pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:69/100)

56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 264

grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną(...)dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka

Moja smaczna kuchnia
,,Ryba w cieście” 47

łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś) 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką(...)kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony filet ryby obtaczamy w mące oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ziołami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Podróż w kulinaria
Prosty gulasz z piersi kurczaka 190

Dziś mam dla Was prosty, ale pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę

Słodkie okruszki
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 155

papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta. Ona również powędrowała do garnka. Kolej na suszone pomidory. Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione. Wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką

potrawyregionalne
Litewskie kibiny 160

bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem

Apetyczna babeczka
Bigos II 183

pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie smaki dokładnie(...)nieco chudszą mojego bigosu znajdziecie tutaj.Bigos IICzas przygotowania: 4 dniProporcje dla 10-12 osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 137

niedzielę warto zaszaleć i zrobić sobie taki obiadek ;) Samo zdrowie na jednym talerzu.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 kolorowe marchewki kawałek czerwonej kapusty (około 150 gram)  8 mini buraczków konserwowych 1 mała czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 400 gram udźca z jelenia 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku(...)patelnię wlewamy wino, w którym wcześniej marynowało się mięso i redukujemy o połowę.  Jeleninę obsypujemy solą, rozgniecionym w moździerzu pieprzem i jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu

Quinoa Raz!
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 211

pierożki lubicie.    Farsz Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz. Pierożki Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej stronie formujemy 3-4 zakładki, koło z ciasta składamy na pół i sklejamy pierożki. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy parownika

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 184

bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao

Dzieje kuchennej Wiewióry
Detoks - dzień 3 145

najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa

pyszne zdrowości
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 179

jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone sajgonki, Chicago 172

opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans – w razie potrzeby dolej wody). Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki(...)wodzie (3-4 sekundy), połóż na desce do krojenia i dodaj niecałe 2 łyżki nadzienia. Następnie zawiń (jak na zdjęciu). W ten sposób przygotuj pozostałe sajgonki. Na blaszce do pieczenia połóż folię aluminiową i posmaruj ją olejem. Ułóż na niej sajgonki. Piecz ok. 15-20 minut. Możesz je też usmażyć na głębokim oleju. Zdobywca wielu Oscarów

Qlinarnie i Qlinarnie
Pełnoziarnisty kulebiak z kapustą i pieczarkami na Święta 57

Przepis na pełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny.  Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej typ 550  250 g mąki pszennej typ 1850  270 ml mleka  opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli(...)celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki, lubczyk, sól i pieprz. Smaż składniki kolejnych kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną oraz bulion i gotuj farsz około

Mango Papaja
Kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów 168

łyżka masła - sól surówka: - kapusta biała - cebula - marchewka - olej rzepakowy - sól morska Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab kroję w plastry o grubości 1 cm. Lekko je rozbijam tłuczkiem do mięsa z jednej strony. Przyprawę z opakowania mieszam w 200 ml zimnej wody. Mięso wkładam do woreczka (tego z opakowania przyprawy lub do rękawa do pieczenia) i zalewam sosem. Następnie zamykam

Kuchnia co dnia