pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:159/201)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 169

minut Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie obiadowe. Lepiej wówczas przygotować podwójną porcję sosu tuńczykowo - kaparowego, bo znika(...)wieprzowe w sosie kaparowym Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Keks piernikowy 188

Dziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na  piernik staropolski dojrzewający , a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z  piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę(...)przesiewamy mąkę wraz z wszystkimi przyprawami. Dodajemy rozkłócone jajka i wystudzoną masę. Mieszamy dokładnie, a na koniec dodajemy suszone owoce, mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie drewniany patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Upieczone ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem 343

fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-) Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm): Mięso: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko(...)zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić

Kuchnia domowa Ani
Halloween i paluchy wiedźmy 146

stara celtycka tradycja, wynikająca z wiary życia po śmierci i wędrówki duchów, którą do Ameryki, w XIX wieku przywieźli imigranci z Irlandii. Przytoczę fragment z książki „Polskie tradycje świąteczne” Pani Hanny Szymanderskiej. „ W kalendarzu Celtów 31 października był ostatnim dniem roku. Święto to – All Hallow E'en – symbolizowało schyłek cyklu płodności; ziemia przygotowywała się do nadejścia zimy. Był to dzień(...)Najpierw przywędrowało święto zakochanych - Walentynki, później Halloween - i zaczęło wzbudzać wiele kontrowersji. Mi ta zabawa nie przeszkadza, nie widzę nic złego w przebieraniu się za wampiry, duchy, czarownice....pieczenie ciastek w wymyślnych kształtach... Przeciwnicy tego święta oburzają się „dlaczego przejmujemy święta z zachodu a nie dbamy o własne?” No właśnie dlaczego, nie starają się promować świąt wynikających

królestwo garów
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 383

ciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast  jeżeli(...)papryką. Na koniec dodać tuńczyka w kawałkach. Całość wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron. Wymieszać  z sosem pomidorowym i połową startego sera żółtego. Wierzch posypać startym serem żółtym Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Fabryka pomysłów
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 199

Ostatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego

Mango Papaja
Najlepszy piernik świąteczny 209

               Piernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin

Praktyczna pl
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 140

ktoś kiedyś i trudno nie przyznać tej osobie racji. Każdy ma własny sprawdzony i niepowtarzalny przepis. Jeżeli lubisz aromat gęsi która została z pieczenia, nikt nie broni Ci jej dodać. Pomieszać kapustę kiszoną z białą bo z samej kiszonej jest za kwaśny… nie ma problemu. Każdy ma swój(...)wszystkie smaki się mieszają. Jeżeli najlepszy bigos na święta nam jakimś cudem zostanie, to danie cudownie znosi mrożenie.   SMACZNEGO!!! Inne moje przepisy na  DANIA ŚWIĄTECZNE (link) Artykuł Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 276

Zapraszam na pyszną propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki

Mania Gotowania
Makowa panienka 420

bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem(...)Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć ze sobą składniki suche tj. mąkę, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę

Fabryka pomysłów
Śledzie w oleju z cebulą 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w oleju z cebulą Przepis na tradycyjne, świąteczne śledzie w oleju z cebulą, tak proste a jakie smaczne, to potrawa której oczywiście nie może zabraknąć na Wigilijnym stole, i spokojnie może być serwowana również na innych imprezach czy przyjęciach.   Śledzie w oleju z cebulą Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cytryny 4 cebule Olej rzepakowy(...)zalewamy resztą oleju Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki. śledzie w oleju z cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie pomidorowym Dorsz pieczony z koperkiem Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie w oleju z cebulą pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Iskierka nadziei – świąteczna opowieść, która przywraca wiarę w dobro 201

Są takie książki, które się po prostu miło czyta. Od których nie wymaga się zbyt wiele poza tym, by umiliły dany wieczór, dany czas. I taka

Słodkie okruszki
Pleciony makowiec 212

Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g  mąki   230 g  mleka(...)posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca, odcięte końcówki włożyć do środka.     Uformuj  ciasto: co dwa krążki

SzczyptaSmaQ
Powiew luksusu, czyli krem kasztanowy z truflami 167

drzewa i termometr wskazujący raptem kilka kresek powyżej zera, na myśl przychodzi późna jesień. Ale przecież jeszcze nie grudzień!  I choć pod nosem już od paru tygodni nucę świąteczne melodie, krasnale porozstawiałam już po całym domu i powoli zaczynam się zastanawiać, jak dużą choinkę uda nam się wnieść do salonu (uwielbiam to słowo; sprawia, że czuję się taka dystyngowana(...)taka elegancka zupa przecież.  Choć i bez trufli będzie pyszna, bo kasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem z kasztanów z truflami Składniki: (na 4 porcje) 400 g pieczonych kasztanów (waga po obraniu) 1 l bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 trufla sól  pieprz dodatkowo: kilka pieczonych kasztanów (obranych) Kasztany zalać bulionem, gotować 30-40 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 163

Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka Święta coraz bliżej , więc popyt na śledzie wzrasta . Szczególnie sałatki śledziowe mają zawsze wzięcie u nas w tym okresie . Co prawda tylko

Ogrodnik w podróży
FIT Święta - Przepis #99 Piernik z kaszy przekładany domowymi powidłami śliwkowymi (bez glutenu) 192

Witajcie, ciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W  tym roku  zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto  LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu(...)powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę oraz sodę.   Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut .  Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je na pół i smarujemy powidłami.  Następnie   dekorujemy ciasto polewą przygotowaną

Health-Fit-Life
Śledzie w śmietanie z jabłkiem 442

możecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”. Polecam Wam także:- – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach(...)doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie w śmietanie z jabłkiem pochodzi

nietylkopasta.pl
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 176

mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz(...)każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 – 30 minut. W połowie pieczenia wysunąć formę i każdą kuleczkę obrócić. 10. Gotowe kuleczki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 150

samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut

Nie tylko w kuchni
Świąteczne ciasteczka imbirowe 179

Świąteczne ciasteczka imbirowe...Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.Pięknie pachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego.  Sposób przygotowania(...)lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia

Gospodyni Miejska