pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:155/201)

Miękkie pierniczki według Anny Starmach 99

pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread   Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi(...)ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok.  5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 121

Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 144

najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który(...)części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem

Kuchnia MagdaLeny
Tarta pomarańczowa z orzechami 304

Tarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta pomarańczowa z orzechami Składniki: CIASTO 140g mąki pszennej 60g orzechów włoskich 80g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 300g mascarpone 2 jajka 2 pomarańcze 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)bardzo klejące - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - schłodzone ciasto podsypać lekko mąką, rozwałkować na placek większy niż wielkość formy  (ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką - do formy przełożyć placek, wylepić nim dno i boki formy, spód nakłuć widelcem - formę z ciastem ponownie mocno schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury

Smakołyki Bereniki
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1210

spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka  miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru(...)śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy

Wanilia i Kardamon
Pierniczkove love 182

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z rozświetlonych kolorowymi lampkami witryn sklepowych machają do nas Mikołaje. Zewsząd dobiega świąteczna muzyka. Nie sposób nie ulec tej aurze! Postanowiłam wprowadzić ją i do mojego domu, a nic nie kojarzy mi się tak ze świętami, jak lukrowane pierniczki o bogatym, korzennym smaku i zapachu. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem, na te pyszne cudeńka(...)następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez utarcie białka

two broke sisters
Pierniczki brukowce 250

Kolejny przepis świąteczny... tym razem przepyszne, rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością musi skusić się właśnie na te :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i sukcesywnie znikają :) ciekawe kto je tak podjada? Przepis od Doroty.Składniki:500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)200 g cukru1 jajko100(...)Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde

Delicious Titbits
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 801

cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie(...)koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać

Smakołyki Bereniki
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 372

świąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach.  Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole(...)białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka ubić na szytwno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej.  Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy

Smaczne Zdrowe
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami 500

Czerwony   barszcz   z   postnymi   uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie   Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki: 1,2kg buraków 80g suszonych leśnych grzybów 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 pora 150g selera 4 liście laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziarenek czarnego pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego(...)wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Barszcz podawać z uszkami, pieczonymi pierogami lub pasztecikami

Szalona Kuchnia Eweliny
Seromakowiec z kajmakiem 319

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?  Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na

Wanilia i Kardamon
CANDY APPLES, CZYLI JABŁKA W KARMELU 192

Candy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył je na wystawie swojego sklepu. Te jabłka bardzo szybko stały się ogromnym hitem :) A ja dziś zaczerpnęłam przepis i informacje z niezawodnej strony Moje Wypieki :) Candy apples to przepyszne, dorodne owoce(...)łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków (opcjonalnie) odrobina czerwonego barwnika DODATKOWO: 4 krótkie patyki WYKONANIE: Z umytych i osuszonych jabłek wyrwij ogonki. Wbij w jabłka patyki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do garnuszka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj wodę miód, esencję, cynamon, goździki (opcjonalnie) oraz barwnik. Zamieszaj wszystko dokładnie i zagotuj. W garnuszku z gotującym się karmelem umieść termometr

Słodko-Słony Świat Ilony
Rodzynki w czekoladzie 195

Kolejny pomysł na świąteczny prezent - rodzynki w czekoladzie. I to nie byle jakie rodzynki, bo macerowane w likierze amaretto, takie dobre, że znikają w ekspresowym tempie :) Na szczęście są mega proste do przygotowania, więc proces można powtórzyć. Polecam! Składniki: 300 g rodzynek kilka łyżek likieru amaretto (lub więcej - likier ma pokryć rodzynki, ja dolewałam "na oko") 70 g czekolady deserowej(...)szybko roztapiała w kontakcie z dłońmi) , dodać ją do miski z rodzynkami (nie muszą być dokładnie odsączone z likieru), dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wynieść w chłodne miejsce, np. na balkon, by czekolada zastygła. Następnie oderwać rodzynki od papieru i przełożyć, np. do słoiczków

Domowa Cookierenka Agi
Lebkuchen Niemieckie pierniczki 127

Pyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt  Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów

W królestwie smaków Beaty
ODWRÓCONE CIASTO 111

ciasto które obok sernika czy makowca gra rolę pierwszoplanową. Zaczęło się to kilka lat temu kiedy wraz z całą rodziną polecieliśmy do USA do cioci. Był to akurat około świąteczny czas. Wielkie choinki, Mikołaje na ulicach krzyczące HO HO HO czy witryny sklepów wyglądające jak w filmach amerykańskich. W Stanach Zjednoczonych jednak inaczej spędza się święta. Prezenty dzieci znajdują(...)szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze w syropie. Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się

Kuchnia w oparach
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 560

kokosowej. Dekorowanie tych małych dzieł sztuki to zadanie mojej córki, która misternie układa orzechy, migdały, płatki, wiórki kokosowe oraz suszone owoce. Tak przygotowane mazurki są ozdobą naszego stołu podczas świątecznych spotkań 🙂 A tu jeszcze inny przepis na mazurka 🙂 Składniki na 10-15 małych mazurków: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 g wody(...)wszystkie składniki do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Z masy formować małe kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę lekko rozpłaszczyć przyciskając dłonią do blaszki i formując wybrany kształt – u nas jajek. Piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut pilnując

Ola la LCHF
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 157

już dziś radosnej i pełnej słońca Wielkanocy! A na wielkanocnym stole oczywiście pysznych dań z jajem :) Odpocznijcie, zrelaksujcie się, spędźcie czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak(...)się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób

Chilli Czosnek i Oliwa
miodownik piernikowy z masą budyniową 108

składniki na ciasto miodowo piernikowe: 550 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Sernik kremowy 206

Zapraszam na pyszny kremowy sernik  Składniki 1 kg dobrego białego sera najlepiej swojskiego  6 jajek  250 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru

W królestwie smaków Beaty
Ciasteczka Renifery 1044

Na 6 grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach

Ciastkozercy
Przepisy na cukinię 196

Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku, a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak.   CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki(...)PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Świąteczny torcik makowy z pomarańczami i mascarpone 147

przez dłuższy czas :) W duchu tym przedstawiam Wam pyszne, wilgotne i wciąż bardzo świąteczne ciasto. Torcik makowy poprzekładany kremową masą z serka mascarpone i pysznymi cynamonowymi pomarańczami to słodka, świąteczna esencja w jednym kęsie :) Późnym wigilijnym porankiem, przy gorącej kawie i kawałku tego niezwykłego ciasta, siedzieliśmy całą rodziną wokół choinki i otwieraliśmy pozostawione pod drzewkiem paczuszki pełne spełnionych małych marzeń(...)pomarańczami i mascarpone na małą tortownicę Potrzebujesz: Ciasto: 150g mąki 1/2 szklanki suchego maku 125g cukru 2 jajka 125g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słodkie pomarańcze: 2 pomarańcze 1-1,5 łyżki jasnego brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Masa mascarpone: 450g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/4 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Oddziel

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Królik w śmietanie 206

nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5(...)Wstawić do piekarnika (lub dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło) na ok. 1.5 godziny w 180 stopniach aż mięso będzie miękkie. Kilka razy w trakcie pieczenia zamieszać potrawkę. Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze zapiec/dusić przez chwilę.Smacznego  Post Królik w śmietanie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania