ieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków. Ciasto cazlone: 500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy 300 ml ciepłej wody 3 g suchych drożdży 1 -2 łyżki oliwy z oliwy 6 g cukru 8 g soli Przygotowanie: Drożdże rozpuść(...)słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub 500 gram kiszonej kapusty garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut 3 łyżki oleju rzepakowego liść laurowy ziele angielskie pieprz świeżo mielony cebula 1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek, chwilę podsmaż a następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę
AZgotuj!ząbek- jajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty – 50 g- olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy(...)Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na SłodkoMeat&Go: boczku z żebrem i kanapki Reuben. Jeśli gdzieś jest niebo dla mięsożerców, to mam nadzieję, że na każdej chmurze jest taki boczek. Dostajecie kawał długo pieczonego, lekko pikantnego boczku, który się rozpływa i można go jeść palcami, folgując sobie pierwotnym instynktom. Boczek tak delikatny i wyrazisty jednocześnie, że jedyne co po nim zostaje to wylizany talerz(...)zjeść. Dla mnie zbędnym dodatkiem są kiszonki. Wystarczyłby sam boczek. Jeśli jednak boczek to dla Was „too much”, to spróbujcie kanapki Reuben. Reuben to dużo pysznej i soczystej wołowiny, kapusta, ser szwajcarski i sos. To wszystko zamknięte w dwóch tostach. W Meat&Go Reuben jest zrobiony w sposób, który wielbię – niby wszystko wymieszane a tworzy fajną całość
ladykitchenmyjemy, a następnie luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladzieprzypadku silikon jest neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody(...)czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :)Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence. Do mycia
Codzienna kuchnia niecodziennaHistoria mojego kamienia do pizzy jest bardzo prozaiczna. Szukałam na allegro, w sklepach internetowych a kupiłam w obi jako kamień do budowy chodników ogrodowych i dzięki
Moje Małe Czarowaniewarto przygotować już dziś ! Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka(...)przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą
Kulinarne przygody GatityKupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe(...)pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniaDziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek
Słodkie okruszkiposmarowaną oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę posiekaj w drobne paski i następnie pokrój je na części. Możesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie(...)wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami. Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z warzywami lub pieczywem. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 149 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 13,8 | Tłuszcze: 5,6 Smacznego! Polub
Przepisy na widelcuPrawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy
kgwjanczewoliście laurowe. Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel. Teraz dodaj przestudzony ryż i cebulę, oraz(...)zawijaj w podgotowane liście, ja te twarde kłyki wycinam. Gołąbki układaj na pozostałych liściach i nimi też przykryj ruloniki, aby się nie spaliły. Zalej wszystko połową szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu . Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego. CMOK
Pasje Jolkitaki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1. Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule(...)pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy
Czary - gary w kuchniWiecie, że brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą i że jej liście są jadalne? Ja nie, bo brukiew to wciąż dla mnie egzotyczne warzywo niedostępne w zwykłych warzywniakach, a starszemu pokoleniu kojarzy się z wojenną biedą. Co jakiś czas przywożę ją sobie z białostockiej giełdy rolnej i z przyjemnością testuję różne zastosowania. Poprzednio proponowałam przygotować z niej(...)zupę-krem , tym razem postanowiłam podać ją zamiast ziemniaków do wieprzowej korony, na którą przepis podawałam niedawno. brukiew pieczona z parmezanem 1 kg brukwi, 50 g tartego parmezanu, 2 gałązki rozmarynu, 2-3 łyżki oleju, sól Brukiew obierz i pokrój w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekaj i wymieszaj z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłóż
Eksperyment sobotni