pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:53/100)

Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim 26

tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa z czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem farmerskim, postanowiłam tenże sos dodać do surówki uzupełniającej urodzinowego pulled porka. Wyszło(...)planie dodawać). Jakoś jabłka są dla mnie, prawie zawsze, najlepszym kompanem kapusty. Pokroiłam więc to i owo, obrałam i starłam tamto. Zrobiłam do tego pyszny sos farmerski i efekty macie na zdjęciu. Tego typu surówka sprawdzi się do wielu potraw, właściwie to większości mięsnych i wegetariańskich obiadów. Do pieczonych i smażonych mięs, do kotletów takich i śmakich. Mnie

Kardamonovy
Pieczeń jaglana 76

Miałam w lodówce końcówki tego i owego i tak oto powstała ta przepyszna pieczeń. Warto tak czasami pokombinować, cos połączyć, pomieszać, popróbować aby potem zjeść pyszne

Moje Małe Czarowanie
Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka 136

pieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis... Składniki: 3 małe filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka wędzonej

Czerwień i błękit
Gołąbki ziemniaczane z gryką 135

tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 485

zapiekanki ziemniaczane jest mnóstwo. Wiem, że całkiem sporo z nich to wersja z kiszoną kapustą. A jak z kapustą, to najczęściej i z kiełbasą (tak się jakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam jej dla towarzystwa jabłko i miód. Nie wiedziałem(...)szczypt soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami: ziemniaki (na małą zakładkę), kapustę i kiełbasę. Powtórzyć i zakończyć warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalać sosem (pozwolić mu wpłynąć do wnętrza) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut pod przykryciem (folia aluminiowa), a na ostatnie 5-10 minut odkryć

zadanie-gotowanie
Żeberka pieczone 176

oleju, z obu stron na rumiano.  Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i  40 minut w 200 st. C Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu

Takie tam pichcenie
Zapiekanka gołąbkowa 2731

wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego. 3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową. 4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem

Szefowa kuchni
Świąteczny schab ze śliwkami 136

upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 94

pieprz. Dusić do miękkości kapusty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko. Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką. Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser. Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia. Polecam i smacznego

O kuchni z uczuciem
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 110

Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła

Pełny talerz
gołąbki z kaszą gryczaną 138

wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 250

boki każdego placka, ale nie jest to konieczne. 7. PIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie w akompaniamencie śmietany czy jogurtu greckiego i sałaty lub kapusty pekińskiej – my wybraliśmy ostrą w smaku rukolę dla kontrastu. OM NOM NOM! Post LAHMACUN – TURECKA PIZZA pojawił

Nerds Kitchen
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 57

słoninę, kapustę i inne jarzyny. Wzbogaca się go bardzo dużą ilością czosnku i śmietany. W Polsce jest coraz bardziej popularny oraz często modyfikowany i wzbogacony o różne składniki. Ciekawostką jest fakt, że występuje na Ukrainie również w wersji zielonej, bez buraków z botwinką i szczawiem. Kolejną zupą która jest równie znana jest kapuśniak zaporoski przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze(...)liść laurowy, a cały sekret smaku tkwi w sposobie przyrządzania. Trzeba mięso piec długo i powoli w garncu z gliny. Ciekawostką jest fakt, że podawane jest w tych samych garnuszkach w których było zapiekane. Kolejnym daniem są także kruczenyky, czyli zwijane zrazy z wieprzowiny, które nadziewa się kapustą z boczkiem i zalewa często sosem jarzynowym. Z dań głównych jest jeszcze

ProstePesto.pl