znałam go, nie kupowałam i nie przyrządzałam. Bardziej podobały mi się jego walory ozdobne niż zdrowotne. A o zdrowotnych można by dużo i długo mówić. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka, oraz chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek(...)Umyte i osuszone liście jarmużu podzielić na mniejsze kawałki. ? Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Wymieszać dokładnie. ? Kawałki jarmużu rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 5-8 minut. Należy pilnować czasu pieczenia, aby nie przypaliły się. Ja po 5 minutach sprawdziłam i były jeszcze miękkie
To co kochamwigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem z grzybami. Z prawie całej paczki mąki oraz płynów ugniatamy ciasto. Reszta mąki będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta w czasie wałkowania. Posypujemy mąką(...)kasza jęczmienna i śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyrządzałam. Bardziej podobały mi się jego walory ozdobne niż zdrowotne. A o zdrowotnych można by dużo i długo mówić. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka, oraz chlorofil, który(...)podzielić na mniejsze kawałki. • Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Wymieszać dokładnie. • Kawałki jarmużu rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 5-8 minut. Należy pilnować czasu pieczenia, aby nie przypaliły się. Ja po 5 minutach sprawdziłam
To co kochamtartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić do smaku. Drożdże rozpuścić w połowie mleka(...)przekroić na połowę. Na każdej połowie ciasta na środku rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzenieczłowiekowi niezbędny. Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera NNKT(...)się, działają zbawiennie na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany ma zastosowanie do pikantnych surówek, sałatek, majonezów, sosów i past. Olej z PESTEK WINOGRON można stosować do smażenia, pieczenia i gotowania, nie jest tłoczony na zimno. Potrawy smażone na tym oleju zachowają swój naturalny smak i nie będą mieć tłustego posmaku. Olej ten obniża poziom "złego" cholesterolu oraz
Proste PotrawyPaszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK) *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
Blog z ApetytemWystępuje, między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety z gładzicy - różowa sól himalajska(...)kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem
mojewypiekiinietylkoosączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem dodać do kapusty. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Można dodać odrobinę kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania płynów. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do farszu. Wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać(...)docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią. Podawać ciepłe (ja odgrzewam w mikrofali
Nie tylko w kuchniSkładniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2 liski laurowe3 ziela angielskieDodatkowo:jajkoWykonanie:1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować.Resztę mąki(...)zagnieść dokładnie.Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut.Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki.Kapustę opłukać, i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim.Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić
Moje pyszne gotowaniewiele szybsze w przygotowaniu, dzięki czemu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W tym przypadku nie musimy gotować kapusty, ponieważ wystarczy ją poszatkować i zasolić. Moje gołąbki leniwe składają się z mięsa mielonego, kawałków poszatkowanej kapusty, ryżu i pieczarek. Z takich składników formujemy kuleczki, które zapiekamy w sosie grzybowym. Brzmi ciekawie prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Gołąbki bez zawijania(...)młodej kapusty 150 g białego ryżu 1 jajko 1 cebula 250 g pieczarek sól pieprz papryka słodka SOS 100 g grzybów suszonych 1 mała cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz Wykonanie Kapustę obieramy z wierzchniej warstwy liści, ścieramy na szatkownicy lub drobno kroimy przy użyciu noża. Posiekaną kapustę przełożyć do miski, zasypać łyżeczką soli
Przepiski.plłyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę(...)wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy MAKAR . To idealny dodatek
Tradycyjna kuchnia Kasipizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy(...)razem postanowiłam udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na 8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję smalec łączę składniki ( rozcieram palcami
apetytnapieczenienieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę
Sajkofanka smakuZiemniaczany kociołek Ziemniaczany kociołek Ziemniaczany kociołek , tak nazwałam to danie. A winno się nazywać kociołek, pieczone, prażone dla każdego regionu Polski inaczej. U mnie tym razem to będzie ziemniaczany kociołek. Kociołek dlatego, że całości przyrządziłam w Instant Pot ( Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid ). Tak,tak w szybkowarze bez udziału żywego ognia. Siedzieliśmy na tarasie i tak myślałam(...)taras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę. Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie 2 marchewki 3 cebule 2 garści pokrojonej kapusty 2 szklanki rosołu 1 łyżka czosnku suszonego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego sól do smaku Na dno garnku dałam kapustę ( u mnie mrożona – bo to kapusta
Kuchnia na wzgórzusoczyste, dzięki delikatnym przerostom tłuszczu, z drugiej wolniej ulegają wysychaniu podczas pieczenia niż np. pierś z kurczaka. Ten przepis możesz przygotować zarówno na grillu węgłowym, elektrycznym oraz gazowym. Jeśli nie masz grilla, szaszłyki możesz też upiec na ruszcie w piekarniku, pamiętając o obracaniu i smarowaniu mięsa w trakcie pieczenia. Zacznij od zrobienia marynaty. W tym celu wymieszaj w miseczce wszystkie(...)zostawiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia. Następnie mięso osuszamy delikatnie z marynaty (którą wylewamy) i nadziewamy na szpikulce. Jeśli będziesz używać drewnianych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć przez ok. 30 minut. Warto pamiętać, aby nie mięso było rozłożone w miarę luźno. To pozwoli na lekki przepływ powietrza podczas grillowania i kurczak będzie się piec równomiernie. Rozgrzewamy grill i kładziemy szaszłyki
Kuchnia Na Wypasieświętami Wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki(...)bulionem z musztardą i przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde
Kuchnia MagdaLeny