pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:95/100)

Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 135

gorzkawego posmaku. Zapraszam! Parę słów o brukselce Brukselka, czyli kapusta brukselska, jak sama nazwa wskazuje pochodzi Brukseli i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wygląda jak mała główka kapusty, a rośnie na zgrubiałej łodydze, która może mierzyć nawet jeden metr. Rośnie aż do grudnia, gdyż doskonale znosi niskie temperatury. To małe warzywko ma m.in. właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu(...)usuwamy zewnętrzne liście, główki kroimy na pół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, brukselkę, kiełbasę i cebulę, polewamy sosem śmietanowym. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy. Podajemy od razu po upieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Kasza jaglana z brukselką, fetą i granatem 27

pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa(...)granatu. Podobne przepisy: Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami Kasza gryczana z botwinką Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami Artykuł Kasza jaglana

Kardamonovy
Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem 25

pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa(...)pasty dodajemy przyprawę z pomidorami i kiszonego ogórka, mieszamy. Podobne przepisy: Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Pasta z fasoli i szparagów Pasta z fasoli i pieczonej papryki Artykuł Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 187

bardzo długo zalegają w żołądku i powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.  Na kolację warto zjeść także...  marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego

Kuchnia Ellie
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 198

których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania nad paleniskiem). Z nowymi foremkami (hurraaaa), miseczkami i pięknym naczyniem do pomidorów. Z ponad tysiącem zdjęć. Ze skrzynką moich ulubionych(...)nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  Białka wlać do dużej, suchej miski, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. W połowie ubijania zacząć dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany

KUCHARNIA
Przepis na wegańskie pulpety z granulatu sojowego 28

tylko w przypadku zup czy innych jednogarnkowych dań. Dzięki trzem osobnym pojemnikom termos ten jest idealny do przechowywania różnorodnych składników domowego obiadu – na przykład puree ziemniaczanego, kotlecików i kapusty zasmażanej. Warto również pamiętać, że termos obiadowy ma drugie zastosowanie – oprócz utrzymywania ciepła posiłku, utrzymuje również temperaturę zimnych dań . Tak więc, jeśli wybierasz się w podróż podczas upałów(...)czym smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Pulpety możesz również upiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej – ja smaruję pulpety olejem za pomocą silikonowego pędzelka, a następnie piekę we frytkownicy beztłuszczowej na rumiany kolor. Jak zrobić sos porowy? Pora pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj pokrojonego pora i podsmażaj go 2-3 minuty

Via Gusto
Kiełbasa biała surowa ile gotować? 30

align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X CZYTAJ WIĘCEJ KIEŁBASA BIAŁA SUROWA ILE GOTOWAĆ? Kiełbasa biała surowa ile gotować - Czas gotowania i wskazówki. Dowiedz się, ile gotować, by zachować smak. /*! elementor - v3.15.0(...)Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę białą i warzywa. Połącz z ugotowanym makaronem i dopraw do smaku przyprawami. Ziemniaki z kiełbasą białą i kapustą: Składniki: ziemniaki, kiełbasa biała, kapusta, cebula, przyprawy (np. majeranek, sól, pieprz). Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż kiełbasę białą, cebulę i kapustę. Dodaj ugotowane ziemniaki i dopraw

Podstawy Gotowania
Kotlety z ciecierzycy i cukinii 16

pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa(...)dość równe, ponieważ użyłam do nich metalowego ringu. Myślę, że kolejne już będę robiła bez jego pomocy :). Przepisy na inne wegetariańskie kotlety: Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką Pieczone kotlety z soczewicy Kotlety ziemniaczane z białym serem Artykuł Kotlety z ciecierzycy i cukinii pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Hummus z jarmużem 21

pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa(...)gładkiej pasty. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki. Podobne przepisy: Fava – grecki „hummus” z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Hummus z masłem orzechowym Artykuł Hummus

Kardamonovy
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 296

Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich(...)oliwy z oliwek,trochę oregano na świeżo, i siekanej ryby-makreli atlantyckiej, która tam jest mimo wszystko rarytasem. Wychodzila taka jakby mokrzejsza pasta warzywno rybna. Przekrawała własnoręcznie wypiekane w piecu chlebowym ciabatty, od serca nakładała takowej sałatki, aż oliwa po niej spływała, zamykała bułę, zawijała w specjalny papier śniadaniowy, broń Boże- jak mówiła -w folię aluminiową- i karmiła mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Minestrone i Węgry (1) 133

tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście(...)vegetables you like to prepare this traditional Italian soup (I always add celery, though). Ingredients: 6 tbs olive oil 2 celery sticks 1 very small piece of white cabbage 2-3 potatoes ½ small zucchini 2 carrots 1 onion 3 cloves of garlic 1 red bell pepper 3-4 tbs tomato concentrate 1-2 handfuls pasta a few allspice grains

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos winegret do sałatki 177

vinaigrette, to doskonała równowaga zdrowego tłuszczu, świeżych ziół oraz lekkiej kwasowości. W zależności od wersji, sos winegret może być również idealnym dodatkiem do surówki z białej lub młodej kapusty, owoców morza oraz niektórych mięs. Z naszego przepisu dowiesz się jak zrobić łatwy sos winegret w wersji bez musztardy, ale też w wariancie z Dijon oraz miodem. Zapraszamy! Sos winegret(...)uniwersalny winegret, który nie będzie przeznaczony stricte do sałatek śródziemnomorskich, najlepiej przygotować na neutralnym w smaku oleju. Dzięki temu okaże się wszechstronnym dodatkiem nie tylko do sałatek, do pieczonych warzyw, a także jako aromatyczna marynata na przykład do kurczaka. Z pewnością wszyscy zauważą różnicę w smaku, gdy przyrządzimy go samodzielnie. Domowa wersja jest pyszna i świeża. Bez dodatku zagęszczaczy

Kuchnia Na Wypasie