńska kilka oliwek kapary 50 g sera fety czerwona cebula, opcjonalnie papryka czarwona pomidor parmezan do posypania natka pietruszka, oregano kromka chleba razwego 30 ml oleju wielkopolskiego(...)sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki. Chleb kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju aż ładnie się zarumieni i powstaną grzanki. Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy w miseczce. Sałatkę nakładamy do miseczek
Kulinarne Fantazje MarioliZostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego(...)plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo sposobów na jego przygotowanie(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach
O kuchni z uczuciemsezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka(...)serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Moja smaczna kuchniaNowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta
To co kochamNowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i
To co kochamwarzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień przed Wigilią, by smaki się przegryzły. Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie(...)kompot z suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według
Dieta bez mlekaSmaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do
kgwjanczewomacie pojęcia jak się cieszę. No nie macie. Dziś bigos. Tak, bigos. Bez grama kapusty. Ten przepis miałam zapisany już dawno, ale nie pamiętałam skąd pomysł na nazwę. Pogrzebałam więc znowu w książkach i internetach i już sobie wszystko przypomniałam. Taki typowy bigos z kapusty zaczął być uskuteczniany podajże w XVIII wieku. Wcześniej słowo bigosować (od którego wywodzi się prawdopodobnie(...)słowo „bigos”) oznaczało siekanie w małe kawałki i nie dotyczyło jedynie mięsa, kapusty, grzybów. Mam nadzieję, że wiecie do czego zmierzam. Obecnie trwa sezon na cukinie, znielubione przez mojego męża warzywa. Nie jest jednak tak tragicznie jakby się mogło wydawać, bo wczoraj zjadł z przyjemnością placki z cukinią. To pewnie zasługa sosów, jakie mu zaserwowałam jako dodatek
Kardamonovysposobach robienia takich omletów. Jedna wersja to pieczenia, druga smażenie pod przykryciem. Ja korzystam z obu technik, przy okazji omletu caprese wykorzystałam tę pierwszą. Jeżeli jednak nie macie w domu patelni, którą można władować do piekarnika, użyjcie zwykłej, zmniejszcie ogień pod nią, przykryjcie pokrywką i poczekajcie aż wszystko się zetnie. Pieczenie jest jednak o tyle fajnie, że przypieka pomidory(...)pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa
Kardamonovymięso ze sprawdzonego źródła. Indyk w marynacie z kolendry i czosnku jest to mój comfort food, który chętnie wcinam po treningu. Do tego proponuję pyszną wiosenną sałatkę z czerwonej kapusty i marchewki. Całe danie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Składniki: oliwa z oliwek limonka płatki chilli sól i pieprz czosnek świeża kolendra dwa podudzia z indyka ze skórą Przygotowanie(...)przyrumieniła. Odwracamy i powtarzamy zabieg z drugiej strony. Dzięki temu skóra będzie bardziej chrupiąca i nabierze ładnego koloru. Kolejno do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy naszego indyka i pieczemy około 45minut do godziny w zależności od wielkości zakupionych kawałków. Po wyjęciu skrapiamy mięso sokiem z limonki i posypujemy kolendrą. Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów, tym razem na indyki! Artykuł
PaleoLifePotrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku. Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku(...)Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw. Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat. Pod każdą postacią wydobędziemy z niej różne smaki. Jej walory zdrowotne są dodatkowym atutem, dla którego warto
mojewypiekiinietylkosposobach robienia takich omletów. Jedna wersja to pieczenie, druga smażenie pod przykryciem. Ja korzystam z obu technik, przy okazji omletu caprese wykorzystałam tę pierwszą. Jeżeli jednak nie macie w domu patelni, którą można władować do piekarnika, użyjcie zwykłej, zmniejszcie ogień pod nią, przykryjcie pokrywką i poczekajcie aż wszystko się zetnie. Pieczenie jest jednak o tyle fajne, że przypieka pomidory(...)pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa
KardamonovySmoothie z jarmużu to bomba witaminowa. A na dodatek PYSZNA (ku zdziwieniu wszystkich próbujących). Składniki użyte do koktajlu, to samo zdrowie! Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Moja DelicjaPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem(...)jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni
Niespełnione zdolności kulinarneZmiksuj 1 kostkę sera z niebieską pleśnią i ½ dużego jogurtu naturalnego. Posmaruj naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź(...)się przed seansem albo po nim;). Może te mupety przemówią co niektórym do rozsądku… - Kinowa Etykieta. Cr ê pes with young vegetables, Movie Theatre Etiquette Blend/mix 1 big piece of blue cheese with ½ cup big natural yoghurt. Spread the sauce over each crepe. Next prepare the filling: fry and sauté vegetables: 2 carrots, 1/3 white cabbage and 2 onions
Qlinarnie i Qlinarnie