pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:85/100)

Smoothie z jarmużu, pomarańczy, imbiru i miodu 79

Smoothie z jarmużu to bomba witaminowa. A na dodatek PYSZNA (ku zdziwieniu wszystkich próbujących). Składniki użyte do koktajlu, to samo zdrowie! Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Moja Delicja
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 213

Pyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem(...)jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki z młodymi warzywami, Kinowa Etykieta 180

Zmiksuj 1 kostkę sera z niebieską pleśnią i ½ dużego jogurtu naturalnego. Posmaruj naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź(...)się przed seansem albo po nim;). Może te mupety przemówią co niektórym do rozsądku… -  Kinowa Etykieta. Cr ê pes with young vegetables, Movie Theatre Etiquette Blend/mix 1 big piece of blue cheese with ½ cup big natural yoghurt. Spread the sauce over each crepe. Next prepare the filling: fry and sauté vegetables: 2 carrots, 1/3 white cabbage and 2 onions

Qlinarnie i Qlinarnie
Parmigiana 81

klasyczne danie kuchni wolskiej pochodzi z rejonu Apulii. Tą potrawę przygotowuję się z smażonym bakłażanem, przekładana posypką z parmezanu i sosem pomidorowym a na koniec piecze. Warto wypróbować ten włoski klasyk! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)serem haloumi – fasolka po bretońsku – wołowina duszona w ciemnym piwie – boeuf bourguignon – gulasz wołowy z czerwonym winem – Boeuf Strogonow – pad thai z kurczakiem – kotlet schabowy – placek po węgiersku – młoda kapusta – chlebek z cukinii PARMIGIANA Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 1 h 40 minut Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany 2 puszki krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula pół szklanki tartego

nietylkopasta.pl
Prawdziwe Chrupiące Zapiekanki 4113

PRLu ! I nie mam tu na myśli zapiekanek byle jakich, odmrażanych na szybko gdzieś w jakiś podejrzanych budkach, gdzie tak na prawdę to nie grzyby tylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła(...)moim przypadku niewielką ilością przyprawą maggi. Ser ścieramy na tarce. Bułki bagietki przecinamy wzdłuż. Smarujemy masłem, rozkładamy pieczarkami i posypujemy solidnie dużą porcją żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać zapiekanki czy już się rumienią czy jeszcze nie. Wyciągamy, polewamy ulubionym ketchupem i gotowe :) Tak na prawdę od nas samych zależy

W Moim Magicznym Domu
Kurczak w cieście francuskim 608

pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania(...)ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 130

cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia do robota wsypać mąkę, sól, wlać stopione masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste(...)okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz na zakwasie 198

rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów(...)czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut

Poezja smaku
ROLADA Z INDYKA FASZEROWANA KAPUSTĄ 141

indyka 1łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyzeczki imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyzeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 2 jajka SKŁADNIKI NA FARSZ 300 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 grube plastry szynki lub boczku 1 łyzeczka zmielonego kminku sól i pieprz 2 łyżki masła paski boczku do dekoracji Do rondla(...)folię i włożyć do formy. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 st. Ja do formy wrzuciłam warzywa które potem zmiksowane posłużyły do sosu.Po ok 40 minutach zmniejszyłam ogień i piekłam jeszcze

harrisa
Gołąbki bez zawijania 475

ryżu zawijanych w liście kapusty. Moi domownicy je uwielbiają, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Dlatego postanowiłam przepis na klasyczne gołąbki zmodyfikować i zrobiłam gołąbki bez zawijania. Takie gołąbki bez zawijania robi się z tych samych składników, co tradycyjne, czyli mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Jest jednak pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego(...)ostra papryka w proszku 1 łyżka majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbków bez zawijania: Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Zdjąć garnek z ognia. Kapustę odcedzić na sitku. Pozostawić do ostudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać

Danka Pichci
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym 178

pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć(...)sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Jestem na ketozie, idę do restauracji - pomocy! 91

wcale nie zawęża wyboru dań, no chyba, że idziecie do pizzerii albo indyjskiej knajpy. :) Jakie wybierać restauracje? To dość proste! Nie odwiedzaj pizzerni, bo może Cię skusić sam zapach pieczonego ciasta, a w menu nie będziesz miał dużego wyboru. Sałatki w takich miejscach nie są zbyt urozmaicone i dobre. Poza tym możesz iść do każdej restauracji. Nie wierzysz? Będąc(...)restauracja z włoską kuchnią. :-) Zawsze zamawiam tam "zupę śródziemnomorską". Jest to zupa z owocami morza przygotowywana na rosole. Na drugie danie zawsze biorę kaczkę z czerwoną kapustą lub stek z polędwicy polskiej. Zamiast ziemniaków czy ryżu, proszę o grillowane warzywa, które są w ofercie (zazwyczaj przy takiej prośbie nie wymagają dodatkowej zapłaty). Zasady przy wyborze dań w restauracji

Keto Przepisy
Naturalne barwienie jajek 230

Barwienie jajek to jedna z najwspanialszych czynności Wielkanocy. Zobaczcie, jakie można uzyskać kolory, wykorzystując naturalne składniki. Niedługo Wielkanoc - wkrótce w każdym domu rozpoczną się szalone przygotowania. Oprócz zakupów i pieczenia ciast jedną z ważniejszych czynności związanych ze świętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć(...)ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka zabarwią się. KOLOR BRĄZOWY Najprostszy - aby przygotować takie jajka

Gotuję Testuję
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 167

ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania(...)Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj. Smacznego! English version Sausage, vegetable and mash bake (6-8 porcji) Ingredients: 1 kg potato, peeled

karmelowy
Stripsy a’la KFC 70

pieprz, przyprawę gyros mieloną paprykę, czosnek granulowany. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną do panierowania. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście naleśnikowym a następnie obtocz w mące pszennej. Pieczenie stripsów Na głęboką patelnie nalej sporą ilość oleju – tak by po wrzuceniu kawałka mięsa było ono całkowicie przykryte. Możesz również wykorzystać frytkownicę nagrzewając ją do około 180 stopni(...)spora ilość spalonych kawałków mięsa bądź panierki należy całość wymienić. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Stripsy a’la KFC przez Paulina 2021-06-05 Bigos z młodej kapusty przez Paulina 2021-06-04 Sernik z murzynkiem przez Paulina 2021-05-31 Domowe sposoby na nieprzyjemny zapach stóp przez Paulina 2021-05-24 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z kosza

To Musisz Wiedzieć
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 245

jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka(...)inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach. Opisywane danie może niekoniecznie

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania