pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:68/100)

Klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami i test patelni tytanowej WOLL 708

rzut poszły klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami. Danie, które przygotowuje się wprost idealnie na szerokiej, głębokiej i stabilnej patelni.  Składniki na klopsiki - 500g mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - 1 duży ząbek czosnku - majeranek - kminek mielony - sól, pieprz - olej na kapustę       -  główka młodej kapusty - 200g pieczarek - 1 cebula(...)ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelnię po smażeniu klopsików dokładam łyżkę masła, na maśle osmażam cebulę, dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią.  Następnie do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 165

lekko spłaszczone kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, w dość niewielkich odstępach. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut, aż ładnie zbrązowieją. Po wyjęciu bułeczki studzimy(...)Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Pierogi Drożdżowe Z Serem I Pieczarkami [caption id="attachment_8013" align="aligncenter" width="801"] Drożdżowe bułeczki

e-PrzepisyKulinarne
Chrupiące kopytka z papryką 322

gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 211

zamiennie z młodą kapustą i botwinką. Chyba nigdy mi się nie znudzi! :) A mając dobry warzywniak zaopatruję się w hurtowe ilości warzyw i owoców, z którymi potem kombinuję :) Chodziła za mną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia

Fabryka pomysłów
Kapuśniaczki 229

Mieszam farsz z kapusty, grzybów i cebuli razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładam i kroję na pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych kapuśniaczków pokrywam rozkłóconym jajkiem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piekę je na środkowej

Tanio smacznie i prosto
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 307

Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków(...)purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta

Karo in the Kitchen
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 147

poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę wraz z Izą Kulińską dostałyśmy pochwałę, gdyż była najsmaczniejsza, najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła od ręcznego ubijania majonezu, przy czym jej trochę pomagałam, szczególnie w doprawianiu no i ręcznym tarciu kapusty, marchwi i jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki ziemniaczane 172

osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180

R'n'G Kitchen
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona  😊 3. Krewetki

Czarnawisienka
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 139

okazję zjeść w takim miejscu, oczywiście to robię. Później jest mi łatwiej skomponować własny zestaw. Burgery wołowe są moimi ulubionymi, ale burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty kojarzą mi się z wakacjami, lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta(...)przygotowanie bułki , to ja robię to zazwyczaj w piekarniku, ale możecie zrobić to również na patelni. Jeśli jednak zdecydujecie się na piekarnik to nagrzejcie go do 200°C i pieczcie bułki przez 5 minut, czyli dokładnie tyle, co kurczaka. Jeśli chcecie zrobić to na patelni, to posmarujcie patelnie masłem, połóżcie bułki i podgrzewajcie na średnim ogniu do zrumienienia krawędzi. Następny

Słodkie Gotowanie
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 344

kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta olej Sos: 2-3 szkl. bulionu 2 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżka(...)dodajemy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, posiekaną natkę oraz jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia). Podsmażone kotleciki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na patelnię wlewamy

Smaki Na Talerzu
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 133

blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone

R'n'G Kitchen
Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i quinoą. 124

gardło kapusta... No cóż. Na każdego jest jednak jakiś sposób! Tym razem, po raz pierwszy, potraktowałem jarmuż wstępnym masażem z oliwą, cytryną i solą. I co? Nie obraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii

zadanie-gotowanie
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 253

mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor

psgotujemy
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 107

Nigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie

Moja Delicja
Domowa przyprawa do pierniczków 217

zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza i rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami

Dieta bez mleka
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 605

ugotowane kapusty, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Przekroić do poziomo na pół. Na każdą połówkę na brzegach ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Końcówki ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu

My simple kitchen
Złocisty kurczak 175

wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz

Kulinarne przemyslenia
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 227

SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać(...)zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście

karmelowy
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 201

popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki

W kuchni u Moniki