pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:71/100)

Świąteczne smakołyki 157

sprawdzany przez dziecko, z wypiekami na twarzy. Wystarczy zabrać się za robienie ozdób choinkowych i przede wszystkim za pieczenie oraz gotowanie. Zachęcam Was zatem, żebyście już zabrali się za pieczenie, szczególnie pierniczków, ale też innych pysznych ciastek i ciast. Poniżej przygotowałam dla Was listę wszystkich świątecznych cudeniek, które przez ostatnie lata gościły na naszym stole, wszystkie pyszne i godne uwagi(...)Czekoladowe serduszka       Cranberry Noël     Lebkuchen Orzechowe rożki     Sernik dyniowo-fistaszkowy     Sernik kawowy   Sernik teściowej   Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne, pieczone pierogi 129

Jako nadzienie wykorzystałam swoją, postną kapustkę. Składniki: 340g mąki pszennej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 60g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 12% kapusta ( u mnie postna z grzybkami) Sposób przygotowania: Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło i śmietanę i zagnieć ciasto (nie za długo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw(...)minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij koła.  Napełnij je zimny farszem i dokładnie sklej. Pierożki piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy się ze złocą będą dobre. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego 59

opakowania ciasta francuskiego 1 kg kiszonej kapusty 400-500g pieczarek 1 cebula 4-5 łyżek oleju lub oliwy sól pieprz  sezam lub inne ziarenka do posypania  Przygotowanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na durszlaku, a następnie odciskamy(...)kostkę i szklimy na oleju na patelni. Gdy cebula jest gotowa dodajemy pieczarki stare na tarce na grubych oczkach. Całość podsmażamy aż wyparuje nadmiar wody. Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę (należy ją wcześniej drobno pokroić), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aby całość przeszła smakami. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Calzone a'la gyros 229

suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować(...)średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut

Nie tylko w kuchni
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 140

odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon(...)dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.    W tym czasie odcedzić sos, doprawić

królestwo garów
76 przepisów na jesienne obiady 159

miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki(...)Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty

Moja smaczna kuchnia
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 105

Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając do nich nutkę nowoczesności . Takie przepisy świąteczne to świetny pomysł, aby urozmaicić kolację wigilijną, nie rezygnując(...)drobno posiekaj małą cebulę i pokrój 3 jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wymieszaj z ostudzoną soczewicą, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem ziołowym i kolendrą. Przełóż do foremki i piecz przez 45 min. w 190 stopniach. Jeśli chcesz, aby potrawa świąteczna była całkowicie wegańska, wystarczy, że zrezygnujesz z dodawania jajek. Barszcz biały z kaszą gryczaną Wprawdzie nie jest to nowoczesny

Słodkie okruszki
Gołąbki 106

się także gołąbki . Chociaż można je przygotowywać o każdej porze roku, mnie od zawsze kojarzą się z rodzinnym świątecznym czasem. Podczas długich chwil spędzanych w kuchni na gotowaniu, smażeniu, pieczeniu i duszeniu były one robione z myślą o drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać(...)ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem Kapusta: 1 duża kapusta Nadzienie: 1 / 2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 szklanki ryżu 1 duża cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapusta: Z kapusty wyciąć głąb

niecodziennikpary
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 292

Solimy do smaku i dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy(...)zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami 200

Farsz: Kapustę drobno kroję. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Smażę przez około 5 minut na maśle. Dodaję kapustę i mieszam. Wsypuję kminek i wlewam wodę. Smażę przez około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję. Brzeg ciasta nacinam(...)układam wzdłuż porcję farszu. Ciasto składam (nacięciami do góry). Brzegi lekko dociskam. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 10cm kawałki. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnuszką. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 228

Biała kiełbasa , szczególnie ta domowej roboty, jest pyszna. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw. Ja postanowiłam część wykorzystać zupełnie inaczej i podać tak żeby nie przypominała kiełbasy. W bardzo prosty sposób zrobiłam smaczne danie z kiełbasą, w którym kiełbasy wcale nie widać. Czuć jednak je wspaniały smak(...)przecież chodziło. Lub isz białą kiełbasę? Koniecznie spróbuj Białej kiełbasy na podwójnej kapuście ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Klopsiki z pieczarkami 187

Konkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego

kgwjanczewo
Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową 191

łyżki płatków migdałowych ➦  2 łyżki oliwy z oliwek ➦  sól morska z chili ➦  pieprz cytrynowy ➦  tymianek Składniki na sałatkę: ➦  1 duża garść posiekanej kapusty pekińskiej ➦  1 pomidor ➦  1 łyżka octu balsamicznego ➦  1 łyżka oliwy truflowej ➦  1 płaska łyżeczka białego sezamu ➦  1 płaska łyżeczka nasion chia Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym(...)naczynia żaroodpornego Nastawić piecyk na 200 stopni Rybę skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem Całość obsypać płatkami migdałowymi Wstawić do nagrzanego piecyka i piec 20 minut Przygotować sałatkę : sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać sałatkę. Wierzch posypać nasionami chia oraz sezamem  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Przyczyny wystającego „napompowanego” brzucha – jak się go pozbyć? 142

złogów pokarmowych. Pij dużo wody, jedz dużo błonnika, by oczyścić jelita a dodatkowo schudnąć parę kilogramów. Omijaj produkty silnie wzdymające Produkty, które mogą nasilać wzdęcia to m. in. kapusta, kalafior, brokuły, produkty mocno solone oraz smażone w głębokim tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrezygnuj z napojów gazowanych Napoje gazowane jak i również alkohol powodują wzdęcia. Należy z nich zrezygnować, bądź znacząco(...)wzdęciom Są to m. in. imbir, rumianek, mięta, szałwia. Spożywaj je w postaci naparów. Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Nietypowe zastosowania płynu do mycia naczyń (adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Zapiekana kasza bulgur z kalarepą 181

słodko. Za każdym razem idealna. Na blogu znajdziecie w zakładce Kasze inne przepisy na dania z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecam zapiekankę z kaszy bulgur i młodej kapusty Poniższą zapiekankę podałam z sosem pomidorowym. Rewelacja! Polecam! Składniki 300 g kaszy bulgur 1 duża kalarepa 200 g żółtego sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz Kaszę ugotować według przepisu(...)pokroić w drobną kostkę. Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Piec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać ze swoim ulubionym sosem. zapiekana kasza bulgur z kalarepą

O kuchni z uczuciem