pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:62/100)

Restauracja Pod Wawelem Kompania Kuflowa 170

orzechowym lub sosem BBQ (do wyboru) podane ze smażonymi ziemniakami i kapustą bawarską. Rozpływały się w ustach. Bardzo apetyczny widok. No i na koniec danie naszych mężów. Niewątpliwie zostało ono bardzo ciekawie podane i doskonale przygotowane. Porcja bardzo solidna. Danie nosi nazwę: Wszystkie nasze najlepsze mięsa pieczone i smażone dla całej kompanii - minimum 2 osoby (1000 g!). Wszystkie były

Karola gotuje
Wywar z kurczaka 168

krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie. Wywar jest idealny

Zasmakuj Kuchni
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 157

płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Francuskie fantazje z kapustą i pieczarkami w siemieniu lnianym 191

wyszoruj). Gdy cebula z pieczarkami będzie miękka dodaj wcześniej przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników. Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami siemienia lnianego. Piecz aż rożki z zewnątrz się zrumienią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 124

rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj ) i surówką z kapusty pekińskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie z bitą śmietaną 304

pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom.Składniki na ciasto (podwójna porcja): - 8 dużych jaj- 2 szklanki mąki pszennej (dałam poznańską)- 500ml wody- 250g masła- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli Wodę zagotowałam z masłem i solą. Wsypałam mąkę przesianą

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 299

Polędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam

Ala piecze i gotuje
Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce 200

Idealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki , do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam Składniki: 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu * 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 4 łyżki mąki(...)dowolnymi dodatkami. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego

Słodkie okruszki
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 205

Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w

Słodkie okruszki
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 379

pieczeń – jasne mięso wycięte tuż przy żebrach, z kością żebrową lub bez, z niewielką ilością tłuszczu.   Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej ukrwiona i dodatkowo ma fragmenty ciemnego mięsa z szynki i polędwicy – jest schab tylny. I taki polecam Wam na te marynowane i pieczone kotlety(...)zjecie wieczorem. Przed pieczeniem wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki żeby zdążyły się ogrzać. Piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Naczynie z kotletami wkładamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-55 minut (czas dobieramy w zależności od ich grubości – u mnie kotlety „na dwa palce” piekły się równo 43 minuty

Karo in the Kitchen
Kluski szare z twarogiem i kapustą 142

Kluchy tutaj proponowane, to danie tak tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się

kgwjanczewo
Pieczony królik 206

ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem z pieczarek

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczaczki pieczone, prawie jak z KFC 379

bułce tartej. Pałki wykładamy na folię lub na papierze do pieczenia. Jeżeli będzie to folia, proszę ją natłuścić olejem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 45 -55 min.Po tym czasie kurczaczki są gotowe :) Do obiadu przygotowałam surówkę colesław- przepis znajdziecie tutaj   W surówce zamiast kapusty pekińskiej użyłam sałatę lodową. Kochani- było przepysznie :) Polecam Smacznego

Smaki Edyty
Pyszne półkruche paszteciki z kapustą 32

lepsze niż na świeżo. Przepis z kapustą kiszoną jest naszym faworytem więc zapodaję skład: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej pół kostki zimnego masła 1/2 szklanki kefiru lub gęstej, kwaśnej śmietany 1 żółtko 10 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli farsz: 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką (najlepiej swojskiej ;)) kawałek świeżej kapusty białej ( około 2 szklanek posiekanej(...)praska czosnkiem zrumień na maśle. Jak już będzie złocista dodaj do niej kiszoną kapustę. Swojej kapusty nigdy nie płukam, ale kupną czasem trzeba bo bywa zbyt kwaśna lub słona. Ponownie smaż chwilę, aż kiszona kapusta odparuje sok i także zacznie się podsmażać. Teraz dołóż świeżą kapustę, dodaj wodę, kminek, paprykę, cukier, sól i pieprz do smaku. Duś na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 221

polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony

Fiolka w kuchni
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6313

Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych

Kolorowy Przepisownik
Co na lunch do pracy? 26

bulgur oliwki pomidory suszone papryka świeża ziarna słonecznika do posypania buraczki/bataty pieczone z tego przepisu Zestaw II Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu kiszone warzywa po ormiańsku koktajl dyniowo-pomarańczowy Zestaw III tarta wytrawna z tofu gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw IV sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing

Lamarida.pl
Kwaśno-słona zupa soljanka 74

łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z brukselką i ziemniakami 70

mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Wyszło pyszne i sycące danie. Polecam!  Inne przepisy na brukselkę znajdziecie tu: Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem Pieczona brukselka (sałatka na ciepło) Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Obiad gotowy
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 66

jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu i musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Przepis na jajochlebki Przepis na jajochlebki czyli tosty po francusku(...)które zawsze wychodzi. Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową 3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty! Przepis na okonomiyaki Czas na trochę egzotyki i kuchnię japońską. Ostatnio niezwykłą popularnością cieszą się japońskie placki z kapusty pekińskiej czyli okonomiyaki. To swojego rodzaju czyściciel lodówki

ProstePesto.pl
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 138

Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż

mecooks
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 133

ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodowe pancakes 95

otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato!   Składniki (na ok. 10 sztuk placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka

pink envelope
Chłopska chata, czyli ziemniaki w mundurkach. 144

zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające po gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko

vegetanie
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 192

głąb kapusty.6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania