pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:164/201)

EKSPRESOWE PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI 419

Idealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość(...)niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru

Kuchnia Paulettes
Ciasto czekoladowe z mascarpone 324

też jest bardzo smaczne. Wreszcie się zmobilizowałam i napisałam przepis na to Ciasto czekoladowe z mascarpone, polewą czekoladową i truskawkami. Można się pokusić i zrobić to ciasto na długi świąteczny weekend sierpniowy. Truskawki można zastąpić np. brzoskwiniami, czy morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki(...)ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia 151

migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle?  Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KUKBUK . a jego autorką jest Monika Walecka . Naprawdę warto ten chleb upiec. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śledzi, sałatek i wędlin. Użyłam mąki pszennej chlebowej i płatków migdałowych. Ciasto wyrabiałam w robocie.  Bardzo polecam! Chleb z kawą i migdałami  (przepis podaję za blogiem  Kuchennymi(...)ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut. Chleb z kawą i migdałami na blogach: Kuchnia Alicji Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Zacisze kuchenne

Stare Gary
Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami 889

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g   masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka(...)grubości około   2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm   wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.   Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 204

świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie. W tym roku na święta mam zamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj. Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit Do tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej(...)Jajka delikatnie ubijamy. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i całość zalewamy mlekiem. Do wcześniej odstawionej miski z mąką, dodajemy jajka i rozpuszczone mleko z miodem. Przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut ( albo do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy ). Po wyjęciu z piekarnika, studzimy ciasto i przekrajamy je wzdłuż. Spód smarujemy powidłami

PaleoLife
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 176

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie(...)podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej maka formy. Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec klasyczny 238

Makowiec klasyczny (idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła 

Gotuj Z Muzyką
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 269

Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik(...)wiec moje ciasto leżakuje w plastikowym, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce. ETAP II Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na  piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego

RAROSSA
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 139

mną nie najlepiej. Na szczęście z radością zgadzam się z Audrey Hepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia. Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. Mocno kakaowe, z czekoladowym(...)cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej

Gotowanie to kochanie
Sernik pomarańczowy z ganache 180

Sernik pomarańczowy z ganache… Święta i po świętach. Dzisiaj zjedliśmy ostatnie resztki sernika. Czekolada i pomarańcza świetnie ze sobą pasują zwłaszcza w serniku. Uwielbiam sernik

codojedzenia
SERNIK PIERNIKOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 356

Sernik piernikowy to kolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu na seromak by powstał przepyszny sernik piernikowy. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami. Składniki – sernik piernikowy (blacha(...)Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera choć ja zagniatam ciasto ręcznie. Blachę o wymiarach 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić dno używając 2/3 ciasta piernikowego. Pozostałą część zostawić na kruszonkę. Spód zapiekać przez 10 minut w temperaturze 170°C (góra-dół). Do przygotowania masy serowej używam

Ola la LCHF
Muffinka dobra na wszystko 122

Przez najbliższe dni pozostanę zapewne w świątecznym klimacie. Uwielbiam ten magiczny czas i nie chcę by szybko przeminął. Jednak w ten niezwykły klimat wkrada się codzienność, czemu nie należy się dziwić. W kuchni też niby jak zwykle, a jednak inaczej. Zapewne wielu z Was przetrzymuje w lodówce poświąteczne resztki. Kto to zje? Ciekawe czy macie jeszcze siłę wcisnąć coś(...)składniki: 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 50 g mąki owsianej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oliwy z oliwek 100 ml śmietany 60 g parmezanu startego  1 kulka mozzarelli lub 9 małych sól, pieprz wykonanie: Pomidory kroimy na małe kawałki

Przysmaki Karolki
Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami 168

Ten sernik oparty jest na przepisie Nigelli na serniko-brownie z malinami, ja jednak, jak zwykle zresztą, postanowiłam trochę go zmienić i dostosować proporcje do własnych

Cooking Monster
Tort chałwowo - wiśniowy 182

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci(...)pszenną, ziemniaczana i kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około

VioletoweKucharzenie
Buraki po burgundzku 293

Obiad bez mięsa wydaje się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku

MarcinChef
Kotlety mielone z oliwkami 163

Mała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki  400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula  1 szalotka  ząbek czosnku  2 jajka  1 łyżka(...)bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania