Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka
Słodkie okruszkibardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoczekać... Dużo ostatnio myślę o moich najbliższych dlatego w ten weekend w domu pachniało kapustą z grzybami, masą makową i ciasteczkami, no i pizzą jak co sobotę :) Ciastka o jakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące
Dzieje kuchennej WiewióryZdarza się u mnie tak i nie wstydzę się tego, że od czasu do czasu stosuję w mojej kuchni półprodukty. Czasami jest to brak czasu, chęci
Ala piecze i gotujemoże powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów
Moja smaczna kuchniaproduktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był
Zawsze głodna!świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego chleba. Wygląda i pachnie nieziemsko, dzisiaj jeszcze ocenię smak i mam nadzieję, że będzie OK! :) Na chili&sugar zapraszam na (jeszcze świąteczne) pierogi z kapustą i grzybami. Będzie mi także miło, jeśli zagłosujecie w ankiecie, więcej informacji
breakfast of dreamsrazem z czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami. Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Kroić po delikatnym wystygnięciu
MarciochaKucharzyrodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas
Buniabaje w kuchniGęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś
Smaczna PyzaKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład(...)własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity.Domowy Kebab - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa: kapusta pekińskaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pittaolej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiDomowy Kebab - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły
Słodka Stronababeczki.Doskonałe na Sylwestra,karnawał a nawet na wigilię...sami zobaczycie Składniki na ok 14szt: 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 3-4 żółtka odrobinę proszku do pieczenia-na końcu łyżeczki Przesianą mąkę połączyć z posiekaną margaryną,dodać żółtka oraz proszek do pieczenia.Dobrze wszystko połączyć ze sobą,zawinąć w folię i odstawić(...)grzybami wcześniej namoczonymi,obgotowanymi lub pieczarkami...następnie dodać ugotowaną,pokrojoną kapustę,przesmażyć parę chwil,doprawić i farsz gotowy.Gdy będziemy przygotowywać babeczki należy również wyciąć z ciasta gwiazdę lub choinkę.Babeczki podpiekamy ok 10 min,bez farszu i gwiazdek.Później wykładamy farsz,na górę kładziemy naszą ozdobę i pieczemy aż się zarumieni
Niespełnione zdolności kulinarneSurówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez(...)Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę 4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej na mandolinie, marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, do warzyw dodajemy rodzynki i suszone, sproszkowane chilli, posiekaną dymkę, następnie olej i ocet, doprawiamy solą
Słodki KompromisUgotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny
To co kochamsamych dozwolonych warzyw i przypraw. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1 kalafior – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku(...)Salsa pomidorowa – 2 pomidory – 1 ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny – szczypiorek, sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę
To co kochamTak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo
Ala piecze i gotujekapusty kiszonej, jak tak można ? Zatem popołudniu kupiłam ciasto francuskie, kapustę kiszoną i zrobiłam swoją smaczną wersję ! Podzielę się z Wami zatem szybkim przepisem na pyszne kapuśniaczki, które możecie przygotować w mgnieniu oka! Kapuśniaczki Płat ciasta francuskiego 30 dkg kapusty kiszonej Pieprz Żółtko łyżeczka mleka Instrukcje: 1. Nagrzej piekarnik do 180°C. 2. Jeśli kapusta kiszona(...)jest bardzo mokra, odcedź ją. Jeśli nie, od razu umieść ją na rozwiniętym cieście francuskim. 3. Zroluj ciasto francuskie i pokrój je na plastry. Ułóż plastry na papierze do pieczenia na formie do pieczenia. 4. Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj każdy plaster. Posyp pieprzem dla dodatkowej ostrości. 5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. 6. Ja zjadłam
Kuchnia na wzgórzuczosnek kroimy na drobno. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Boczek, mięso i ryż przyprawiamy i mieszamy. Kapustę odsączamy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy. Kapustę delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym (nie smarować naczynia). Na kapustę wykładamy mięso. Przykrywamy pozostała kapustą. Na patelnię z cebulką wlewamy(...)przecier pomidorowy, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, harissą i przyprawą do mięs, dodajemy miód do smaku, zagotowujemy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Sos przelewamy do naczynia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnySzaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “ Surówką z młodej kapusty i jabłka “, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. Szaszłyki umieszczone na tackach można również
Moja DelicjaPrzyprawić. 13. Warstwy powtarzać do wyczerpania składników i wypełnienia kociołka. 14. Wierzch zabezpieczyć liśćmi kapusty. 15. Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec ok. 2 godzin. 19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka. Smacznego
W mojej kuchnisię nie rozpadną. Ułożone gołąbki zakrywamy resztą liści. Na sam wierzch możemy położyć główki kapusty które zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy
Klasyka Gotowaniamakiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella, Appetita, Halina i Fistaszek. Dziękujemy! Było przemiło! Następnym razem musi być zdecydowanie dłużej
Pasja Smakunaczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ:- kapusta - główka,- cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU:1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze(...)prostokąt przypadają nam dwie takie porcje farszu, po obu stronach. Przykrywamy kapustę pozostawionym ciastem. Łączymy brzegi. Przecinamy przez środek - oddzielamy dwie porcje. 4. Ruloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem/sezamem/pestki - do wyboru.6. Resztę wyrabiamy identycznie. PIECZENIE PASZTECIKÓW/KAPUŚNIACZKÓW:1. Kapuśniaczki układamy na podsypanej mąką blaszce,2. Smarujemy roztrzepanym
Wypisz Wymaluj