pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:93/100)

Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 176

Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może(...)partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się nie zlepiały, jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika

Karo in the Kitchen
Bułki chlebowe z pieczarkami 163

Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku. Na pytanie: „czym nadziane są bułeczki”, odpowiadaliście różnie: pieczarkami, kapustą, grzybami, mięsem, a nawet jagodami ; ) Są to oczywiście pieczarki, ale nie tylko... Połączyłam je z prze zdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie(...)żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną! Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 131

siedzę w kawiarni i popijając przepyszną kawę - korzystam z ich wifi, a w międzyczasie pozbyłam się piecyka z którego korzystałam (Konrad, mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywał! :)), więc pieczenie odpadało, ponadto w mieszkaniu miałam do dyspozycji 3 niezbyt ostre noże, po 2 sztuki sztućców, 2 talerze, 1 miskę i deskę do krojenia. Rozgardiasz był niemały, ale mam nadzieję(...)towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 154

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka warstwowa z kurczakiem 221

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS 99

powiedzieć rozkochałam w sobie Łukasza przeszło rok temu ( a dziś jest już moim mężem! ). Pulled Pork to inaczej szarpana wieprzowina. Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym. Ja, w domowych warunkach do tej pory przygotowywałam ja w tradycyjnym szybkowarze stawianym na gazie. Teraz(...)wątpienia potwierdzi mój zachwyt! A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu! Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa

Ostra na Słodko
Surówka z sałaty lodowej 52

Surówka z sałaty lodowej, papryki i kukurydzy to idealny dodatek do mięsnego obiadu i potraw z ziemniaków. Smakuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych lub duszonych w sosie mięs. Szybka, prosta i kilkuskładnikowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok. Surówkę z sałaty lodowej podasz np. do gulaszu wieprzowego lub kotletów mielonych . W przepisie dokładny opis przygotowania krok po kroku(...)posiekany w kostkę zielony ogórek typu “wąż”, kilkanaście pomidorków koktajlowych, pęczek rzodkiewki, groszek konserwowy, ogórki kiszone lub konserwowe. Zapraszam także do wypróbowania mojej pysznej surówki z czerwonej kapusty, idealnej do mięs oraz potraw ziemniaków. Surówka z czerwonej kapusty Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 111

gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów(...)Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki

Niedzielny kucharz
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 110

przyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto(...)ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut (max 25 minut) - do ładnego zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z pieczarkami 139

dania wigilijne niż teściowa. Ja postanowiłam zrobić wszystko po swojemu czerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony(...)Wycinamy kółeczka - ja robiłam to tradycyjną szklanką. Na każde kółko kładziemy po łyżeczce farszu. Zawijamy do środka brzegi, zlepiamy i formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół

Kulinarne Inspiracje
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 377

Wiosna. Ptaki śpiewają, za oknem jasno, wszystko kwitnie, oczy pieką, a ja mam w głowie tylko jedno. Powraca trauma z dzieciństwa związana z tą jakże przyjazną porą roku. I tak wdycham to pseudo szczęście z powietrzem i widzę jedno - żółty, koszmarny, ogromny polar. Obrzydliwie żółciutki jak to wiosenne słoneczko, że aż oczy bolą. Okropnie ogromny jak... no nie wiem(...)ananasem  2.  Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3.  Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM

Wypisz Wymaluj
Tarta z ciasta serowego 70

upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta zamiast pierogów lub uszek do barszczu. Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku(...)płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto zdjąć obciążenie i papier i ponownie wstawić do piekarnika i dopiec

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania