pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:152/201)

Makaroniki kokosowe 153

Co zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…

UgotujmyTo.pl
Ciastka budyniowe 346

Ciastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym

Praktyczna pl
Drożdżowy wieniec z makiem 176

świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka(...)Zwinąć jak roladę, którą następnie przeciąż wzdłuż na połowy. Obie połówki przepleść ze sobą na przemian, na końcu zlepiając boki i formując wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić do niego podrośnięty wieniec na około 30 minut. Przygotować lukier: przesiany cukier

wyzwania kuchenne
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 145

spać dalej. Ale czasem nie można, a przecież lepiej zacząć dzień w przyjemny sposób.Kiedy mamy szczęście, do przedporannej kawy mamy też jakieś ciacho lub ciasteczka. Ponieważ ogarnęła mnie świąteczna mania, tym razem drobiazgi ze ślicznej puszki, którą kupił mi C. Właściwie kupił mi trzy - ta jest najmniejsza, i już nie ma w niej tylu ciasteczek, co na zdjęciu(...)pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaododatkowo:10 g cukru perłowegoMasło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Wlać kawę, zmiksować.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche pierożki z powidłem 123

świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam(...)stolnicy posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek nadzienia i zlepiamy brzegi formując pierożki. Następnie nakłuwamy je widelcem. 4. Do pieczenia: Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 5. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia. 6. Podanie: Upieczone pierożki studzimy i podajemy. Smacznego. Moje rady

Izabelawkuchni
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 157

mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności! Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :)  Udanych wypieków życzę!~ 🎄 Składniki: 200 g marchewki 200 g mąki ryżowej 100 g płatków jaglanych 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżeczki cynamonu(...)składniki suche. Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Wystudzić w formie. Składniki na polewę zmiksować ze sobą, następnie posmarować nią wierzch ciasta. Posypać

Kuchnia Ellie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 134

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 182

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster
Tarta z orzechami włoskimi 167

Tarta dla miłośników słodyczy i… orzechów. Mam nadzieję, że po świątecznych i noworocznych szaleństwach w kuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki(...)nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 25 – 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Resztę orzechów podprażyć

Fitsweet.me
Pasztet wielkanocny 241

najprostszych dań, to teraz działam na całego. Nie powiem, że jestem już pełni sprawna, ale akurat w gotowaniu mi to już nie przeszkadza. Ruszyłam więc z testowaniem różnych świątecznych smakołyków i zdecydowanie ten pasztet zyskał miano najlepszego. Musiałam go schować przed rodziną, bo o mały włos nie miałabym modela do zdjęcia. Pasztet jest wegetariański, a gdyby pominąć masło do smażenia(...)maśle klarowanym aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składanki poza przyprawami miksujemy razem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.  Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy górną grzałkę by wierzch się ładnie przypiekł. Gotowy pasztet pozostawiamy do wystudzenia, a następnie

Przysmaki Karolki
Świąteczne ciasteczka kakaowe 209

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie  ozdobioną i kolędą ulubioną.  To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności.  Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania.  Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,  ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję.  Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie(...)folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość max. 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min.   Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię

Moniki Smakołyki
Tarta ze szpinakiem i ricottą 186

Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam  w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc(...)natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem

Kulinarne przygody Gatity
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 121

pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread   Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi(...)ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok.  5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 146

Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 163

najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który(...)części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem

Kuchnia MagdaLeny
Tarta pomarańczowa z orzechami 328

Tarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)bardzo klejące - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - schłodzone ciasto podsypać lekko mąką, rozwałkować na placek większy niż wielkość formy  (ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką - do formy przełożyć placek, wylepić nim dno i boki formy, spód nakłuć widelcem - formę z ciastem ponownie mocno schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury

Smakołyki Bereniki
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1229

spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru(...)śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy

Wanilia i Kardamon
Pierniczki brukowce 270

Kolejny przepis świąteczny... tym razem przepyszne, rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością musi skusić się właśnie na te :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i sukcesywnie znikają :) ciekawe kto je tak podjada? Przepis od Doroty.Składniki:500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)200 g cukru1 jajko100(...)Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde

Delicious Titbits