pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:92/100)

Wegańska zupa z tofu, Big Salad (Seinfeld) 171

litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej zupą, posyp zieleniną i podawaj. The Big Salad (Season 6, Episode 2) Ordering a big salad(...)health food store. Ingredients: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli noodles (eggless or soy or buckwheat noodles) 2 tbs rapeseed oil 2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac – peeled and cut into bigger pieces 4-5 savoy cabbage leaves (or Chinese cabbage), finely chopped soy sauce, salt, sugar, black pepper chopped chives or spring onion Thinly dice

Qlinarnie i Qlinarnie
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 141

Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy, aby nie kupować kiszonej kapusty, która w składzie ma ocet. Jest to żywność martwa, pozbawiona wszelkich składników odżywczych. Jaja – zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka(...)milk. Bring the 2 glasses of milk to the boil. Pour the mixture into the boiling milk. Set aside, add butter and stir thoroughly. Place the filling on one piece of puff pastry, cover with another one and sprinkle with some powdered sugar. Theoretically, you should wait until the cake has cooled down but in practice – you can already

Qlinarnie i Qlinarnie
Rybne kołaczki 146

książki "Ryby są super"  Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.     Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka(...)podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta.  Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć.  Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.  Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym

Sto kolorów kuchni
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 222

energii mam zdecydowanie więcej niż wcześniej. Na tyle dużo, że w ostatnią sobotę postanowiłam przygotować dla Was przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam(...)grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Na cieście równomiernie rozkładamy szpinak, zalewamy masą jajeczną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż brzegi tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie.Podajemy na gorąco lub na zimno.Smacznego!Wyliczenia:masło 3 złmąka 0,5 złjajka 2,8 złśmietana

Obiad za dychę
Ketchup z cukini od babci Ali 143

gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs.  Oto składniki i przyprawy na domowy keczup z cukinii: 1,5kg cukinii 0,5kg cukru 1 szklanka octu (spirytusowy i jabłkowy pół na pół(...)spodobać: Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka- przepis 2>>> Kompot z agrestu z truskawkami >>> Ogórki krokodylki>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Ogórki w musztardzie z miodem>>> Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>> Marynowane młode buraczki>>> Miłego

Moja Książka Kucharska
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 150

pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla makowo-orzechowa. 174

Ostatni tydzień przed Świętami zawsze jest bardzo pracowity. Wszystko już w większości zaplanowane, pozostaje jedynie realizacja ;) W domu pachnie cynamonem, pomarańczami i lasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej(...)orzechami i cukrem. Tak przygotowany placek składamy na pół. Na wierzchu złożonego placka wykładamy masę makową. Zwijamy tak, aby łączenie było na spodzie. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia (w temp. pokojowej). Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone ciasto studzimy. POLEWA

Rozpustne gotowanie
Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 243

źródło Wikipedia ). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą z nasion lotosu. Spolszczyłam nieco przepis, gdyż w wększości przepisów do mięsa dodaje się kapustę, sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego zestawienia i nie za bardzo nam smakowało. Postanowiłam zmierzyć się z tematem raz jeszcze i przygotowałam własną wersję chińskich bułeczek(...)pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu. Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子

Pieguskowa Kuchnia
Roladki wołowe 116

również jest to najsmaczniejsza ich wersja, wiec przejęłam od nich przepis Roladki wołowe: 2 porcje Składniki: 2 plastry wołowiny o grubości ok. 1-1,5 cm (najlepiej udziec lub pieczeń) 2 porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka(...)szklanki wody. To dodajemy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Rolada z sosem idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju klusek. Na zdjęciu podana tradycyjnie z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego Artykuł Roladki wołowe pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Zrazy z boczkiem i cebulką – pyszny przepis 176

Po raz w kolejny w kuchni pierwsze skrzypce odegrała Madzia. No dobrze, nieskromnie dodam, że troszkę pomagałem :) Bądź co bądź dania w wykonaniu Madzi są pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 131

sytuację na ludzkie podłoże jasne jest, że i w człowieku zalęgnąć się mogą takie obce organizmy. Należy więc od czasu do czasu się odrobaczyć, czy to naturalnymi metodami - kapusta kiszona i pestki dyni, czy farmakologicznymi środkami. W grupie zwiększonego ryzyka są ci, którzy na złość Rydzykowi z psami w łóżku śpią i piją z nimi z jednego kubeczka(...)ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. FARSZ: - ananas, cały świeży lub w puszce, - oliwki czarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne

Wypisz Wymaluj
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 152

Witajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak brukselka i kapusta - należą do roślin kapustnych. Brokuły (a raczej zawarte w nich substancje) chronią przed anemią, wrzodami żołądka, oddziałują na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. I kalafior i brokuł swoje antynowotworowe(...)wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy

vegetanie
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 264

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada schabowa z suszonymi owocami 360

postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :) Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób(...)bawełnianym sznurkiem.  Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.  Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 143

przepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was  16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce   PLANT IS FOOD  oraz pod tagiem #plantisfood . Sukcesywnie będę(...)Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie

Food Square