Fenkuł Fasolka szparagowa Groszek cukrowy Buraki Marchewka Czerwona kapusta Cukinia Por Rzodkiewka Kalafior Dresing Kalafiorowy Kakafior ugotowany Czosnek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Śmietana gęsta Ziołowy Świeże zioła, bazylia, pietruszka, mięta, kolendra, tymianek, oregano…itp. Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Paprykowy Pieczona czerwona papryka Pieczona cebula Pieczony
RafalCooksól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw. Blat ciasta rozwałkuj na prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką
SMYKWKUCHNIoleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie
Mój pomysł nanaprawdę dużo, chwila pracy, a mamy obiad na przynajmniej 2 dni! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka(...)podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg
coolinarnyodkładamy na bok. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy
Moniki Smakołykiminut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i zapiekać przez 4 0 minut - mięso długo pieczone w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękkie, kruche i pysznie rozpadające się na widelcu . Po tym czasie naczynie z kurczakiem na chwilę wyjąć, ostrożnie rozerwać i wyjąć rękaw do pieczenia - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć! - a kurczaka w naczyniu z powrotem(...)wstawić do piekarnika . Zapiekać 1 0-20 minut aż na mięsie utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Serwowałam z brązowym ryżem u gotowanym na sypko i kiszoną kapustą
Grunt to przepis!Idealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem, ale
Słodkie okruszkistron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia. Podawać
Gotowanie jest łatweWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do
Przepisy Aleksandryprażona cebulka-ziemniaki-mięso-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-kapusta-prażona cebulka-plastry boczku-ziemniaki-słupki boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy) Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika
Maminek kulinarnyrzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie
Z Kuchni Do Kuchnizrobiłam farsz z młodej kapusty z pieczarkami i dodałam kilka listków mięty. Wyszło przepysznie! Może ktoś się skusi? Składniki: – 500g mąki pszennej ( u mnie tortowa) – 240ml ciepłej wody (max 50 stopni Celsjusza) – 120ml oleju (u mnie rzepakowy) – 8g drożdży instant – 1łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: – 600g młodej kapusty – 400g pieczarek(...)maśle klarowanym, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę i smażyć do momentu aż kapusta stanie się miękka (przez około 12-15 minut). Dodać drobno posiekaną miętę, przyprawić wg smaku,m wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Póki stygnie nadzienie
Smaki Arminedokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualne kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego
Naturalna Kuchniawołowinę. Dlaczego wyczesaną? Ano dlatego, że po długim pieczeniu jest bardzo mięciutka i włókna mięsa rozczesuje się, rozdziela na pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad
Smaczna PyzaMintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu
Słodkie okruszki