zaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową(...)ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min. Moje uwagi: Chleb nie uzyskał pięknych pasów" jak zebra. Popełniłam chyba taki błąd, że po posypaniu masy chlebowej migdałami
Proste Potrawynazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗 Składniki: Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm) -4 jajka M -35g mąki gryczanej(...)chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu
Candy PandasMięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem, Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka(...)ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu z powidłem. Odstawić na 20 do 30 minut. Gdy ciasto ponownie podrośnie wstawić je do nagrzanego piekarnika (175 o ). Piec około 50 minut. Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plkolejny po-świąteczny przepis. Baaardzo wykwintny chleb, dla smakoszy. Z szynką, cebulą i czosnkiem. I serowo-chrzanową skórką, czyli tak jak w tytule. Trzeba było resztki z lodówki wykorzystać :) Brak mi czasami pomysłów i wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy :) Ale naprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała(...)keksówki. Wierz smarujemy chrzanem. Potrzebne będą nam do tego 3-4 łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy na kratce żeby
Marder&Marder ManufactureDziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i
Wanilia i KardamonJeszcze tak do końca się nie zdecydowałam co ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto.Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko
UgotujmyTo.plMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie
Słodkości i nie tylkoDziś taka mała odskocznia od tych wszystkich świątecznych przepisów, którymi Was ostatnio raczę. Z braku chęci do gotowania, tudzież czystego lenistwa- jak zwął tak zwął, postanowiłam jakiś czas temu zrobić obiad jednogarnkowy. Nic trudnego, skomplikowanego czy wyszukanego. Ot- takie zwykłe pałki kurczaka ;) Idąc na całkowitą łatwiznę, naczynie do zapiekania wysypałam najpierw kaszą, a później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła(...)pieczarki oraz odcedzoną kukurydzę. Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i tymianku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 90 minut. Podajemy na ciepło. Czas pieczenia można skrócić, podgotowując najpierw dramstiki
Kuchnia w czekoladzieOstatnie dni przed świętami to dla wielu pań i panów domu prawdziwy maraton. Nagle się okazuje, że do załatwienia pozostało mnóstwo spraw. W zasadzie to świąteczne menu dopięte jest już na ostatni guzik i wszystko jest już dokładnie zaplanowane. Teraz tylko wykonanie tego wszystkiego. Ale może jest ktoś kto jeszcze szpera po Internecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek(...)ciasto się dobrze wałkowało można przykryć je kawałkiem folii spożywczej. Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ulubiony kształt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. * Pieprz z Espelette – odmiana papryki chili, która uprawiana jest we francuskiej gminie Espelette
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować
Di gotujeświętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.Sernik(...)proszek- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki BerenikiTarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek posiekanego koperku sól(...)pieprzem. Przygotowanie: Na ciasto układamy kawałki makreli, a następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec farsz zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościprzyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można(...)mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy"). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy
Kolorowy Przepisownikniedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g masła 2 jajka 25 g drożdży 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Nadzienie: 400 g maku(...)prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukier puder dokładnie mieszamy
Czary - gary w kuchniKiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię
UgotujmyTo.plAromatyczny, wilgotny makowiec zawijany. Ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. W moim makowcu jest duża ilość maku. Taki lubię najbardziej. Składniki na ciasto: 200 g mąki 60 g cukru 60 ml mleka 25 g drożdży 3 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła Składniki masy makowej: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około(...)ciepłe miejsce). Na blat posypany mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4mm. Wielkość prostokąta dostosowujemy do wielkości papieru do pieczenia. Na cieście rozkładamy masę makową (sposób wykonania poniżej). Około 2 cm od brzegów zostawiamy wolne (bez maku). Zwijamy roladę. Najpierw zawijamy brzegi, następnie ciasto rolujemy. Łączenie ciasta ma być
Smak mojego domuIdealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość(...)niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru
Kuchnia Paulettesteż jest bardzo smaczne. Wreszcie się zmobilizowałam i napisałam przepis na to Ciasto czekoladowe z mascarpone, polewą czekoladową i truskawkami. Można się pokusić i zrobić to ciasto na długi świąteczny weekend sierpniowy. Truskawki można zastąpić np. brzoskwiniami, czy morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki(...)ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię