pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:83/100)

Rozgrzewająca zupa-krem 159

nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku
Ziemniaczany kociołek 42

Ziemniaczany kociołek Ziemniaczany kociołek   Ziemniaczany kociołek , tak nazwałam to danie. A winno się nazywać kociołek, pieczone, prażone dla każdego regionu Polski inaczej. U mnie tym razem to będzie ziemniaczany kociołek. Kociołek dlatego, że całości przyrządziłam w Instant Pot ( Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid ). Tak,tak w szybkowarze bez udziału żywego ognia. Siedzieliśmy na tarasie i tak myślałam(...)taras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę. Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie 2 marchewki 3 cebule 2 garści pokrojonej kapusty 2 szklanki rosołu 1 łyżka czosnku suszonego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego sól do smaku   Na dno garnku dałam kapustę ( u mnie mrożona – bo to kapusta

Kuchnia na wzgórzu
Szaszłyki z kurczaka na grilla 112

soczyste, dzięki delikatnym przerostom tłuszczu, z drugiej wolniej ulegają wysychaniu podczas pieczenia niż np. pierś z kurczaka. Ten przepis możesz przygotować zarówno na grillu węgłowym, elektrycznym oraz gazowym. Jeśli nie masz grilla, szaszłyki możesz też upiec na ruszcie w piekarniku, pamiętając o obracaniu i smarowaniu mięsa w trakcie pieczenia. Zacznij od zrobienia marynaty. W tym celu wymieszaj w miseczce wszystkie(...)zostawiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia. Następnie mięso osuszamy delikatnie z marynaty (którą wylewamy) i nadziewamy na szpikulce. Jeśli będziesz używać drewnianych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć przez ok. 30 minut. Warto pamiętać, aby nie mięso było rozłożone w miarę luźno. To pozwoli na lekki przepływ powietrza podczas grillowania i kurczak będzie się piec równomiernie. Rozgrzewamy grill i kładziemy szaszłyki

Kuchnia Na Wypasie
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 152

świętami Wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki(...)bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde

Kuchnia MagdaLeny
Pierożki z kapustą 68

moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę(...)Przygotowujemy farsz: 1)       Kapustę kiszoną przekładamy do garnka (nie płuczemy) i gotujemy w małej ilości wody z pół szklanki oleju przez 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy kapustę na sitko, żeby ją osączyć, a następnie kapustę siekamy nożem. 2)       Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie

Na kulinarnym poligonie
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 125

posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmaży ć na ol eju. Cebulę pok roić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowan ą kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. ciasto: Z mleka,drożdży ,1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić(...)dłoniach kulkę i odkładać na przygotowaną na blaszkę. Uformowane kapuśniaczki odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Białko zmieszać z mlekiem i posmarować każdy kapuśniak po czym posypać sezamem. Piec 30 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 98

kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy(...)gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut

VioletoweKucharzenie
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 446

minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować(...)serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość będzie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Obiad na niedzielę, zapiekanka 43

wzdłuż. Zdjęłam koszulki, z 4 porów wyszło mi 20 sztuk. Środkową część pora zużyłam do wyłożenia naczynia do zapiekania, resztę do sałatki jarzynowej. To tak jak z kapustą, kiedy robimy gołąbki. Środek kapusty ma już tak małe liście, że nie nadają się do zwinięcia. Koszulki zaparzyłam w osolonym wrzątku, tak by zmiękły. Schłodziłam zimną wodą.  Mięso mielone podsmażyłam(...)farsz w płaty pora i owijałam boczkiem. Ułożyłam ciasno w naczyniu. Posmarowałam roztopionym masłem klarowanym Zapiekałam 30 minut w temperaturze 200-210st. Posypałam niewielką ilością sera, w połowie pieczenia, kiedy boczek zaczął się rumienić.   Gotowanie kaszy jaglanej  1 szklanka kaszy, 2,5 szklanki wody Kaszę płuczemy zimną wodą, przelewając przez gęste sito. Dodajemy do osolonego wrzątku

Leśny Zakątek
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 132

bezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie. Składniki: 2 kabaczki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki(...)ugotowany i odcedzony ryż. Dusić do momentu zredukowania nadmiaru płynu. Kabaczki umyć, odciąć jeden brzeg i wydrążyć środek. Do wydrążonego środka nałożyć farsz. Kabaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze

zadanie-gotowanie
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 129

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie miękka) na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić

Bullio
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 217

ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody. Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku(...)Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (piekłam w trzech partiach

Bullio
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 167

mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek(...)lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Restauracja Hotel Diament Spodek 128

świecą szukać, tutaj można taką zjeść. Ciekawe menu, fajnie napisane po śląsku . Ogólnie menu ciekawe, bo można znaleźć w nim pierogi z kaszanką, czy krupnioka z bratkartoflami (kaszanka z pieczonymi ziemniakami). Myślę, ze gościom spoza Śląska ta kuchnia przypadnie do gustu. Na przystawkę wzięliśmy ozorek cielęcy i to było mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi(...)naturalne i od magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę. Karbinadle z panaczkrautem też

Bernika - moj kulinarny pamietnik