borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy(...)centymetra, a następnie kroimy na prostokąty o bokach 6×8 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu, zawijamy do środka krótsze boki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Krokiety z grzybami Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów. Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy
codojedzeniaposmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia. Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej(...)nałożyć około 2-3 łyżki farszu a następnie zamknąć (zwinąć i skleić w palcach) brzegi formując pożądany kształt np prostokątny. Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min. Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku
Tagebuch po polskułazanki. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie(...)wstawić do piekarnika. Efekt absolutnie niecodzienny! Środa: Yangchow, czyli ryż smażony z polędwiczką, krewetkami i groszkiem Ten przepis warto mieć w pamięci, gdyż świetnie nadaje się do wykorzystana resztek pieczonego mięsa, które zasmażone razem z krewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch
Niedzielny kucharzlubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał(...)kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy w brytfance. Po 60 minutach dokładamy jabłka ze śliwkami
ladykitchenzwany kapustą liściastą jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa(...)dodać wędzoną paprykę w proszku (jest na zdjęciu w składnikach), ale w ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10-15 minut, co jakiś czas go obracając. Jarmuż ma być chrupiący
mojewypiekiinietylkoBigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, ile domów tyle bigosów, a znów bigos bigosowi nierówny za każdym razem gdy go przygotowujemy.Tym razem bigos upiekłam i przyznam
Pieprzyć z Fantazjąkapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie odlewamy wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby. Gdy kapusta zmięknie(...)blacie rozwałkowujemy placek i wycinamy gwiazdki. Na każdej układamy po łyżeczce farszu, przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi gwiazdek zlepiamy białkiem. Wierzch również smarujemy białkiem. Gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10-15 minut. Gwiazdki muszą być rumiane
VioletoweKucharzenieprzyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić. Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać(...)dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta
Smakołyki Asisosu. • Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. • Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. • Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni(...)się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty. • Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików. • Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie(...)wstawiamy bagietki na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa.Najlepiej jeść
Maminek kulinarnyOdcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę(...)dwie części, wałkuję na kształt prostokąta i nakładam na jego środek część farszu, następnie zwijam ciasto w rulonik i kroję na 2-3 cm kawałki. Umieszczam na blaszce do pieczenia i odstawiam na 30 minut, by ciasto wyrosło. Przed pieczeniem posypuję kminkiem i czarnym sezamem. Po tym czasie umieszczam blachę z zawartością w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Mango Papajasmaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz(...)naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką. jajka zapiekane po wiejsku
O kuchni z uczuciemkolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria(...)gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody z dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne
Kucharzycadodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne(...)składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta. Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta. Moje posty
Słodka StronaLato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie przygotowywane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, z powodzeniem jednak możemy przygotować je we własnym domu w naczyniu żaroodornym(...)dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę
Z Majeczką w kuchni