pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:69/100)

Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 107

Nigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie

Moja Delicja
Domowa przyprawa do pierniczków 217

zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza i rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami

Dieta bez mleka
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 605

ugotowane kapusty, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Przekroić do poziomo na pół. Na każdą połówkę na brzegach ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Końcówki ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu

My simple kitchen
Złocisty kurczak 175

wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz

Kulinarne przemyslenia
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 227

SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać(...)zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście

karmelowy
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 201

popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki

W kuchni u Moniki
Paszteciki z kapustą i grzybami 205

kapustą, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą.Wym ieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzić, ponieważ farsz musi być suchy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku  rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić

Moje domowe kucharzenie
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 138

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)DODATKOWO : kartofelkraut-ciapkapusta surówka z czerwonej kapusty                                                         PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki. 247

liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć .  Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.  Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec

W kuchni u Moniki
Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS 104

Składniki na ciasto z suchym makiem: 8 białek 2 jajka 200 g cukru 150 g masła 125 g suchego maku mielonego 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub aromatu) Składniki na krem budyniowy do makownika: 650 ml mleka 65 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 8 żółtek 75 g mąki pszennej(...)koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj też olejek migdałowy i wymieszaj. Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane

Via Gusto
Sajgonki utopione w papryce 153

Przyprawa do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        1/3 główki kapusty pekińskiej ·        3 marchewki ·        5 szt. Papieru ryżowego ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem. 4.    Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do mięsa. 5.    Jedną paprykę kroimy w paseczki, wszystko dokładnie mieszamy. 6.    Pozostałe papryki kroimy w krążki. 7.    Papier ryżowy zanurzamy

Kulinarna Chwila
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 155

jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek. SMACZNEGO ! ***** A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę, aby wyświetlić przepis wraz ze zdjęciami. PULPECIKI W OCCIE PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM SUSHI MAKI Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KAPUSTY I OLIWEK

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 430

dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą.  Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami.  Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego  rozwinąć(...)każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.  Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią

Aromatyczne Podróże
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 216

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i serem 189

Poznajcie tę rzadko przyrządzaną wersję pierogów, oczywiście chodzi o składniki farszu, gdyż same pierogi jak pierogi, ale spróbujcie tego niecodziennego farszu, naprawdę polecamy, jarskie i smaczne

kgwjanczewo
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 213

Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki. Rozdrobnić również natkę pietruszki. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)obrotach, dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone gołąbki 311

liście kapusty (aby łatwiej się zawijało można delikatnie nożem ściąć grube części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy(...)minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów).   Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kulebiak chlebowy 179

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy

Maminek kulinarny