pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatni tydzień przed Świętami zawsze jest bardzo pracowity. Wszystko już w większości zaplanowane, pozostaje jedynie realizacja ;) W domu pachnie cynamonem, pomarańczami i lasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej(...)orzechami i cukrem. Tak przygotowany placek składamy na pół. Na wierzchu złożonego placka wykładamy masę makową. Zwijamy tak, aby łączenie było na spodzie. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia (w temp. pokojowej). Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone ciasto studzimy. POLEWA
Rozpustne gotowanieźródło Wikipedia ). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą z nasion lotosu. Spolszczyłam nieco przepis, gdyż w wększości przepisów do mięsa dodaje się kapustę, sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego zestawienia i nie za bardzo nam smakowało. Postanowiłam zmierzyć się z tematem raz jeszcze i przygotowałam własną wersję chińskich bułeczek(...)pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu. Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子
Pieguskowa Kuchniarównież jest to najsmaczniejsza ich wersja, wiec przejęłam od nich przepis Roladki wołowe: 2 porcje Składniki: 2 plastry wołowiny o grubości ok. 1-1,5 cm (najlepiej udziec lub pieczeń) 2 porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka(...)szklanki wody. To dodajemy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Rolada z sosem idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju klusek. Na zdjęciu podana tradycyjnie z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego Artykuł Roladki wołowe pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujePo raz w kolejny w kuchni pierwsze skrzypce odegrała Madzia. No dobrze, nieskromnie dodam, że troszkę pomagałem :) Bądź co bądź dania w wykonaniu Madzi są pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sytuację na ludzkie podłoże jasne jest, że i w człowieku zalęgnąć się mogą takie obce organizmy. Należy więc od czasu do czasu się odrobaczyć, czy to naturalnymi metodami - kapusta kiszona i pestki dyni, czy farmakologicznymi środkami. W grupie zwiększonego ryzyka są ci, którzy na złość Rydzykowi z psami w łóżku śpią i piją z nimi z jednego kubeczka(...)ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. FARSZ: - ananas, cały świeży lub w puszce, - oliwki czarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne
Wypisz WymalujWitajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak brukselka i kapusta - należą do roślin kapustnych. Brokuły (a raczej zawarte w nich substancje) chronią przed anemią, wrzodami żołądka, oddziałują na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. I kalafior i brokuł swoje antynowotworowe(...)wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy
vegetanieŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :) Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób(...)bawełnianym sznurkiem. Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaprzepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was 16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce PLANT IS FOOD oraz pod tagiem #plantisfood . Sukcesywnie będę(...)Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie
Food Squareciepło, zaraz po przygotowaniu. Możliwości kombinacji z dodatkami są właściwie nieograniczone i pozwalają odkryć pełnię smaku tego węgierskiego przysmaku. Czosnek, śmietana, starty ser żółty, posiekane zioła czy kiszona kapusta to tylko kilka z wielu tradycyjnych opcji, które wzbogacą langosza węgierskiego . Dodatkowo, eksperymentując z nietypowymi składnikami, takimi jak suszone pomidory, szynka czy pikantne sosy , można stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe i uczynić(...)piekarnika potrzebujemy tych samych składników, co do tradycyjnej wersji, czyli mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru i drożdży. Po wyrobieniu ciasta drożdżowego formujemy placki, które następnie pieczemy w piekarniku, aż uzyskają rumiany kolor. To idealna propozycja dla tych, którzy pragną delektować się tym przysmakiem w zdrowszej formie. Artykuł Langosz – chrupiące placki z dodatkami prosto z Węgier pochodzi
Ugotowane pozamiataneKażdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe(...)luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę
W kuchni Karmel-itkikapustę wystudzić, żeby się nie poparzyć. Ja cierpliwością nie grzeszę i rzadko kiedy czekam. Ale załóżmy, że wystudziłam kapustę, więc wyciągam z niej ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Kapustę odciskam na sicie i przekładam na deskę do krojenia, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam ją do większej miski, dokładam przesmażone grzyby z cebulą, mieszam dokładnie. Wszystko doprawiam solą, pieprzem(...)Każdy rulon kroję na kilkucentymetrowe "plastry", przykrywam je ściereczką i zostawiam je do wyrośnięcia na około 25 minut. Po tym czasie kawałki przekładam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia, układając w dostępach między sobą. Każdy kawałek smaruję roztopionym masłem na końcu posypując wybranymi ziarnami lub po prostu solą. Kapuśniaczki wkładam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piekę
Blondynka GotujeOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!