pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:64/100)

Gęsina na Świętego Marcina 124

dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny

codojedzenia
Gołąbki – przepisy na gołąbki 850

jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Piecz przez 40 minut. Gorące gołąbki podaj z sosem kurkowym

codojedzenia
Gołąbki z łopatki i ryżu 88

obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz. Krok 3 Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż.Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil . Krok 4 Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki i  wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach.Po wyjęciu

Różowa kuchnia
Gołąbki inaczej 201

Przepis Liście kapusty pekińskiej oddzielamy i odparzamy w gorącej wodzie około 4-5 min.Piersi kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu(...)układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być koncentrat pomidorowy lub inny.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 201

dodać przesmażoną cebule, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno

Stare Gary
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 173

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym

kgwjanczewo
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 141

wspólnego ucztowania. Bifyj był niczym domowy skarbiec. Dziś drzwiczki tego kredensu zostały uchylone. Pozwolono mi zajrzeć do opolskiego domostwa i zobaczyć, że niedzielny łobiod to nie tylko rolada, modro kapusta i gumiklyjzy, ale także towarzyszą mu krupnioki, żymloki, wursty i kołocze, a kuchnia śląska ma naprawdę wiele do zaoferowania.  Chcąc te kulinarne tradycje trochę przybliżyć, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna(...)warzywach  korzeniowych   (pietruszce, selerze i marchwi) i przykrywa cebulą. Do tego trochę przypraw, margaryna (chociaż ja upieram się na jej zamianę na masło) i hop do pieca. Jako totalny wróg karpia chyba po raz pierwszy się do niego przekonałem. Dlatego myślę, że niebawem podzielę się z Wami dokładnym przepisem. W końcu Wigilia już   tuż tuż

Food Square
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 78

odstępach na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół. [caption id="attachment_9429" align="aligncenter" width="901"] Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem[/caption]   Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: Pizza Na Cieście Francuskim Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim

e-PrzepisyKulinarne
Pulled pork - szarpana wieprzowina 169

plastry cebulą. Wersja szybka: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać. Wersja kilkugodzinna: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec pod przykryciem przez około 6-7 godzin, następnie zwiększyć temperaturę do 180 i piec do zarumienienia. Na tym etapie najlepiej przewracac mięso kilka razy żeby równomiernie się przypiekło(...)której się piekło i dwoma widelcami porozrywać na włókna. Zostawić aż wchłonie cały sos powstały podczas pieczenia. Z tak upieczonej łopatki proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 128

Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone, ale doskonale uzupełniające się smaki. Do tego opalane jabłko (które było kropką nad „i” tego dania) i kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 102

latach życia w niewiedzy, Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu(...)przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone, ale doskonale uzupełniające się smaki. Do tego opalane jabłko (które było kropką nad „i” tego dania) i kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż osobiście nie wróciłabym na Fokim Seafood – porcja ogromna, jednak 42zł to dla mnie stanowczo za dobrą sałatkę. W porównaniu do reszty dań głównych wypadła

Fill The Bowl
Faszerowany filet z indyka 185

smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka  bułki tartej

Eli Gotowanie
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 297

beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera. W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią. Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z białej kapusty 65

świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam z resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam(...)ryżem i pieczonym camembertem. Dziś? Jedynie z puree ziemniaczanym. I w jednej i w drugiej wersji wszystko dobrze smakowało. Teraz pomyślałam, że do domowych kanapek z mięsem też świetnie by pasowała. Do tortilli, hotdogów, itp. Muszę o niej pamiętać. Czasem zdarza mi się robić takie rzeczy i nigdy nie wiedziałam jakiś wypełniaczy do nich użyć (poza kapustą z majonezem

Kardamonovy
Domowy kebab z kurczakiem 99

cały dzień. Wieczorem wyjęłam mięso, przełożyłam na papier do pieczenia i zawinęłam je jak cukierka, ciasno. Włożyłam do wolnowaru, włączyłam na low i poszłam spać. W nocy obudził mnie zapach kebabowy : ), ale nic nie ruszałam tylko spałam dalej ; )   Rano wyłączyłam wolnowar, pozwoliłam się mięsu schłodzić. Rano też poszatkowałam czerwoną kapustę i zalałam mieszanką : Czerwona kapusta 50 ml octu jabłkowego

Kuchnia na wzgórzu